Παραλία Πρέβελη

Παραλία Πρέβελη
Από τις πιο αγαπημένες και διάσημες παραλίες της Κρήτης. Βρίσκεται νότια του νησιού, 40 περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, στην έξοδο του φαραγγιού, εκεί που καταλήγει το ποτάμι Κουρταλιώτης. Το όνομά της το οφείλει στην ιστορική Μονή Πρέβελη που βρίσκεται πάνω από την παραλία, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο.

Είναι μία αμμουδερή πανέμορφη παραλία με κρυστάλλινα νερά και βοτσαλωτό βυθό. Ο επισκέπτης έχει την ευκαρία να κολυμπήσει τόσο στη θάλασσα όσο και στη λιμνοθάλασσα ή το ποτάμι. Αποτελεί μία φανταστική εμπειρία για τον επισκέπτη το περπάτημα στον ποταμό. Οι φοίνικες στις όχθες του ποταμού προσφέρουν πλούσια σκιά και το έδαφος είναι ομαλό και με άμμο.

Το παραποτάμιο φοινικόδασος που βρίσκεται πίσω από την παραλία έκτασης περίπου 40 στρεμμάτων ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Κρήτης μετά το φοινικόδασος του Βάι αλλά δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του κάηκε το καλοκαίρι του 2010. Εκτός από φοίνικες στο δάσος υπάρχουν λιγαριές, πικροδάφνες, χαρουπιές, σκίνα και καλαμιές.

Η παραλία είναι πολύ δημοφιλής προορισμός στους τουρίστες από τη δεκαετία του 1970, όταν έρχονταν και κατασκήνωναν εδώ πολλοί χίππις που κατασκεύαζαν καλύβες με χόρτα και κλαριά από τους φοίνικες. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πλέον δεν υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης στη παραλία.

Η παραλία μαζί με το τοπίο που την περιβάλλει έχουν χαρακτηρισθεί από τα ωραιότερα της Ευρώπης.

Φωτογραφία: Γιώργος Κωστάκης

Περισσσότερα εδώ

 

Σχολιάστε