Το Δέντρο που Έδινε, μια διαχρονική αλληγορία

Το Δέντρο που Έδινε, μια διαχρονική αλληγορία
Το Δέντρο που Έδινε, ίσως το δημοφιλέστερο έργο του Silverstein, κυκλοφορεί σε συλλεκτική έκδοση από τις εκδόσεις Διόπτρα, σε νέα μετάφραση των Άγγελου Αγγελίδη – Μαρίας Αγγελίδου. Εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1964 από την Harper & Row και μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες παγκοσμίως.
Η ιστορία αναφέρεται στη σχέση μιας μηλιάς κι ενός παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Καθώς το παιδί της ιστορίας
μεγαλώνει και αλλάζει, αλλάζουν και οι ανάγκες του, άρα και όσα ζητάει από τη Μηλιά. Εκείνη του τα προσφέρει όλα με αγάπη, αρκεί να το βλέπει ευτυχισμένο.
Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο βιβλίο που ενέχει πολλαπλές ερμηνείες και γεννάει σημαντικούς προβληματισμούς. Μια τρυφερή παραβολή για την ανιδιοτελή αγάπη, που συγκινεί κάθε αναγνώστη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Ήταν μια φορά μια Μηλιά, που αγαπούσε ένα παιδάκι, πολύ».
Κάπως έτσι ξεκινάει μία από τις κλασικότερες εικονογραφημένες ιστορίες, γραμμένη από τον Shel Silverstein. Κάθε μέρα το παιδί την επισκεπτόταν, μάζευε τα μήλα της, σκαρφάλωνε στον κορμό της, έκανε κούνια στα κλαδιά της. «Και η Μηλιά ήταν ευτυχισμένη…» Όσο το παιδί μεγάλωνε, ζητούσε συνέχεια όλο και περισσότερα, ξανά και ξανά… Και το δέντρο έδινε, έδινε κι έδινε… και χαιρόταν η καρδιά του.
Μια αλληγορία με πολλαπλά νοήματα για αναγνώστες κάθε ηλικίας.

Το βιβλίο “Το Δέντρο που Έδινε”, από τις εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ θα το βρείτε εδώ


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Sheldon Allan Silverstein (1930-1999) [Σελ Σιλβερστάιν] γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο των ΗΠΑ. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή, την ποίηση, τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων, τη σύνθεση μουσικής και το θέατρο. Είναι ευρέως γνωστός για τις εικονογραφημένες ιστορίες που δημιούργησε, όπως Το Δέντρο που Έδινε, Στην Άκρη του Πεζοδρομίου, Το Κομμάτι που Λείπει Συναντά το Μεγάλο Ο, Ποιος Θέλει έναν Φτηνό Ρινόκερο; και Ένα Φως στη Σοφίτα. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 47 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

4 facts για τη σπουδαιότητα του Silverstein:
1. Τα βιβλία του βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα παιδικά βιβλία όλων των εποχών από το περιοδικό Time.
2. Είναι στις λίστες με τα πιο πολύ-δανεισμένα παιδικά βιβλία μεγάλων δημόσιων βιβλιοθηκών των ΗΠΑ αλλά και στις προτάσεις των βιβλιοθηκονόμων.
3. Η επιτυχία των βιβλίων του έγκειται στο γεγονός ότι αναφέρονται σε διαχρονικά θέματα, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, ενώ οι ιστορίες που αφηγούνται μπορούν να ερμηνευθούν πολυδιάστατα. Στην πολυεπίπεδη ερμηνεία συμβάλλει και η ασπρόμαυρη –και σχετικά απλή– εικονογράφηση.
4. Το Δέντρο που Έδινε αρχικά απορρίφθηκε από μεγάλο εκδοτικό οίκο, καθώς ξένισε το γεγονός ότι απευθυνόταν τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ακριβώς για αυτό τον λόγο τα βιβλία του Silverstein διαβάζονται μέχρι και σήμερα.


 

Σχολιάστε