Μαγαρικάρι, ένα χωριό με ιστορία…

Τα χρόνια τα παλιά, το Μαγαρικάρι ήταν ένα από τα πιο πλούσια χωριά, λόγω της μεγάλης παραγωγής ελαιολάδου! Σήμερα οι λιγοστοί του κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με την πλειοψηφία των νέων να έχουν εγκαταλείψει το χωριό, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα!

Το Μαγαρικάρι, ανήκει στο Δήμο Φαιστού, απέχει από το Ηράκλειο περίπου 72 χλμ και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 450μ. Πάνω από το χωριό υπάρχει ένα βράχος, ο οποίος είναι γνωστός με την ονομασία Κεφάλα ή Κάρα, “Μέγα Κάρα”, αυτή είναι η μία εκδοχή για την προέλευση του ονόματος του, ενώ η δεύτερη θέλει την ονομασία του να προέρχεται από τους Αγαρηνούς που εγκαταστάθηκαν εκεί, αλλά δεν εκχριστιανίστηκαν και τους χαρακτήριζαν,“μαγαρισμένους”.

Οι κάτοικοι του χωριού υπέφεραν πολλά από τους Τούρκους, και για να σωθούν από τις επιδρομές τους, κατέφευγαν σε μια περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Σκλαβόκαμπος!

Στην τοποθεσία Κερά υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας, με τους κατοίκους να πιστεύουν ότι παλιότερα υπήρχε εκεί μοναστήρι.

Η Εκκλησία που βρίσκεται μέσα στο χωριό είναι διμάρτυρη, του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και Κωνσταντίνου και Ελένης. Στην ενορία του Μαγαρικαρίου ανήκει και ο Τίμιος Σταυρός, που βρίσκεται στη Σανίδα, το εξωκλήσι Πέτρου και Παύλου, ο Άγιος Νεκτάριος-Προφήτης Ηλίας, στην είσοδο του χωριού και ο Άγιος Χαράλαμπος.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στο φρούριο Κουλές που βρίσκεται έξω από το Μαγαρικάρι στην περιοχή “Γραμμένη”, για την αναδείξη και αξιοποίηση του οποίου γίνονται προσπάθειες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή του δήμου Φαιστού.

Σχολιάστε