Μαγαρικάρι, ένα χωριό με ιστορία…

|

Τα χρόνια τα παλιά, το Μαγαρικάρι ήταν ένα από τα πιο πλούσια χωριά, λόγω της μεγάλης παραγωγής ελαιολάδου! Σήμερα οι λιγοστοί του κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, με την πλειοψηφία των νέων να έχουν εγκαταλείψει το χωριό, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον σε μεγαλύτερα αστικά κέντρα!

Όμως αυτοί οι λιγοστοί κάτοικοι του Μαγαρικαρίου, έχουν δημιουργήσει έναν Πολιτιστικό Σύλλογο, που οι δράσεις του μας εκπλήσσουν ευχάριστα! Με την τελευταία τους παρέμβαση να δίνει χρώμα σε όλο το χωριό, κινητοποιώντας μικρούς και μεγάλους!

Στο Μαγαρικάρι, όπως και στα περισσότερα χωριά της ενδοχώρας υπάρχουν πολλά σπίτια τα οποία δεν κατοικούνται πλέον και είναι παραμελειμένα, τα έντονα σημάδια από το πέρασμα του χρόνου, είναι εντονότερα στις πόρτες και τα παράθυρα τους.  Έτσι λοιπόν τα μέλη του συλλόγου προχώρησαν στο βάψιμο τους, δημιουργώντας μια πιο αισιόδοξη εικόνα, για κατοίκους και επισκέπτες.

Με αφορμή λοιπόν αυτή την όμορφη δράση βρεθήκαμε κι εμείς στο Μαγαρικάρι, το χωριό καταγωγής μου και περάσαμε μια όμορφη Κυριακή, που τα είχε όλα! Περιήγηση, στα σοκάκια του χωριού και στο Λαογραφικό Μουσείο, επίσκεψη στο ρακοκάζανο, όπου και μάθαμε τα πάντα για την απόσταξη της ρακής, ενώ απολαύσαμε τις πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες στην παρασθιά! Εννοείται ότι για όλα αυτά ακολουθούν διαφορετικές αναρτήσεις, τις επόμενες ημέρες!

Ποια είναι όμως η ιστορία του Μαγαρικαρίου;

Το Μαγαρικάρι, ανήκει στο Δήμο Φαιστού, απέχει από το Ηράκλειο περίπου 72 χλμ και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 450μ. Πάνω από το χωριό υπάρχει ένα βράχος, ο οποίος είναι γνωστός με την ονομασία Κεφάλα ή Κάρα, “Μέγα Κάρα”, αυτή είναι η μία εκδοχή για την προέλευση του ονόματος του, ενώ η δεύτερη θέλει την ονομασία του να προέρχεται από τους Αγαρηνούς που εγκαταστάθηκαν εκεί, αλλά δεν εκχριστιανίστηκαν και τους χαρακτήριζαν, “μαγαρισμένους”.

Οι κάτοικοι του χωριού υπέφεραν πολλά από τους Τούρκους, συχνά οι κάτοικοι για σωθούν από τις επιδρομές τους, κατέφευγαν σε μια περιοχή που αργότερα ονομάστηκε Σκλαβόκαμπος!

Στην τοποθεσία Κερά υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας, με τους κατοίκους να πιστεύουν ότι παλιότερα υπήρχε εκεί μοναστήρι.

Η Εκκλησία που βρίσκεται μέσα στο χωριό είναι διμάρτυρη, του Μιχαήλ Αρχαγγέλου και Κωνσταντίνου και Ελένης. Στην ενορία του Μαγαρικαρίου ανήκει και ο Τίμιος Σταυρός, που βρίσκεται στη Σανίδα, το εξωκλήσι Πέτρου και Παύλου, ο Άγιος Νεκτάριος-Προφήτης Ηλίας, στην είσοδο του χωριού και ο Άγιος Χαράλαμπος.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στο φρούριο Κουλές που βρίσκεται έξω από το Μαγαρικάρι στην περιοχή “Γραμμένη”, για την αναδείξη και αξιοποίηση του οποίου γίνονται προσπάθειες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή του δήμου Φαιστού.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε σχετική της ανάρτηση η κ. Βιργινία Ασκιανάκη, σχετικά με την ιστορία του Κουλέ:

“Οι Τούρκοι έκτισαν αρκετούς κουλέδες και στο νομό Ηρακλείου, κυρίως στην πεδιάδα της Μεσαράς, αλλά και στα υπόλοιπα περάσματα του νομού.
Η περιοχή της Μεσαράς ήταν ισχυρά φυλασσόμενη περιοχή. Οι δίοδοι που οδηγούσαν σε αυτή ήταν οχυρωμένες με Κουλέδες, έτσι ώστε να ελέγχεται η επικοινωνία με τις γειτονικές περιοχές.
Στη μικρή κοιλάδα των Καμαρών – Γρηγοριάς – Μαγαρικαρίου υπήρχαν οι Κουλέδες της Γραμμένης και ο Κρεμαστός. Ο πρώτος είχε κτιστεί μεταξύ Γρηγοριάς και Μαγαρικαρίου, κοντά στον δρόμο. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, με σχεδόν ατόφια την οροφή του. Ο κουλές που ήταν μάλλον κεντρικός (κισλά), είχε διαστάσεις 25x11m και ήταν εφοδιασμένος με 24 πολεμίστρες.
Η θέση του είναι περίοπτη και οχυρή, αφού προστατεύεται σχεδόν ολόγυρα, εκτός από τη βόρεια μεριά του, όπου ήταν και η πρόσβαση σε αυτόν.
Στον Κουλέ της Γραμμένης κατέφυγαν οι κάτοικοι του Μαγαρικαρίου το Μάιο του 1944, όταν οι Γερμανοί κατέστρεψαν το χωριό”.

Προηγούμενες

Να περπατάς άκρη στα κύματα και ας βρέχεις τα πόδια σου…

Τηγανητές πατάτες της γιαγιάς!

Επόμενη

Σχολιάστε