Χάρισε ένα βιβλίο…. Δυνάμωσε το φως

Χάρισε ένα βιβλίο…. Δυνάμωσε το φως

Μέσα στην πληθώρα πληροφοριών που συλλέγουμε καθημερινά, μέσα στην τρεχάλα της καθημερινότητας, πολλές φορές περνούν απαρατήρητες πολλές σημαντικές ενέργειες που αποσκοπούν μόνο στο μοίρασμα, την προσφορά και την παρότρυνση..
Μαγευόμαστε από την λάμψη και την χρυσόσκονη που ντύνουν την εορταστική περίοδο και κάπου χάνουμε την ουσία..
Και εύστοχα θα αναρωτηθείς, χρειάζεται κανείς να περιμένει τα Χριστούγεννα για να γυρέψει την ουσία;
Όχι φυσικά…είναι όμως μια καλή αφορμή για να το κάνει..

Ίσως το χριστουγεννιάτικο πνεύμα το έχουμε λίγο περισσότερο ανάγκη στις μέρες μας…Ας μοιραστούμε , λοιπόν, ενέργειες σαν αυτή στο elniplex.gr και ας εμπνευστούμε από τέτοιες όμορφες και ξεχωριστές ιδέες.
Ας δώσουμε στο «πολύπαθο» βιβλίο τη θέση που του αναλογεί, στις βιβλιοθήκες μας αλλά κυρίως στις καρδιές μας..
Προάγουμε την φιλαναγνωσία από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, του γονιού, του εκπαιδευτικού, του εκδότη, του βιβλιοπώλη..

Γιατί όπως πολύ εύστοχα έχει ειπωθεί:
«Αν δεν μπορείς να βγεις και να ταξιδέψεις προς τα έξω , τότε ταξίδεψε προς τα μέσα»

Αν είστε εκπαιδευτικός
-Οργανώστε μια ανταλλαγή βιβλίων αλά Secret Santa. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βιβλία που ήδη έχουν τα παιδιά στο σπίτι τους αν δεν είναι καλά τα οικονομικά της κοινότητάς σας. Αλλιώς, πάντα αξίζει ένα καινούργιο βιβλίο, υπάρχουν καλά βιβλία ακόμα και με 5-7 ευρώ. Τυλίξτε όλα τα βιβλία με το ίδιο περιτύλιγμα, βάλτε τα μέσα σε έναν σάκο ή στήστε τα σαν πυραμίδα ή δέντρο και ξεκινήστε με κλήρωση τη διανομή.
-Οργανώστε μια διαφορετική χριστουγεννιάτικη γιορτή όπου θα συνδυάζετε ανταλλαγή ή δωρεά βιβλίων, προβολή χριστουγεννιάτικης ταινίας και παρακολούθησή της με την οικογένειά του κάθε παιδί, κεράσματα, ροφήματα/αφεψήματα, κάλαντα και τραγούδια, έκθεση χριστουγεννιάτικων έργων των παιδιών, στολισμό του σχολείου με φωτάκια ή άλλα
στολίδια.
-Καλέστε έναν/μία συγγραφέα στο σχολείο σας και διαβάστε ένα παραμύθι. Αν έχετε οικονομικές δυνατότητες, να έχετε αγοράσει από πριν και να χαρίσετε βιβλία του.
-Ζωντανέψτε ένα βιβλίο παίζοντάς το, κάνοντας μια δραματοποίηση ή έναν αυτοσχεδιασμό με τα παιδιά.
-Μαζέψτε βιβλία από τα σπίτια ή το σχολείο και χαρίστε τα σε κάποιο ίδρυμα ή βιβλιοθήκη της περιοχής σας.

