Ποιο είναι το λάδι canola ή κραμβέλαιο και ποια τα οφέλη του;

Ποιο είναι το λάδι canola ή κραμβέλαιο και ποια τα οφέλη του;

Το κραμβέλαιο ή αλλιώς το λάδι κανόλα προέρχεται από τους σπόρους του φυτού ελαιοκάμβρης, ενός ανθοφόρου φυτού της οικογένειας Brassica. Σε αυτή την οικογένεια ανήκουν και τα λαχανικά μπρόκολο, κουνουπίδι και λάχανο.

Το κραμβέλαιο, παλιά το χρησιμοποιούσαν μόνο για βιομηχανικούς σκοπούς σε επίπεδο ερουκικού οξέος 45%. Σήμερα βέβαια έχει μετατραπεί σε ένα βρώσιμο έλαιο με λιγότερο από 2% ερουκικού οξέος και χρησιμοποιείται κυρίως από Καναδούς και Αμερικανούς όπου το ονόμασαν λάδι canola.

Θεωρείται 2ο μετά το ελαιόλαδο λόγω των ωφέλιμων στοιχείων που περιέχει.

Οφέλη :

Ας δούμε τι περιέχει το κραμβέλαιο

Περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, ωφέλιμα για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου
• Περιέχει ω-6 λιπαρά οξέα, όπου βοηθούν στην λειτουργία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, επίσης βελτιώνουν την υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των οστών
• Ενισχύει την γνωστική ανάπτυξη. Εντάσσοντας τα ω-3 λιπαρά στην καθημερινότητά μας, αυξάνουμε την συγκέντρωσή τους στο αίμα, στο λιπώδη ιστό και στο μητρικό γάλα, με αποτέλεσμα τα οφέλη του να μεταφέρονται στα βρέφη και να βοηθούν στην ανάπτυξή τους
• Περιέχει βιταμίνες Ε και Κ. Η βιταμίνη Ε συμβάλει στην υγεία των ματιών και στην πρόληψη από ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Η βιταμίνη Κ βοηθάει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας και στη διατήρηση της υγιούς πήξης του αίματος
Εκτός από τα οφέλη που όπως βλέπουμε είναι παρόμοια με του ελαιόλαδου, υπάρχουν και μειονεκτήματα
• Σχεδόν όλα τα εμπορικά λάδια κανόλα, υπόκεινται σε επεξεργασία με τη χρήση εξάνιου, το οποίο είναι παράγωγο του πετρελαίου. Όλη αυτή η διαδικασία γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες, όπου μπορεί να οδηγήσει στον εκφυλισμό των ω-λιπαρών οξέων.

Τέλος κάποια τρόφιμα που αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι είναι εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα, είναι συνήθως εμπλουτισμένα με κραμβέλαιο.
Το μη-γενετικά τροποποιημένο λάδι canola, δεν χρησιμοποιείται στη διατροφή, μόνο για την Παρασκευή κεριών, κρέμες κ.α
Γενικά!!!

Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά άρθρα που να αναφέρουν κινδύνους και ασθένειες από την χρήση του. Ακόμα όμως δεν υπάρχουν αρκετές επιστημονικές έρευνες ώστε να το αποδείξουν αυτό. Προς το παρόν η χρήση του θεωρείται ασφαλής.

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Σχολιάστε