Ροφήματα που μειώνουν τα συμπτώματα από τις ιώσεις

Ροφήματα που μειώνουν τα συμπτώματα από τις ιώσεις

Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι αρρωσταίνουν από το κρύο. Αυτό είναι μια λανθασμένη αντίληψη γιατί το κρύο από μόνο του, εκτός από κάποια κρυοπαγήματα δεν μπορεί να σε βλάψει. Αυτό που μας αρρωσταίνει είναι οι ιοί.
Και θα αναρωτηθήτε γιατί αρρωσταίνουμε τότε όταν πέφτει η θερμοκρασία και κάνει κρύο; Η απάντηση είναι γιατί δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες στον οργανισμό ώστε να αρρωστήσουμε και οι κατάλληλες συνθήκες δεν είναι άλλες από το ότι πέφτουν τα επίπεδα του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι γινόμαστε πιο ευάλωτοι στις ιώσεις και στη γρίπη.

Τι μπορεί όμως να κάνει κάποιος που έχει ήδη αρρωστήσει, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματά του;

– Να ενυδατωθεί καλά. Εκτός από το ότι κάθε σωματική λειτουργία εξαρτάται από το νερό, απομακρύνει και τις τοξίνες, κάτι το οποίο βοηθάει όταν κάποιος είναι άρρωστος. Επίσης η καλή ενυδάτωση ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τέλος το νερό βοηθάει στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και απομακρύνει τα μεταβολικά απόβλητα και τις επιβλαβής ουσίες.
– Δώσε στον οργανισμό σου περισσότερη βιταμίνη C. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προσοχή όμως, δεν μειώνει την πιθανότητα να κολλήσεις κάποια ίωση αλλά μπορεί να μειώσει την διάρκεια και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Μια πολύ καλή επιλογή πρόσληψης βιταμίνης C, είναι ο φρέσκος χυμός πορτοκάλι ή καταναλώστε τα πορτοκάλια σαν σνακ.
-Τσάι του βουνού ή φασκόμηλο. Και τα δύο περιέχουν αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζοντας τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μπορείτε να καταναλώνεται 1-3 φλιτζάνια την ημέρα.
-Τσάι με κουρκουμά. Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις αντιφλεγμονώδης ενώσεις του, όπου το καθιστά ιδανικό ρόφημα για να το προσθέσει κάποιος στην καθημερινότητά του, όταν έχει αρρωστήσει. Επίσης χάρη στην κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές.
-Τσάι τζίντζερ. Το τζίντζερ θεωρείται ένα φυτό με τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Επίσης περιέχει αντιφλεγμονώδης ουσίες και αποτρέπει τις ιώσεις δεσμεύοντας τους ιούς προτού προσκολληθούν στην αναπνευστική οδό. Μπορείτε να καταναλώνετε 2-3 φλιτζάνια καθημερινά.
-Τοματοχυμός. Είναι γνωστό το πόσο σημαντικοί είναι οι χυμοί την περίοδο που είναι κάποιος άρρωστος. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι το πόσο σημαντικός είναι ο χυμός τομάτας για τον οργανισμό μας. Και τι είναι αυτό που τον κάνει σημαντικό; Το λυκοπένιο που περιέχει, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε