Τροφές και συνήθειες, για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου μας

Τροφές και συνήθειες, για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου μας

Η δυσκοιλιότητα αναφέρεται σε κενώσεις εντέρου που είναι σπάνιες ή δύσκολες. Τα κόπρανα είναι συχνά σκληρά και στεγνά. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και αίσθημα σαν να μην έχει γίνει πλήρης κένωση.

Η κανονική συχνότητα κινήσεων του εντέρου σε ενήλικες είναι μεταξύ τριών ημερησίως και τριών την εβδομάδα. Η δυσκοιλιότητα έχει πολλές αιτίες. Οι κοινές αιτίες περιλαμβάνουν την αργή κίνηση των κοπράνων το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τις διαταραχές του πυελικού εδάφους.

Η δυσκοιλιότητα είναι πιο ανησυχητική όταν υπάρχει απώλεια βάρους ή αναιμία, ή υπάρχει αίμα στα κόπρανα, υπάρχει ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου στην οικογένεια ενός ατόμου ή έχει νέα εμφάνιση σε κάποιον που είναι μεγαλύτερης ηλικίας.
Τροφές που θα βοηθήσουν είναι:
– Τρόφιμα ολικής αλέσεως.
– Ακτινίδια
– Αχλάδια
– Κεφίρ
– Βρώμη
– Γιαούρτι είτε σκέτο, είτε σε συνδυασμό με κάποιο φρέσκο ή αποξηραμένο φρούτο
– Σπανάκι , λόγω περιεκτικότητας του και σε μαγνήσιο
– Καφεΐνη , καθώς δημιουργεί συσπάσεις στο έντερο , με αποτέλεσμα να βοηθάει στην αποβολή των κοπράνων, πάντα σε συνδυασμό με άφθονο νερό.
Το νερό είναι ένας σημαντικός παράγοντας καθώς η υψηλή κατανάλωση υγρών και κυρίως νερού βοηθάει , ώστε τα κόπρανα να είναι πιο ρευστά (καθώς στην δυσκοιλιότητα τα κόπρανα τείνουν να είναι σκληρά και αφυδατωμένα).
Η καθημερινή γυμναστική έχει φανεί να βοηθάει καθώς κατά την διάρκεια της , το παχύ έντερο αυξάνει την κίνηση του.

Καταναλώστε προβιοτικά, το προβιοτικά βελτιώνουν την κινητικότητα του παχέος εντέρου. Τρόφιμα όπως το κεφίρ, το ξινόγαλο,το γιαούρτι, βοηθούν στην διατήρηση της φυσιολογικής ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας.

Καθημερινή χρήση ελαιολάδου: βοηθάει στην σωστή λειτουργία του εντέρου
Αποξηραμένα φρούτα: σύκα , δαμάσκηνα , σταφίδες καθώς και οι φυσικοί χυμοί. Καταναλώστε φρούτα με την φλούδα τους(μήλα, αχλάδια, ροδάκινο).
Λαχανικά: μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, παντζάρια, χόρτα γενικά ωμά ή βρασμένα.
Σημαντικό να αποφεύγουμε :
– Λάχανο
– Κουνουπίδι
– Φασόλια ξερά
– Το γρήγορο και επεξεργασμένο έτοιμο φαγητό, καθώς η μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά επιβραδύνουν την διαδικασία της πέψης.

Δήμητρα Σωπασή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης)

Σχολιάστε