Τα μανουσάκια της Κρήτης

Βρισκόμαστε στην καρδιά του Χειμώνα, και ένας περίπατος στη φύση είναι ότι πρέπει! Αυτή την εποχή στην Κρητική ύπαιθρο εκτός από τις πανέμορφες μωβ και λευκές παπαρούνες συναντάμε και το πιο αγαπημένο λουλούδι του Χειμώνα, το μανουσάκι!

Όπως διαβάζουμε στο Discover Crete,τα μανουσάκια της Κρήτης έχουν ένα από τα πιο έντονα αρώματα, σε σχέση με τα λουλούδια της Μεσογείου.

Τα πανέμορφα μανουσάκια, με την έντονη μυρωδιά, κοσμούν την κρητική ύπαιθρο την περίοδο του χειμώνα.
Στην Κρήτη έχουμε δύο από τα συνολικά έξι είδη νάρκισσου που φύονται στην Ελλάδα.
Τα μανούσα, όπως τα λένε σε κάποιες περιοχές, είναι ποώδη φυτά και μπορούν να φτάσουν μέ το πιο γνωστό είδος είναι το Narcissus tazetta, που σημαίνει Νάρκισσος ο κυπελλοφόρος, λόγω του μικρού κίτρινου κυπέλλου που σχηματίζει η κορώνα του άνθους του.

Τα μανουσάκια είναι φυτά πολυετή με βολβό και ανθίζουν στις αρχές του χειμώνα, αλλά πολλές φορές η ανθοφορία τους διαρκεί μέχρι και τους ανοιξιάτικους μήνες.χρι και τα 40 εκατοστά ύψος. Ο ανθοφόρος κλώνος τους φέρει δέσμη 8 – 10 λευκά άνθη με το ανώτερο σημείο της στεφάνης κιτρινωπό.
Τα μανουσάκια των κρητικών βουνών έχουν ένα από τα πιο έντονα και αναγνωρίσιμα αρώματα από τα λουλούδια του μεσογειακού χώρου.
Το επιστημονικό όνομα που έχει ολόκληρη η οικογένεια των Νάρκισσων το οφείλει, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, σε έναν πολύ όμορφο νέο, τον Νάρκισσο που καμάρωνε για την ομορφιά του. Από εκεί προέρχεται και η λέξη ναρκισσισμός. 

Σχολιάστε