Παιδιά και περιβάλλον!

Η προστασία του περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητας μας, για να μπορούμε να ζούμε καλύτερα.

Όμως για να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τα παιδιά και την ευαισθητοποίηση τους, αλλά επειδή τα παιδιά συνηθίζουν να μιμούνται τους γονείς, θα πρέπει εμείς να τους δώσουμε το καλό παράδειγμα!

8 τρόποι για να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος!

1. Ας παροτρύνουμε τα παιδιά  να μας βοηθήσουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης, ξεχωρίζοντας τα σκουπίδια από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα και πηγαίνοντας τα μαζί  στους αντίστοιχους κάδους.

2. Ας καθαρίσουμε τον περιβάλλοντα χώρο μας.

3. Φυτεύουμε ένα δέντρο κάθε χρόνο στον κήπο ή στην εξοχή, μπορούμε επίσης να συμμετέχουμε και στις αναδασώσεις που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο σε διάφορα σημεία της χώρας.

4. Εξοικονομούμε ενέργεια στο σπίτι. Κλείνουμε τα φώτα όταν βγαίνουμε από ένα δωμάτιο, βγάζουμε από τη πρίζα φορτιστές που δε χρησιμοποιούνται εκείνη τη στιγμή, απενεργοποιούμε συσκευές που δε βρίσκονται σε λειτουργία, δεν ανοιγοκλείνουμε το ψυγείο και γενικά προτιμούμε τα οικολογικά προγράμματα στις συσκευές που χρησιμοποιούμε.

5. Δεν κάνουμε άσκοπη σπατάλη στο  νερό. Δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή  σαπουνιζόμαστε.  Δεν αφήνουμε τα ποτιστικά ανοιχτά τις ζεστές ώρες της ημέρας και προτιμούμε το πλυντήριο πιάτων από το πλύσιμο στο χέρι!

6. Προτιμούμε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια, αλλά και είδη σπιτιού.

7. Περπατάμε ή κάνουμε ποδήλατο. Περπατήστε ή χρησιμοποιήστε το ποδήλατο για τους κοντινούς προορισμούς ή τις οικογενειακές βόλτες. Εκτός της λιγότερης ατμοσφαιρικής μόλυνσης και διατήρησης πετροχημικής ενέργειας, ασκείστε περισσότερο!

8. Χαρίζουμε πράγματα που δε χρειαζόμαστε: Είναι κι αυτό μια μορφή ανακύκλωσης, ενώ παράλληλα τα παιδιά μας μαθαίνουν να προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη.

Και να θυμάστε ότι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στο περιβάλλον είναι δείγμα πολιτισμού! 

Σχολιάστε