Τυρίνος ο κλέφτης φόβων, από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Τυρίνος ο κλέφτης φόβων, το νέο παιδικό βιβλίο του Νικόλα Σμυρνάκη κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, σε εικονονογράφιση από την Ναταλία Καπατσούλια.

Πρόκειται για ένα παραμύθι που μιλάει για την ελευθερία και τη γενναιότητα, ενώ παράλληλα βοηθάει τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, απενοχοποιεί στα μάτια τους το συναίσθημα του φόβου και τα προτρέπει να τον μεταμορφώσουν σε κινητήρια δύναμη. Ακόμα καλύτερα… σε φίλο και σύμμαχο.

Ο Τυρίνος ζει όλη του τη ζωή σε έναν σκοτεινό υπόνομο.
Είναι πολύ φτωχός, όπως σχεδόν όλα τα ποντίκια. Αποφασίζει να ληστέψει την Τυράπεζα, να μοιράσει το τυρί και να τιμωρήσει τους Τυραπεζίτες. Ώσπου μια νύχτα όλα αλλάζουν… Ο Τυρίνος θα ζήσει μια απίθανη περιπέτεια και θα συνειδητοποιήσει ότι έχει μια εκπληκτική σούπερ δύναμη!
Μπορεί να κάνει αυτό που φοβάται.

Με την Τυράπεζα τελικά τι έγινε; Τι ρόλο παίζει ο Ιππότης της Στρογγυλής Γραβιέρας;
Θα καταφέρει ο Τυρίνος, ένα τοσοδά ποντικάκι, να σώσει ένα αλυσοδεμένο λιοντάρι, τον Λέοντα Τολστόι, αλλά και να μεταφέρει το φως στον σκοτεινό υπόνομο;

Πώς γίνεται κάποιος κλέφτης φόβων;

Όπως έχει αναφέρει ο Νικόλας Σμυρνάκης, το παραμύθι «Τυρίνος: Ο κλέφτης Φόβων» έχει ως θέμα του τον φόβο. «Δημιούργησα έναν ήρωα που έχει μία σούπερ δύναμη, η οποία να μην είναι από τις συνηθισμένες, όπως να πετάει ή να σκαρφαλώνει σε τοίχους, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα παιδιά και να υιοθετήσουν. Η σούπερ δύναμη του ήρωα είναι να συνειδητοποιεί ότι μπορεί να κάνει αυτό που φοβάται.

Ένα φτωχό ποντίκι θέλει να κλέψει την τυράπεζα του υπονόμου για να μοιράσει το τυρί σε όλους. Συνειδητοποιεί ότι δεν είναι σωστό αυτό κι έτσι σε μία διαδρομή συναντάει το λιοντάρι στο τσίρκο και μέσα από μία περιπέτειά τους το βοηθάει να βγάλει τον φόβο από μέσα του και να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι και τόσο κακός».

Τα παιδιά θεωρούν τον φόβο κάτι κακό. Μπορεί να γίνει, όμως, ευεργετικός. Μπορούν να συμφιλιωθούν με τον φόβο και να αποκτήσουν τη σούπερ δύναμη του Τυρίνου, ώστε να τον μετατρέψουν σε κινητήρια δύναμη. Αυτός εξάλλου ήταν και ο στόχος, να μιλήσουμε για αυτό το θέμα».

Το βιβλίο περιέχει QR code που οδηγεί στην αφήγηση από τον ίδιο τον συγγραφέα, όμως στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν και 16 ερωτήσεις για μια δημιουργική συζήτηση με τα παιδιά μας!

-Ήταν σωστό που ο Τυρίνος ήθελε να κλέψει την Τράπεζα;

– Πότε γινόμαστε γενναίοι; Όταν δεν φοβόμαστε καθόλου ή όταν κάνουμε αυτό που φοβόμαστε;

– Τι σημαίνει “ελευθερία” για εσάς;….

Το βιβλίο “Τυρίνος ο κλέφτης φόβων” του Νικόλα Σμυρνάκη, από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, θα το βρείτε εδώ

Σχολιάστε