Απεργία 28 Φεβρουαρίου – Σχολεία: Τι ισχύει για νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια
Ένα χρόνο μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία με 57 νεκρούς στα Τέμπη, στη «σκιά» της ακρίβειας που δοκιμάζει τα νοικοκυριά, εργαζόμενοι από σχεδόν όλους τους κλάδους συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου.
Τι ισχύει για νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια
Επί της ουσίας τα σχολεία αύριο θα είναι κανονικά ανοιχτά και εξαρτάται το αν θα γίνει μάθημα από το πόσοι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στην απεργία.
Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου 2024, συμμετέχει η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ).
Στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας, αν κάποιος καθηγητής του σχολείου συμμετέχει στην απεργία οι μαθητές θα έχουν «κενό» εκείνη την ώρα αλλά θα πάνε κανονικά στο σχολείο.
Όσον αφορά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν αν κάποιος δάσκαλος θα συμμετάσχει στην απεργία για να μη στείλουν τα παιδιά στο σχολείο.
Επί της ουσίας τα σχολεία αύριο θα είναι κανονικά ανοιχτά και εξαρτάται το αν θα γίνει μάθημα από το πόσοι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν στην απεργία.
Απεργία: Τα αιτήματα της ΔΟΕ
-Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του Α.Ε.Π. και του πληθωρισμού.
-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
-Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017.
-Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.
-Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
-Χορήγηση ενοικίου στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές συναδέλφους μας.
-Στήριξη του Ε.Σ.Υ. με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
-Κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
-Πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
-Κατάργηση της «συμμετοχής» των εργαζομένων για εξετάσεις και φάρμακα.
-Δημιουργία κατοικιών για τους εκπαιδευτικούς, σε νησιωτικές περιοχές.
-Δωρεάν σίτιση εκπαιδευτικών σε φοιτητικές και στρατιωτικές λέσχες.
-Στις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν υφίσταται πρόβλεψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, να υπάρχει πλήρης κάλυψη από την Πολιτεία για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς.
-Ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισης της ακρίβειας, κατάργηση του Φ.Π.Α. στα ήδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα κ.ά.
-Εξίσωση όλων των δικαιωμάτων (άδειες, εργασιακά, συνδικαλιστικά κ.ά.) των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
-Προστασία της λαϊκής κατοικίας. Παύση των πλειστηριασμών.
-Άμεση υπογραφή του σχεδίου Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της Δ.Ο.Ε. (απόφαση 92ης Γ.Σ.).
-Άμεση έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων στους/στις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους με το πέρας της διετίας.
-Επαρκή χρηματοδότηση των σχολείων για την κάλυψη των αναγκών τους, μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή με ουσιαστικούς ελέγχους (αντισεισμικούς, πυροπροστασίας, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κτλ).
-Εξίσωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια με αυτό όλων των εκπαιδευτικών.
-Μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών
-Ουσιαστική επιμόρφωση στα Πανεπιστήμια, δωρεάν, με ετήσια απαλλαγή από τα διδακτικά μας καθήκοντα.
-Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια! Αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν Παιδεία και Υγεία!
-Να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί – αντιεπιστημονικοί νόμοι της «αξιολόγησης» 4692/20 και 4823/21
Απεργία: Τα αιτήματα της ΟΙΕΛΕ
-Επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2011 και την αποκατάσταση του 13ου και του 14ου μισθού. Η τεράστια κερδοφορία των εκπαιδευτηρίων τα τελευταία χρόνια επιτρέπει και με το παραπάνω τις ελάχιστες αυτές αυξήσεις.
-Ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση μετά από κοινωνικό διάλογο
-Έλεγχος της νομιμότητας και καταχρηστικότητας των καταγγελιών σύμβασης από ανεξάρτητη αρχή, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες
-Καταπολέμηση της απλήρωτης εργασίας σε αντικαταστάσεις, απογευματινές δράσεις και γενικά εργασίες εκτός εργασιακού ωραρίου
-Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, ώστε να υπάρξουν βιώσιμες συνθήκες εργασίας και αμοιβής στους δύσκολους χώρους των Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών.
-Πέρα από τα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα όμως, είναι κρίσιμο το ζήτημα της υγείας και ασφάλειας χιλιάδων μαθητών και εργαζόμενων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Πηγή: reader.gr