Γιατί δεν τυπώνουμε πια φωτογραφίες;

Από τότε που γεννήθηκαν τα παιδιά μου, ξεκίνησα να τους φτιάχνω άλμπουμ-λευκώματα με φωτογραφίες που τραβούσα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Μάλιστα μεγαλώνοντας λίγο, το είχαμε εντάξει στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων μας. “Σήμερα θα κάνουμε  φωτογράφιση”. Οπότε έπρεπε να ετοιμάσουμε το concept, ρούχα, σε ποιο δωμάτιο θα γινόταν η φωτογράφιση κτλ.

Έτσι τα παιδιά ακόμα και σήμερα όταν ξεφυλλίζουν εκείνα τα άλμπουμ, φέρνουν στο μυαλό τους τι είχε γίνει τη συγκεκριμένη μέρα, τι είχε συμβεί και η μία είχε μούτρα… και άλλα χαριτωμένα!

φωτογραφίες

Μέχρι που μπήκε και στη δική μας ζωή η “ευκολία” της τεχνολογίας. Που να τρέχω τώρα να τυπώνω, αφού μια χαρά τις αποθηκεύω και στον υπολογιστή ή σε κάποιο usb. Πρόσφατα  λοιπόν μου ζήτησαν τα κορίτσια να δούμε εκείνα τα άλμπουμ, τα οποία κάθε φορά ξεφυλλίζουν με την ίδια λαχτάρα και ενθουσιασμό! Διαπίστωσα λοιπόν μετά λύπης μου, ότι τυπωμένες φωτογραφίες τα τελευταία 5 χρόνια δεν έχουμε!!!

Συζητώντας το και με άλλες μαμάδες διαπίστωσα, ότι δεν είμαι η μόνη που πλέον δεν τυπώνω φωτογραφίες!

Κι όμως οι τυπωμένες φωτογραφίες είναι ένα μέσο σύνδεσης με το παρελθόν μας. Επίσης νιώθω ότι η διαδικασία της φωτογράφισης δεν ολοκληρώνεται αν δεν φτάσει στο τελικό στάδιο που είναι το τύπωμα της φωτογραφίας. Τώρα βέβαια με τα social media, ίσως και η σημασία της φωτογραφίας να είναι διαφορετική.

Οι φωτογράφοι πλέον έχουν περιοριστεί στις φωτογραφίσεις γάμων και βαπτίσεων

Ο Μανόλης Διακουμάκης, είναι ιδιοκτήτης του Nozze στις Μοίρες, είναι ένας φωτογράφος… 3ης γενιάς, αφού ο παππούς του Μανόλης Διακουμάκης, άνοιξε στο Τυμπάκι το πρώτο φωτογραφείο, το 1961, ενώ το 1992, ανέλαβε ο πατέρας του Μάκης Διακουμάκης και η παράδοση συνεχίζεται…

Όπως μας τονίζει λοιπόν, πριν 15 χρόνια στο φωτογραφείο τους τυπωνόταν εκατοντάδες φωτογραφίες καθημερινά, αφού η ψηφιακή φωτογραφία δεν είχε μπει τόσο πολύ στη ζωή μας, οι περισσότεροι είχαν ακόμη τις φωτογραφικές μηχανές με φιλμ, οπότε η εκτύπωση ήταν υποχρεωτική!

“Η πτώση στις εκτυπώσεις άρχισε μετά το 2007, που η ψηφιακή μηχανή, άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας και τώρα πλέον κρατάμε τις φωτογραφίες αποθηκευμένες στον υπολογιστή. Τα τελευταία χρόνια έχουν μηδενιστεί οι εκτυπώσεις, γιατί οι άνθρωποι βγάζουν φωτογραφίες μόνο για τα social. Εκεί βγαίνουνοι φωτογραφίες και δυστυχώς εκεί μένουν! Δεν φτιάχνουν πια ούτε οικογενειακά άλμπουμ”, καταλήγει ο κ. Διακουμάκης.

Σχολιάστε