Κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, συμπτώματα και διατροφή

Κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη, συμπτώματα και διατροφή
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή και χαρακτηρίζεται από παθολογικό βλεννογόνο στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου.
Τα συμπτώματα είναι διάφορα και ποικίλουν ανάλογα των άνθρωπο, από μικρή ηλικία είναι εύκολο να τα αντιληφθούμε:
– Χρόνια Διάρροια/Δυσκοιλιότητα
– Έμετοι
– Απώλεια βάρους
– Σιδηροπενική αναιμία, ακόμα κι αν λαμβάνουμε θεραπεία για τον σίδηρο.
– Συνεχής αίσθημα κόπωσης
– Πόνοι στις αρθρώσεις
– Μούδιασμα στα κάτω άκρα του σώματος(κυρίως πόδια)
– Δερματικά εξανθήματα
– Οστεοπενία
– Οστεοπόρωση

Η διατροφή..

Η διατροφή σε άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να είναι στην υπόλοιπη ζωή τους διαμορφωμένη με διατροφικές συνήθειες , οι οποίες καλό θα είναι να μην παραβλέπονται και να τηρούνται, η αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων όπου περιέχεται γλουτένη θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε έξαρση των συμπτωμάτων.
Καλό θα είναι να αποφεύγουμε:
– Ζυμαρικά
– Αλεύρι καθώς και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό.
– Αλλαντικά (κάποια από αυτά)
– Κονσέρβες
– Σάλτσες και έτοιμες σως, κ.α.

Τι μπορούμε να καταναλώσουμε
– Κρεατικά, πουλερικά, θαλασσινά
– Αυγά
– Κινόα, Κεχρί, Φαγόπυρο
– Όσπρια, Σόγια
– Φρούτα και Λαχανικά
– Ξηροί καρποί
– Γαλακτοκομικά
– Λίπη και Έλαια
– Μέλι
*Προϊόντα χωρίς γλουτένη, πλέον στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε αρκετά τρόφιμα τα οποία είναι κατάλληλα καθώς είναι ελεύθερα γλουτένης, όπως φρυγανιές, ψωμί του τόστ, κράκερ.
Σημαντικό είναι να ελέγχουμε πάντα την ετικέτα των προϊόντων.

Δήμητρα Σωπασή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης)

Σχολιάστε