Λεκτική βία στο σχολείο:”Μαμά ο κύριος… μου μιλάει άσχημα και με προσβάλλει…”

Λεκτική βία στο σχολείο:”Μαμά ο κύριος… μου μιλάει άσχημα και με προσβάλλει…”

Οι παραβατικές συμπεριφορές στα σχολεία της χώρας είναι στην ημερήσια διάταξη, με βίαιη συμπεριφορά, λεκτική, σωματική ή και τα δύο, από μαθητή σε μαθητή, από μαθητή σε εκπαιδευτικό, αλλά και από εκπαιδευτικό σε μαθητή!

Σε κάθε περίπτωση η ανοχή μας, ως κοινωνία θα πρέπει να είναι μηδενική!

Γράφει η Αγγελική Λενακάκη

Πρόσφατα σε σχολείο της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς, έλαβε χώρα περιστατικό λεκτικής βίας από εκπαιδευτικό προς μαθητή. Η αιτία δεν αφορούσε ούτε την επίδοση του παιδιού στο μάθημα, ούτε τη συμπεριφορά του. Αφορούσε μια αρμοδιότητα που έχει ανατεθεί στο παιδί και κατά τη γνώμη του εκπαιδευτικού δεν την εκτελούσε σωστά, με αποτέλεσμα να το προσβάλλει και να το μειώνει μπροστά στους συμμαθητές του!

Εννοείται ότι το παιδί ενημέρωσε τους γονείς του και εκείνοι με τη σειρά τους ενημέρωσαν το σχολείο, ζητώντας εξηγήσεις και από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Τελικά υπήρξε  δέσμευση από πλευράς σχολείου ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογη συμπεριφορά και το θέμα θα διευθετηθεί.

Συχνά μεταξύ γονέων συζητιούνται ανάλογα περιστατικά, τα οποία όμως σπάνια θα φτάσουν στον τελικό αποδέκτη, υπό τον φόβο μην “στοχοποιήσουν” το παιδί και “επηρεαστεί η βαθμολογία του”, με αποτέλεσμα να επιτρέπουμε εμείς οι ίδιοι στον καθένα να καταρρακώνει την ψυχολογία των παιδιών μας!

Είμαστε πρότυπο για τα παιδιά μας και οι μόνοι που μπορούμε και οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε! Όπως μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σέβονται, θα πρέπει να τους μαθαίνουμε να διεκδικούν και να απαιτούν να τα σέβονται!

…το νου μας και τα μάτια μας στα παιδιά! Μην αφήσουμε να χαθεί αυτή η ελπίδα!

Τα στοιχεία όλων των εμπλεκόμενων είναι στη διάθεση μας, όμως δεν υπάρχει λόγος κοινοποίησης σε αυτή τη φάση, γιατί σκοπός δεν είναι να θίξουμε πρόσωπα, αλλά το γεγονός!

1 σκέψη στο “Λεκτική βία στο σχολείο:”Μαμά ο κύριος… μου μιλάει άσχημα και με προσβάλλει…””

  1. Κάτι ψυχανεμιζομαι😣 δυστυχώς συμβαίνει συστηματικά.. Δεν επιτρέπεται κανεις να παίζει με την ψυχολογία των παιδιών.

    Απάντηση

Σχολιάστε