Παππούς και γιαγιά: τα σπουδαία πρόσωπα σε μία οικογένεια

Η σχέση μεταξύ των παππούδων και των γιαγιάδων και των παιδιών είναι η δεύτερη σπουδαιότερη σχέση μετά από αυτή γονέα-παιδιού. Τα παιδιά επωφελούνται από τους παππούδες και τις γιαγιάδες που εμπλέκονται στη ζωή τους και εξίσου σημαντική είναι και η επίδραση και για τους ίδιους τόσο στη ψυχολογία όσο και στην ευεξία.

Μία έρευνα στο Boston College αναφέρει ότι «μία συναισθηματικά ζεστή σχέση των παππούδων και των γιαγιάδων με τα παιδιά σχετίζεται με λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και στις δύο γενιές».

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες κάνουν τη διαφορά στη ζωή των παιδιών
Οι γονείς των γονέων που εμπλέκονται επηρεάζουν αρκετά την καθημερινότητα των παιδιών. Οι περισσότεροι από αυτούς βλέπουν τα εγγόνια τους σε προσωπικό επίπεδο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ 92% από αυτούς αναφέρουν ότι έχουν αλλάξει τις πάνες των παιδιών όταν ήταν βρέφη! Ο χρόνος και η φροντίδα που εκδηλώνουν χαροποιούν και κάνουν ευτυχισμένα τα παιδιά.

Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 9 στους 10 ενήλικες νιώθουν ότι έχουν επηρεαστεί από τις αξίες και τις συμπεριφορές που είχαν οι παππούδες και γιαγιάδες τους. Αυτοί μεταδίδουν στα παιδιά τις νόρμες και τις πεποιθήσεις του κοινωνικού συστήματος.

Μία έρευνα στις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι οι παππούδες και οι γιαγιάδες νιώθουν άνετα να συμβουλεύουν τα εγγόνια τους. Για παράδειγμα, 78% των γονέων αναφέρουν ότι έχουν συζητήσει σχετικά με το σύστημα αξιών που μεταδίδουν στα παιδιά ενώ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκμάθηση της ιστορίας της οικογένειας.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες βοηθούν οικονομικά την οικογένεια
Η ενίσχυση που προσφέρουν είναι πολύ σημαντική. Μία έρευνα στο Met Life αναφέρει πως οι γονείς των γονέων ενός παιδιού ξοδεύουν κατά μέσο όρο περίπου 1.500 ευρώ στο ετήσιο εισόδημα για τα εγγόνια τους. Πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα δώρα: το πιο συχνό δώρο που δίνουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι ο ρουχισμός και τα βιβλία. Επιπλέον, φαγητά (καραμέλες και σνακ) και τα παιχνίδια είναι εξίσου δημοφιλή.

Μειώνουν το στρες της οικογένειας
Καμιά φορά οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι οι καλύτεροι σύντροφοι για το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους για να ανακαλύψουν τρόπους διασκέδασης. Και για τους περισσότερους, αυτό είναι κάτι που αγαπούν να κάνουν.

Έχουν αρκετή εμπειρία
Οι γονείς των γονέων ενός παιδιού είναι πολύτιμη πηγή επειδή γνωρίζουν πολλές ιστορίες και εμπειρίες από τη ζωή τους, τις οποίες θέλουν να μοιραστούν με τους άλλους. Τα παιδιά συχνά προτιμούν να ακούν αυτές τις ιστορίες παρά τις ιστορίες των δικών τους γονέων!

Παρέχουν αίσθηση ασφάλειας
Ειδικά στις δύσκολες στιγμές, μία επιπλέον πηγή υποστήριξης μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κοντινές σχέσεις παππούδων και παιδιών κατά τα εφηβικά χρόνια σχετίζονται με λιγότερα συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα αλλά και με λιγότερες δυσκολίες με τους συνομιλήκους. Οι παππούδες είναι ενεργητικοί ακροατές των παιδιών για συζητήσεις και καμιά φορά τους επιλέγουν ευκολότερα συγκριτικά με τους γονείς τους, σε περίπτωση δυσκολιών και διλημμάτων.

Κάνουν τα πάντα και συμφέρουν!
Όταν δουλεύουν και οι δύο γονείς, συχνά οι παππούδες και οι γιαγιάδες αναλαμβάνουν τον καίριο ρόλο στην ανατροφή του παιδιού. Σύμφωνα με την απογραφή του 2010 στην Αμερική, περίπου 2.700 παππούδες παρέχουν τις βασικές ανάγκες στα παιδιά, ενώ περισσότεροι τα φροντίζουν σε καθημερινή βάση. Εάν είναι ικανοί και πρόθυμοι, έχουν την ίδια λειτουργία με αυτήν που θα είχε μία νταντά ή ένας φροντιστή, δίνοντας στους γονείς μία αίσθηση άνεσης, ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Πηγή

Σχολιάστε