Αν είστε συγγραφέας/εικονογράφος
-Ελάτε σε επαφή με κάποιο ή κάποια βιβλιοπωλεία. Επισκεφθείτε ένα ή μια σειρά οικείων βιβλιοπωλείων, καλέστε παιδιά ή άλλο κοινό, μείνετε μία ώρα, υπογράψτε βιβλία, διαβάστε ένα βιβλίο.
-Επισκεφθείτε ένα σχολείο, διαβάστε ένα βιβλίο, ζωγραφίστε, κάντε κάποια κατασκευή ή μια εικαστική ιστορία.
-Κάντε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό με βιβλία σας και κληρώστε νικητές.
-Θέστε ένα ερώτημα στους διαδικτυακούς σας φίλους και ο νικητής ας επιλέξει να χαρίσει μερικά βιβλία σας μαζί σας σε κάποιο ίδρυμα.
-Στείλτε μια επιστολή σε βιβλιοπωλεία ή ένα ανοιχτό κάλεσμα
-Χαρίστε κάποιο βιβλίο σας, κάποιο αντίγραφο (καλή φωτοτυπία) ενός εικονογραφικού έργου σας σε κάποιο ίδρυμα, σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, σε μια φυλακή, σε μια βιβλιοθήκη. Το ELNIPLEX γνωρίζει αμέτρητα σχολεία και φορείς που του ζητούν βιβλία.

Αν είστε γονιός ή μέλος κάποιας οικογένειας (γιαγιά, παππού, αδερφός/-η)
-Αγοράστε ένα ή περισσότερα βιβλία και χαρίστε τα στους αγαπημένους σας στις 21 ή την παραμονή/ανήμερα της πρωτοχρονιάς. Ενισχύστε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία, βιβλιοπωλεία που μέσα στις πόλεις, στις γειτονιές και τις κωμοπόλεις στηρίζουν επί δεκαετίες το βιβλίο.
-Οργανώστε έναν μαραθώνιο αφήγησης! Μαζευτείτε σε ένα σπίτι η οικογένεια και φίλοι σας και διαβάστε ένα βιβλίο ο καθένας στους άλλους (προσέξτε το μέγεθος, ε;). Αφηγήσεις διαδραστικές, αφηγήσεις κουκλοθεατρικές, αφηγήσεις με τον πρώτο λόγο στον… λόγο και τη φωνή, αφηγήσεις με τη δύναμη των εικόνων.
-Οργανώστε μια βιβλιογιορτή: συνδυάστε αφήγηση βιβλίων, μουσική, φαγητό, γλυκά, παντομίμα, ανταλλαγή βιβλίων. Κάντε μια πραγματική γιορτή όπου το βιβλίο θα έχει τη θέση του. Ένας Secret Santa με βιβλία είναι μια τέλεια ιδέα για αυτή την ημέρα!
-Διοργανώστε Βιβλιοδιαγωνισμό της καλύτερης αφήγησης, βάλτε βαθμολογίες, αναδείξτε νικητές, χαρίστε βιβλία!
-Χαρίστε μαζί με το παιδί/τα παιδιά σας ένα ή περισσότερα βιβλία σε φορείς, βιβλιοθήκες, οργανισμούς, νοσοκομεία, ιδρύματα, οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων.
-Πηγαίνετε σε μία βιβλιοθήκη, από της γειτονιάς, μέχρι κάποια πολύ επιμελημένη και δανειστείτε βιβλία ή διαβάστε εκεί βιβλία

Αν είστε σε κάποιο σύλλογο γονέων σχολείου κ.ο.κ.
-Οργανώστε έναν Secret Santa με βιβλία
-Καλέστε έναν/μία συγγραφέα να διαβάσει στα παιδιά, στο σχολείο
-Οργανώστε μία λοταρία και κληρώστε βιβλία στα παιδιά. Ενισχύστε τη φιλαναγνωσία.
-Κάντε έναν βιβλιομαραθώνιο. Διαβάστε ο καθένας από μια παράγραφο ενός βιβλίου που έχετε επιλέξει. Κάντε το παιδιά και μεγάλοι. Μια αλυσίδα ομορφιάς θα ξετυλιχτεί.

