Ροφήματα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Ροφήματα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Η αρτηριακή πίεση είναι μια πάθηση η οποία δεν έχει κανένα σύμπτωμα και οι περισσότεροι ασθενής ανακαλύπτουν ότι έχουν αυξημένη πίεση είτε τυχαία κάνοντας μια τυχαία μέτρηση, είτε μετά από κάποιο γεγονός.

Για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο διατροφής και γενικά τον τρόπο ζωής, όπως αποφεύγοντας τα αλμυρά, μειώνετε την προσθήκη αλατιού, σταματάτε το κάπνισμα, κάνετε κάποια δίαιτα και φυσικά αθλήστε.

Η αυξημένη αρτηριακή πίεση, κατά 90% δεν οφείλεται σε κάποιο συγκεκριμένο παθολογικό αίτιο, ενώ το 10% αποδίδεται σε κάποιες παθήσεις, όπως πάθηση των νεφρών, βλάβη των επινεφριδίων ή κύηση με κάποιες επιπλοκές.

Η υπέρταση είναι ένας παράγοντας κινδύνου (προδιαθεσικός παράγοντας) για την εμφάνιση πολλών παθήσεων όπως αρτηριοσκλήρυνση, βλάβη αγγείων (εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσος), βλάβη οφθαλμών και νεφρών.

Μαζί με την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, υπάρχουν και κάποια ροφήματα που βοηθάνε στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ας δούμε ποια είναι αυτά:

Μελισσόχορτο

Το μελισσόχορτο δρα τονωτικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό, προκαλώντας διαστολή των αγγείων με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος.
Καταναλώστε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα
Προετοιμασία: βάλτε 4 φύλλα φρέσκα ή 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξερά σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10-15 λεπτά, σουρώστε και καταναλώστε το.

Τίλιο

Το τίλιο θεωρείται ότι προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση και την υπέρταση. Επίσης ενδείκνυται και για όσους είναι νευρικοί όπου όταν νευριάζουν, αυξάνεται και η πίεση. Δρα ως χαλαρωτικό των αιμοφόρων αγγείων, ηρεμιστικό, διουρητικό και ήπιο στυπτικό.
Καταναλώστε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα ή όταν νιώθετε ότι είστε σε ένταση.
Προετοιμασία: βάλτε 1 κουταλιά της σούπας τίλιο σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό. Αφήστε το για 10 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το.

Κρόκος Κοζάνης (σαφράν)

Είναι βότανο το οποίο περιέχει αρκετές ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά όπως να αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, να προκαλεί διούρηση, να μειώνει την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη στο αίμα. Είναι κατάλληλο και για υπερτασικούς με προβλήματα στο συκώτι και στο μεταβολισμό του λίπους
Προετοιμασία: προσθέστε 3-4 στήμονες σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό για 6-8 λεπτά, σουρώστε το και πιείτε το.

Κανέλα

Η κανέλα φημίζεται για τις αντιδιαβητικές της ιδιότητες. Εκτός όμως από αυτές έχει και αντιυπερτασικές ιδιότητες. Το εκχύλισμά της μπορεί να συμβάλλει τόσο στην αντιμετώπιση μιας αιφνίδιας κρίσης υπέρτασης όσο και στην διαχείριση της χρόνιας υπέρτασης.
Καταναλώστε 1-2 φλιτζ. Την ημέρα.
Προετοιμασία: βράστε 1 ξυλάκι κανέλας σε λίγο νερό για 8 λεπτά και πιείτε το.

Φύλλα ελιάς

Τα φύλλα ελιάς συμβάλλουν στην ρύθμιση της πίεσης, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς και στη μείωση των αυξημένων επιπέδων σακχάρου. Επίσης τα φύλλα ελιάς περιέχουν δραστικές ουσίες που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της αυξημένης πίεσης όπως πονοκεφάλοι και ίλιγγοι.
Καταναλώστε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα
Προετοιμασία: βάλτε 20γρ φύλλα ελιάς ξερά σε 300ml νερό. Βράστε τα μαζί για 15λεπτά, σουρώστε και πιείτε το ζεστό, 150ml το πρωί και 150ml το βράδυ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
•Πριν ξεκινήσετε να καταναλώνετε κάποιο ρόφημα, να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν ακολουθείτε κάποια αντιυπερτασική αγωγή
• Μπορείτε να πίνετε τα βότανα 3-4 φορές την εβδομάδα και όχι καθημερινά. Εάν τα πίνετε καθημερινά, τότε μετά τις τρεις εβδομάδες λήψης τους, καλό είναι να κάνετε ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας.
• Αποφύγετε να συνδυάζετε πολλά βότανα μαζί. O συνδυασμός 1-2 βοτάνων είναι αρκετός.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε