Το αβοκάντο στη διατροφή μας, προτάσεις από τη διατροφολόγο Δήμητρα Σωπασή

Το αβοκάντο στη διατροφή μας…

Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και περισσότερο γνωστό ως προς τις ευεργετικές του ιδιότητες και για το πόσο απαραίτητο είναι για την υγεία μας! Φυσικά μιλάμε για το αβοκάντο!

Λίγα λόγια για το τι είναι το αβοκάντο…

-Είναι πλούσιο σε Κάλιο , ηλεκτρολύτης όπου ρυθμίζει τα υγρά του σώματος, πλούσια πηγή σε Βιταμίνη C ,απαρραίτητη για την παραγωγή κολλάγόνου και ελάστινης.
-Επίσης περιέχει Βιταμίνη Ε , η οποία είναι υπεύθυνη για την προστασία από πιθανές βλάβες λόγω της έκθεσης στον ήλιο .
-Η τακτική κατανάλωση του, θα έχει ώς αποτέλεσμα την μείωση LDL(κακή χοληστερόλη) και την αύξηση της HDL(καλής χοληστερόλης).
-Αποτελεί μια από τις καλύτερες τροφές για το συκώτι.
-Τέλος είναι μια τροφή πλούσια σε Φυτικές ίνες , συμβάλλοντας στην διατήρηση υγιούς βάρους.

Τρόποι που μπορούμε να εντάξουμε το αβοκάντο στην διατροφή μας…

1. Σε μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης-πολύσπορο-χωρίς γλουτένη , ή φρυγανιές wasa , κόβουμε 1/3 ενός ώριμου αβοκάντου , προσθέτουμε 1 φέτα τυρί χ.λ ή 1 αυγό βραστό ή 1 φέτα τυρί φυτικής προέλευσης.
2. Σε τορτίγια ολικής αλέσεως , μπορούμε να το απολαύσουμε , είτε ώς άλλειμα είτε σε φέτες μπορούμε να το συνδιάσουμε με τροφές πλούσιες σε πρωτεϊνη όπως 1 μικρό τόνο ή 1 αυγό ή στήθος κοτόπουλο , μαρούλι και οποιοδήποτε λαχανικό της αρεσκείας μας.
3. Σε μορμή Μους (1 ώριμο αβοκάντο + 1 μπανάνα + 25 γρ κακάο + 1 βανιλίνη + μέλι ή στέβια ή οποιδήποτε γλυκαντικό της αρεσκείας σας + 100ml γάλα), για περισσότερη ποσότητα αυξάνεται όλα τα συστατικά , η παραπάνω αναλογίες αντιστοιχούν σε 3 ποτήρια μέγεθος κρασιού 90-100 ml.
4. Σε μορφή Dressing ( ½ αβοκάντο ώριμο – λεμόνι ή ξύδι – μουστάρδα – λίγο μέλι – ελαιόλαδο – αλάτι)
5. Ως άλλειμα ή σε μορφή γουακαμόλε , που μπορούμε να το καταναλώσουμε με κριτσίνια ,με κράκερ , με παξιμάδι (από χαρούπι – βρώμη – ολικής άλεσης κ.λ.π).

Η βουτυρένια του γεύση και υφή το κάνει να έχει πολλές ενναλακτικές, ως προς την κατανάλωση του ακόμα και σε μέλη της οικογένειας σας που είτε είναι διστακτικοί στο να το δοκιμάσουν, είτε η γεύση του τους φαίνεται έντονη.

 

Δήμητρα Σωπασή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης)

Σχολιάστε