Αν είστε εκδότης
-Οργανώστε με τους συγγραφείς σας επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία. Κάντε αφηγήσεις, υπογράψτε βιβλία, μιλήστε με κόσμο.
-Διοργανώστε Βιβλιοδιαγωνισμό και κληρώστε βιβλία σας στο κοινό σας.
-Δώστε μια γενική έκπτωση π.χ. 10% σε όλα τα βιβλιοπωλεία με τα οποία συνεργάζεστε.
-Βοηθήστε τα μικρά βιβλιοπωλεία να δυναμώσουν μέσα από αυτή τη διαδικασία.
-Διοργανώστε Βιβλιομαραθώνιους ή Βιβλιοσκυταλοδρομίες στην τάξη σας, στο σχολείο σας,  στη βιβλιοθήκη, σε μια πιο μαζική εκδήλωση. Διαβάστε ιστορίες ο ένας στους άλλους παραδίδοντας τη σκυτάλη και το φως στον επόμενο.
-Επισκεφθείτε ένα ίδρυμα της επιλογής σας, από μια βιβλιοθήκη μέχρι ένα ορφανοτροφείο και χαρίστε τους τα βιβλία.
-Οργανώστε μια επίσκεψη συγγραφέων σας σε έναν οίκο ευγηρίας ή σε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο (ή όπου αλλού κρίνετε) και διαβάστε ιστορίες στους ανθρώπους και στα παιδιά που μένουν για αρκετό καιρό εκεί. Θα είναι ένα τεράστιο δώρο για αυτούς.

Θυμηθείτε το βιβλίο Με δυνατή φωνή, του Αντόνιο Φεράρα. Το κίνημα της Μεγαλόφωνης Ανάγνωσης είναι παλιό, παγκόσμιο και δίνει αξία σε κάθε δυαδική+ σχέση όπου αναπτύσσεται μεταξύ ενός αφηγητή και ενός (τουλάχιστον) ακροατή.

Αν έχετε βιβλιοπωλείο
-Πρώτον και κυριότερο, θα πουλήσετε βιβλία σε πολλούς ανθρώπους που θα συμμετέχουν στη νέα αυτή συνήθεια που θέλουμε να διαμορφώσουμε.
-Μπορείτε να κάνετε κάποιες εκπτώσεις, συνολικά (π.χ. 15% σε όλα) ή σε κάποιους κωδικούς.
-Μπορείτε να οργανώστε αφηγήσεις, αναγνώσεις, δράσεις, με συγγραφείς ή άλλους, εντός του βιβλιοπωλείου σας.
-Μπορείτε να καλέσετε παιδιά και να δημιουργήσετε πράγματα.
-Μπορείτε να χαρίσετε βιβλία σε κάποιο ίδρυμα της περιοχής.
-Μπορείτε να βάλετε 2-3 βιβλία σε αναμονή για ανθρώπους με μικρή οικονομική επιφάνεια.
-Μπορείτε να στολίσετε, να βάλετε μουσική, να φτιάξετε όμορφα τον χώρο σας, να έχετε μπισκότα, καραμέλες ή κάποιο άλλο κέρασμα.

Αν εργάζεστε σε βιβλιοθήκη
-Αναρτήστε την αφίσα στην πρόσοψη του κτιρίου, ενημερώστε τους αναγνώστες μέσα από κοινωνικά δίκτυα, e-mail ή όποιον άλλον τρόπο διαθέτετε για την 21 η Δεκεμβρίου.
-Οργανώστε αφηγήσεις, είτε των εργαζομένων και εμψυχωτών της βιβλιοθήκης σας, είτε με κάποιον/κάποια συγγραφέα.
-Καλέστε σχολεία της περιοχής σας και διαβάστε βιβλία μαζί τους.

Ενημερώστε τα σχολεία για τους τρόπους δανεισμού στη βιβλιοθήκη σας, δώστε στα παιδιά κίνητρα να γίνουν μέλη σας

Αν είσαι παιδί
-Ζήτα από τους γονείς σου να σου πάρουν ένα βιβλίο.
-Οργάνωσε με τους φίλους σου μία βιβλιοδρομία, διαβάζοντας ο ένας μετά τον άλλο το αγαπημένο του βιβλίο ή απόσπασμα. -Παίξτε, γελάστε, κάντε παντομίμα, ζωγραφίστε.
-Πρότεινε στο σχολείο σου να χαρίσετε βιβλία ο ένας στον άλλον

Αν έχετε λίγη δύναμη…
-Αγοράστε και χαρίστε βιβλία σε φορείς, σε σχολεία, σε βιβλιοθήκες. Ειδικά οι περιφερειακές βιβλιοθήκες και τα σχολεία σε μικρά μέρη έχουν μεγάλη ανάγκη από βιβλία. Θα σας ευγνωμονούν μια ζωή.
-Χαρίστε βιβλία σε οικογένειες που δεν έχουν…

Σχολιάστε