Τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα

Τροφές που βοηθούν στο μαύρισμα

Όλοι θέλουμε να αποκτήσουμε ένα σοκολατένιο χρώμα το καλοκαίρι και μπορεί να καθόμαστε με τις ώρες στην παραλία, ακόμα και αν είναι επιβλαβές για την υγεία. Πέρα από ένα καλό αντηλιακό σύμμαχός σας είναι και κάποιες τροφές οι οποίες, με τον δικό τους τρόπο βοηθούν στο να ενισχύσετε το μαύρισμα…

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Καροτενοειδή. Τα καροτενοειδή υπάρχουν κατά κύρια βάση στα πορτοκαλί- κίτρινα φρούτα και λαχανικά. Καροτενοειδή θα βρείτε επίσης και σε κάποια πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Προστατεύουν το δέρμα από πανάδες και ερεθισμούς, ενισχύουν το μαύρισμα και έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Τροφές που περιέχουν καροτενοειδή: καρότο, ντομάτα, βερίκοκα, ροδάκινα, καρπούζι, πεπόνι, μάνγκο, πιπεριές, κολοκύθες, μπρόκολο και σπανάκι.

Βιταμίνη Α. Τα β-καροτένια των παραπάνω τροφών, μετατρέπονται σε βιταμίνη Α, όπου βοηθούν στην ελαστικότητα του δέρματος.
Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Α: ψάρια, συκώτι, τυρί, κρόκος αυγού

Βιταμίνη Β12. Η βιταμίνη Β12 σχετίζεται με την παραγωγή μελανίνης στο σώμα, όπου είναι και η ορμόνη που ενισχύει το μαύρισμα.
Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12: αυγά, γάλα, τυρί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Βιταμίνη Ε. Είναι βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και είναι απαραίτητη για το μαύρισμα όπως και για την προστασία από πρόωρη γήρανση του δέρματος. Η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ξηρότητα, καρκίνο του δέρματος και ευνοεί την εμφάνιση ραγάδων.
Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Ε: σολομό, αμύγδαλα, ελαιόλαδο και σησαμέλαιο, όσπρια και φυλλώδη λαχανικά

Βιταμίνη C. Διατηρεί την σφριγηλότητα του δέρματος και συμβάλλει στην γρήγορη επούλωση των εγκαυμάτων από τον ήλιο. Εμποδίζει την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία. Για καλύτερο αποτέλεσμα συνδυάστε την με βιταμίνη Ε.
Τροφές που περιέχουν βιταμίνη C: φράουλες, πεπόνι, ντομάτες, πιπεριές, λεμόνια, μπρόκολο και σπανάκι

Ψευδάργυρος και Σελήνιο. Προστατεύουν από τον ήλιο, ενισχύουν το μαύρισμα, ωφελούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος και μειώνουν την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Τροφές που περιέχουν ψευδάργυρο: οστρακοειδή, καρύδια, γαλοπούλα, μανιτάρια
Τροφές που περιέχουν σελήνιο: σιτάρι, σουσάμι, δημητριακά ολικής

Χαλκός. Και ο χαλκός επιδρά στην παραγωγή της μελανίνης στο δέρμα.
Τροφές που περιέχουν χαλκό: μανιτάρια, συκώτι, καρύδια και θαλασσινά

Βιταμίνη D. Μπορεί να μην βοηθάει άμεσα στο μαύρισμα, παράγετε όμως από τον οργανισμό μας με την έκθεση στον ήλιο. 10 λεπτά χωρίς αντηλιακό, με γυμνά χέρια και κοιλίτσα είναι αρκετά. Η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση της βιταμίνης Α.
Υπάρχουν όμως και τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να πάρουμε βιταμίνη D: λιπαρά ψάρια, αυγό, γαρίδες και ρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D

Συμπέρασμα: Ωραίο είναι το σοκολατένιο χρώμα, αλλά η έκθεσή μας στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή. Μην ξεχνάτε το πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο ήλιος, ειδικά κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Βάλτε ένα καλό αντηλιακό, έχετε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, μείνετε ενυδατωμένοι και τρέξτε στην παραλία όταν ο ήλιος δεν θα είναι τόσο επιβλαβής!

https://diatrofikaiygeia.com/

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε