Οικολογικές συνήθειες για τη βελτίωση του περιβάλλοντος

Το περιβάλλον μάς χρειάζεται όσο ποτέ πλέον. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες συνήθειες που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να συμβάλλουμε στην βελτίωση της κατάστασης του πλανήτη.

Ανακύκλωση

Ακούγεται πολύ συνηθισμένο σαν ιδέα, όμως, είναι η αρχή των πάντων. Η μείωση των απορριμμάτων μας και η ανακύκλωση όσων είναι εφικτό, βελτιώνει τις συνθήκες ζωής της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη.

Κομποστοποίηση

Η κομποστοποίηση μπήκε στη ζωή μας αρκετά αργά. Είναι ένας ακόμα τρόπος να μειωθούν τα απορρίμματά μας και να αξιοποιηθούν ως λίπασμα. Σε πολλές γειτονιές, οι δήμοι έχουν μεριμνήσει και έχουν τοποθετήσει τους καφέ κάδους, για να μπορούν οι δημότες να ρίχνουν τα «υλικά» τους για κομποστοποίηση. Θέλει μεγάλη προσοχή, όμως, ως προς ποιες τροφές μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Τσάντες πολλαπλών χρήσεων

Είναι γεγονός πλέον ότι οι πλαστικές σακούλες προκαλούν πολλά προβλήματα στο περιβάλλον. Αν καταφέρει ο καθένας από εμάς να ελαττώσει ως ένα μεγάλο βαθμό την ποσότητα που χρησιμοποιεί καθημερινά, η διαφορά θα είναι εμφανής. Μεγάλος σύμμαχός μας είναι οι τσάντες πολλαπλών χρήσεων που συνήθως είναι πάνινες και ανταγωνίζονται με επιτυχία τις πλαστικές.

Βιολογικά-οργανικά προϊόντα

Πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στις αγορές φιγουράρουν τα βιολογικά ή organic προϊόντα. Η διαφορά τους από τα συνηθισμένα είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα για την καλλιέργειά τους (τα οποία καταλήγουν στο έδαφος και στη θάλασσα) και γενικά ο τρόπος παραγωγής τους είναι μελετημένος να είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Σίγουρα η διαφορά στην τιμή τους αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το αν θα τα επιλέξουμε, όμως αν τα βάλουμε στη ζωή μας σιγά σιγά, ο πλανήτης θα επωφεληθεί πολύ.

Εγχώρια προϊόντα

Γιατί λέμε να στηρίζουμε τα τοπικά προϊόντα; Σαφώς, για να ενισχύουμε τις εγχώριες επιχειρήσεις. Όμως, και το ίδιο το περιβάλλον έχει οφέλη από αυτό. Αγοράζοντας ένα προϊόν από την άλλη άκρη του κόσμου, το υδατικό αποτύπωμα αυξάνεται ραγδαία και η ενέργεια που καταναλώνεται για την μεταφορά του είναι πολύ υψηλή.

Πηγή

Σχολιάστε