ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά!

ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ, ένα παραμύθι για μεγάλα παιδιά!

Το Καλοκαίρι είναι η εποχή που μας εμπνέει περισσότερο για να διαβάσουμε ένα βιβλίο, είτε στην παραλία, είτε κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής ανάπαυλας!

Συνήθως με το κλείσιμο των σχολείων οι πρώτες αγορές για τα παιδιά μας είναι κάποια βιβλία για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, όμως  αυτή τη φορά έχουμε πρόταση για μεγαλύτερα …παιδιά!

Ένα περιπειώδες, σαγηνευτικό παραμύθι, από τον βραβευμένο με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021  Αμπντουλραζάκ Γκούρνα, ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ!

Ένα δωδεκάχρονο παιδί πουλιέται από τον πατέρα του έναντι χρέους σε έναν πλούσιο έμπορο και από την απλή ζωή της αφρικανικής αγροτικής ενδοχώρας εκτοξεύεται στην πολυπλοκότητα του συναρπαστικού κόσμου των παραλίων, λίγο πριν η Ανατολική Αφρική γίνει θέατρο των λυσσαλέων ανταγωνισμών Γερμανών και Βρετανών αποικιοκρατών για την κατοχή του φυσικού πλούτου της χώρας. Σ’ αυτόν τον κόσμο, όπου συνυπάρχουν, σε μια ευαίσθητη κοινωνική ισορροπία, μουσουλμάνοι και ανιμιστές μαύροι Αφρικανοί, χριστιανοί ιεραπόστολοι, Ινδοί μέτοικοι και οι πρώτοι άπληστοι Ευρωπαίοι άποικοι, ο νεαρός πρωταγωνιστής, ο Γιουσούφ, θα γνωρίσει τη σκληρότητα και την καλοσύνη, τη βία και τον θάνατο, τη φιλία και τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα, την τυφλή δίψα για κέρδος και την τυχοδιωκτική τόλμη των πλανόδιων εμπόρων της εποχής. Ακολουθώντας τον αφέντη και το καραβάνι του στις πιο απάτητες ορεινές περιοχές, στους οικισμούς των «αγρίων» και στα πολύβουα λιμάνια της Ανατολικής Αφρικής, ο Γιουσούφ θα περιηγηθεί μια χώρα που μαστίζεται από το δουλεμπόριο, τους φυλετικούς πολέμους, τις δεισιδαιμονίες και τις ασθένειες, με φόντο την εδεμική ομορφιά της φύσης. Μια ιστορία ενηλικίωσης και συνάμα μια επική αφήγηση σπάνιου λυρισμού.

Ένα ταξίδι στην Αφρική, με κεντρικό άξονα τη φτώχια και τη σκλαβιά!

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O ΑΜΠΝΤΟΥΛΡΑΖΑΚ ΓΚΟΥΡΝΑ τιμήθηκε με το Βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας το 2021. Είναι συγγραφέας δέκα μυθιστορημάτων: Memory of Departure, Pilgrims Way, Dottie, Paradise (στη βρα­χεία λίστα για τα βραβεία Booker και Whitbread), Admiring Silence, By the Sea (στη μακρά λίστα για το βραβείο Booker Prize και στη βραχεία λίστα για το βραβείο των Los Angeles Times), Desertion (στη βραχεία λίστα για το Βραβείο των Συγγραφέων της Κοινοπολιτείας), The Last Gift, Gravel Heart και ΑΛΛΕΣ ΖΩΕΣ (στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Orwell, στη μακρά λίστα για το Βραβείο Walter Scott). Είναι ομότιμος καθηγητής Αγγλικής και Μετααποικιακής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Ζει στο Καντέρμπουρι.

Το βιβλίο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, θα το βρείτε εδώ

 

 

Σχολιάστε