Μαμά, χαλάρωσε!

Η μητρότητα πάει χέρι – χέρι με τη χαρά και την ανείπωτη αγάπη. Όμως πάει χέρι – χέρι και με το άγχος. Άγχος για να τα προλάβετε όλα, άγχος αν το παιδί δεν αισθάνεται καλά… Άγχος για τα πάντα!

Επειδή όμως έτσι δε γίνεται να «αποδώσετε» όσο θα θέλατε ούτε να απολαύσετε τη ζωή σας με οποιονδήποτε τρόπο, οι συμβουλές που ακολουθούν, πιθανότατα σας είναι απαραίτητες!

Τι σας αγχώνει

Η έλλειψη χρόνου

Δουλειά, επιστροφή στο σπίτι και ξανά δουλειές (συμμάζεμα, μαγείρεμα, πλυντήρια κ.λπ.), η φροντίδα των παιδιών και το διάβασμα είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους στρέφεται η κάθε μέρα σας. Συν κάποιες φορές που θέλετε να μιλήσετε ή να δείτε τους φίλους σας, να βρεθείτε με τον σύντροφό σας, να κάνετε κάτι μόνο για εσάς κι αυτά σας φαίνονται πάλι βουνό για να τα χωρέσετε στο ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμά σας.

Η έλλειψη χρημάτων

Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για κανέναν. Όταν όμως έχεις παιδιά και προσπαθείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες τους από όταν γεννιούνται μέχρι και να σταθούν στα δικά τους πόδια και σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις ενός σπιτιού, δεν είναι καθόλου δύσκολο να αγχώνεσαι για το πώς θα τα βγάλετε πέρα.

Αν τα παιδιά είναι καλά

Από τη στιγμή που γεννιούνται και για πάντα, τα παιδιά σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον σας. Η σκέψη σας είναι πάντα σε αυτά είτε περισσότερο είτε λιγότερο έντονη. Είναι καλά; Γύρισαν από το σχολείο; Μήπως τα πείραξε κανείς; Έφαγαν; Γιατί δεν πέφτει ο πυρετός; Πώς να τα αφήσω να πάνε μόνα τους διακοπές με τους φίλους τους; Κι αν γίνει κάτι; Και τώρα που πήρε μηχανάκι; Προσέχει αρκετά; Μήπως περνάει άσχημα στη δουλειά του; Αν αυτό δε σας αγχώνει, τότε τι;

Η σχέση με τον σύντροφό σας

Μέσα σε όλη αυτή την καθημερινή «τρέλα», το να βρείτε χρόνο για να μη «χάσετε» ο ένας τον άλλον, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Αυτό όμως μπορεί να φθείρει τη σχέση περισσότερο απ’ όσο ίσως υπολογίζετε. Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε ότι εκτός από γονείς, είστε και ζευγάρι.

Η προσωπική σας ανάπτυξη

Όταν αποκτούμε παιδιά, αυτόματα γίνονται η προτεραιότητά μας και η δική μας ζωή και ανάγκες συχνά μένουν πίσω. Κάτι που μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Το να μη βρίσκουμε χρόνο να διαβάσουμε ένα βιβλίο, να γυμναστούμε, να ασχοληθούμε με τα χόμπι μας, να κάνουμε κάτι για τον εαυτό μας ή απλά να κοιμηθούμε όσο θα θέλαμε γίνονται μία επιπλέον πηγή άγχους.

Τι σας κάνει το άγχος

Μέσα σε όλα αυτά, το άγχος εκτός του ότι επιβαρύνει την υγεία σας, σωματική και ψυχική, σας κάνει και να αμφιβάλλετε για τις ικανότητές σας για τα πάντα. Είμαι αρκετά καλή μητέρα; Μήπως έπρεπε να είχα στηρίξει περισσότερο τη φίλη μου που με χρειαζόταν; Μήπως παραμελώ τον σύντροφό μου; Σας γεμίζει δηλαδή και με ενοχές και ρίχνει την αυτοεκτίμησή σας τη στιγμή που τη χρειάζεστε περισσότερο.

Πάρτε τον έλεγχο

Ορίστε έστω μία μέρα την εβδομάδα στην οποία θα κρατάτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Μείνετε όμως πιστή σε αυτό. Συμφωνήστε με τον σύντροφό σας ή κάποιον άλλον δικό σας άνθρωπο να αναλάβει τα παιδιά για μερικές ώρες κάνοντάς τους να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι αυτό για σας. Σιγά σιγά ίσως καταφέρετε να το κάνετε περισσότερες φορές μέσα στην εβδομάδα.

