Περί  νηστείας ο λόγος…

Περί  νηστείας ο λόγος…

Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η Μεγαλη Σαρακοστή. Αυστηρή νηστεία που κορυφώνεται με τη σταύρωση και την Ανάσταση  του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Από μικρό παιδί έως και σήμερα αυτή η πράξη του Κυρίου να σταυρωθεί για τη σωτηρία μας  με αγγίζει βαθιά!Η θυσία αυτή είναι κατ’ εμέ ίδιον γνώρισμα της αγάπης.


Γράφει η Μαρία Ψωμαδάκη


Αν με ρωτάτε τι πιστεύω προσωπικά για τη νηστεία…ευθύς αμέσως σας παραθέτω την άποψή μου, αυτή του απλού, καθημερινού, αμαρτωλού ανθρώπου. Όποιος μπορεί και επιθυμεί καλό είναι να νηστέψει…για την κάθαρση του σώματος και για να ενδυναμωθεί στον δύσκολο αγώνα της ψυχικής βελτίωσης. Ακόμα και ο ίδιος ο Χριστός νήστεψε για να μας διδάξει εμπράκτως τη σημασία της ενάντια στα πάθη μας.

Όμως, αυτό που είναι σημαντικότερο όλων είναι να είμαστε καλοί άνθρωποι. Να μην κατακρίνουμε τους άλλους, να σεβόμαστε, να εκτιμούμε. Όταν μας δίνεται η ευκαιρία να βοηθάμε τον συνάνθρωπό μας όπως μπορεί ο καθένας και δεν εννοώ μόνο υλικά .

Να μην κρατάμε κακίες, να μην κουτσομπολεύουμε, να είμαστε έντιμοι. Να έχουμε την ψυχική δύναμη να συγχωρούμε όσους μας πλήγωσαν και μας αδίκησαν. Να προσέχουμε τη συμπεριφορά μας ώστε να μην προσβάλλουμε τον συνάνθρωπο μας. Να εκτιμάμε όσα μας προσφέρονται, ιδιαίτερα όταν είναι δοσμένα με αγάπη. Να είμαστε ταπεινοί και να κάνουμε την αυτοκριτική μας καθημερινά. Που σφάλαμε, τι λάθη κάναμε και πως μπορούμε να τα διορθώσουμε και κατά το δυνατόν να μην τα επαναλάβουμε.

Αν κάποιος κάνει αυστηρή νηστεία και δεν μπορεί να πει έστω ένα καλό λόγο για τον διπλανό του και τον κατακλύζουν σκέψεις αρνητικές και ζηλόφθονες…είναι δώρο άδωρον! Να βελτιώσουμε την ψυχή μας αυτό είναι το νόημα της νηστείας. Να γίνουμε καλύτεροι από τον προηγούμενο εαυτό μας. Η νηστεία δεν μετριέται σε συγκεκριμένες μέρες , χρονικές περιόδους και εορτές, αλλά είναι τρόπος ζωής, της κατά Χριστόν ζωής.

Όσοι αποφασίσουν να νηστεύσουν καλό αγώνα, σωματικό και ψυχικό. Όσοι δεν νηστεύσουν ας φροντίσουν τα της ψυχής, αυτά είναι τα ουσιώδη και σημαντικότερα όλων. Ας αγωνιστούμε όλοι για μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας πιότερο ανθρώπινη, δίκαιη και με ενσυναίσθηση!

Καλή Σαρακοστή

Σχολιάστε