Γυμναστείτε

Έστω για 10’ κάθε μέρα αν δεν μπορείτε να κάνετε κάποιο σπορ ή να πάτε στο γυμναστήριο. Η άσκηση ευνοεί την παραγωγή ενδορφινών που φτιάχνουν τη διάθεσή μας και καταπολεμάνε το άγχος. Ιδανικά η άσκηση καλό είναι να γίνεται σε εξωτερικό χώρο για να επωφελείστε και από τον ήλιο και την αίσθηση της ελευθερίας που προσφέρει ο «απεγκλωβισμός» από τους τέσσερεις τοίχους. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να ξεκινήσετε όμως αν «πάρετε μπρος», θα δείτε πόσο πιο εύκολο θα σας φανεί. Αν δεν έχετε καθόλου χρόνο εκτός σπιτιού, σκεφτείτε μήπως κάνατε γυμναστική μαζί με τα παιδιά.

Κάντε διαλογισμό ή γιόγκα

Ή κάποια άλλη χαλαρωτική τεχνική όπως αναπνοές. Απευθυνθείτε σε κάποιον επαγγελματία ή απλά βρείτε πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Μάθετε να συγχωρείτε τον εαυτό σας

Κανείς δεν είναι τέλειος σε όλα ούτε μπορεί να προλαβαίνει τα πάντα. Αποδεχτείτε το και για εσάς. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο οργανωμένη γίνεται αλλά αν παρόλες τις προσπάθειές σας, πάντα κάτι μένει πίσω, απλά αφήστε το για μια άλλη φορά χωρίς να το φέρετε βαρέως.

Μην τα κρατάτε μέσα σας

Όταν πιεζόμαστε χωρίς να μοιραζόμαστε το βάρος, αυτό γίνεται διπλό. Γι’ αυτό μιλήστε με τους φίλους, τον σύντροφό σας ή όποιον άλλον εμπιστεύεστε για όσα νιώθετε. Μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ανακούφιση και μόνο που τα είπατε ή να σας βοηθήσουν να βρείτε μια λύση.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Η ισορροπημένη διατροφή είναι ασπίδα και κατά του άγχους. Μπορεί να πνίγεστε και να τρώτε μόνο στο πόδι και ό,τι βρεθεί μπροστά σας, όμως όπως φροντίζετε και τους άλλους, έτσι πρέπει να φροντίζετε και τον εαυτό σας. Φρούτα, λαχανικά, καλά λιπαρά από ψάρια και ξηρούς καρπούς θα σας βοηθήσουν πολύ περισσότερο από τα πατατάκια και τα γλυκά που σας «παρηγορούν» μεν αλλά μόνο πρόσκαιρα.

Κάντε ένα διάλειμμα

Όταν νιώθετε ότι φτάνετε στα όριά σας, σταματήστε ό,τι κάνετε και πάρτε μια ανάσα. Βγείτε μια μικρή βόλτα, πάρτε βαθιές αναπνοές, μιλήστε στο τηλέφωνο με έναν φίλο ακούστε το αγαπημένο σας τραγούδι,… Μην αφήνετε το σώμα και το μυαλό σας να φτάνουν στο απροχώρητο.

Προσπαθήστε να το προλάβετε

Αν ξέρετε π.χ. ότι τα παιδιά αργούν να ετοιμαστούν το πρωί και αυτό σας προκαλεί εκνευρισμό, αποφασίστε τι θα φορέσουν από το προηγούμενο βράδυ. Ή μέσα στο ΣΚ, ετοιμάστε όσα περισσότερα φαγητά μπορείτε και καταψύξτε τα ώστε να είναι σχεδόν έτοιμα για μέσα στην εβδομάδα. Γενικά προσπαθήστε να προετοιμάσετε ό,τι μπορείτε χωρίς να πιέζεστε για να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο μελλοντικά.

Διαλέξτε τις μάχες σας

Μην εξαντλείστε σε κάθε τι μικρό και μεγάλο που μπορεί να προκύψει κάθε μέρα με τα παιδιά. Αν επιμένουν να φορέσουν κάτι με το οποίο διαφωνείτε ή αν δεν έχουν αδειάσει το πιάτο τους, ίσως δεν αξίζει τον κόπο να μαλώσετε μαζί τους. Είναι προτιμότερο να φυλάξετε τις δυνάμεις σας για κάτι πιο σοβαρό και αδιαπραγμάτευτο για σας.

Σκεφτείτε και μιλήστε θετικά

Ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε επηρεάζει και τον τρόπο που νιώθουμε. Προσπαθήστε να μη γεμίζετε το μυαλό σας με μαύρες σκέψεις και επίσης να μη μιλάτε με αρνητικό τρόπο. Αν π.χ. όλα πάνε στραβά, δε χρειάζεται να το λέτε κιόλας για να το ακούτε. Μη λέτε π.χ. «Να δω τι άλλο θα πάει χάλια» αλλά «οκ, αυτό δεν πήγε τόσο καλά, αλλά ας δούμε πως μπορούμε να το διορθώσουμε». Ή μη λέτε «πάλι τα έκανα θάλασσα» αλλά «έκανα ό,τι μπορούσα. Την επόμενη φορά ελπίζω να πάει καλύτερα» κ.ο.κ.

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγο-Παιδοψυχολόγο

akappatou.gr

Σχολιάστε