Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο!

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου για να θυμόμαστε τις γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζω και θαυμάζω τη Μαίρη Σίκολ, που έφτιαξε ένα νοσκοκομείο, την ακτιβίστρια Ρόζα Πάρκς και την Αμέλεια Έρχατ, την πρώτη γυναίκα αεροπόρο.

Γράφει η Μυρτώ Παχάκη, μαθήτρια ΣΤ΄Δημοτικού

Μαίρη Σίκολ, Νοσοκόμα (1805-1881)

Μαίρη Σίκολ

Η Μαίρη Σίκολ ήταν μισή Σκωτσέζα -μισή Τζαμαϊκανή. Το 1854 η Μαίρη Σίκολ ήθελε να ακολουθήσει μια ομάδα νοσοκόμων που πήγαιναν να βοηθήσουν στρατιώτες στον πόλεμο της Κριμαίας (η Βρετανία η Γαλλία η Τουρκία και η Σαρδηνία πολεμούσαν εναντίον της Κριμαίας περιοχή της Ρωσίας.)

Η Μαίρη εργαζόταν ως νοσοκόμα στο νοσοκομείο της μαμάς της, αλλά δεν την άφησαν να βοηθήσει τους στρατιώτες της Βρετανίας. Έτσι αποφάσισε να φτιάξει ένα δικό της νοσοκομείο στην Κριμαία που το έλεγε Βρετανικό ξενοδοχείο. Σύντομα κατάλαβε πως οι στρατιώτες δεν πέθαιναν μόνο από τα τραύματα τους, αλλά από το κρύο και την πείνα. Έτσι τους έδινε ζεστό φαγητό και άνοιξε ένα κατάστημα που πουλούσε φρούτα, λαχανικά και ζεστά ρούχα. Το 1856 που τέλειωσε ο πόλεμος η Μαίρη εμφανίστηκε σαν ηρωίδα, αλλά δεν είχε καθόλου χρήματα. Αυτοί που τους είχε βοηθήσει, αλλά και αυτοί που την είχαν ακουστά, έκαναν δωρεές ώστε η Μαίρη να μην πεινάσει ούτε να κρυώσει ποτέ.

Ρόζα Πάρκς, Ακτιβίστρια (1913-2005)

Ρόζα Πάρκς

Η Ρόζα Πάρκς γεννήθηκε σε έναν κόσμο που οι μαύροι και οι λευκοί πηγαίναν σε διαφορετικά μέρη, αλλά όλοι χρησιμοποιούσαν τα ίδια λεωφορεία, οι λευκοί μπροστά και οι μαύροι πίσω. Άμα κάποιος μαύρος διαμαρτυρόταν τον έκλειναν στην φυλακή. Όταν η σαρανταδυάχρονη Ρόζα γυρνούσε από την δουλειά της στο σπίτι, κάθισε στο πίσω μέρος του λεωφορείου. Είχε πολύ κόσμο και δεν υπήρχαν αρκετές μπροστινές θέσεις και έτσι ο οδήγός ειπε στην Ρόζα να δώσει την θέση της σε έναν λευκό, αλλά εκείνη είπε όχι. Έμεινε για μία νύχτα στην φυλακή, όλοι οι φίλοι της Ρόζας προχώρησαν σε μποικτάζ μέχρι να αλλάξει ο νόμος. Το μποικτάζ κράτησε 381 μέρες .

Έλαβε τέλος όταν ο διαχωρισμός των θέσεων όπως και άλλοι νόμοι, κρίθηκε αντισυνταγματικός από το δικαστήριο των ΗΠΑ και όλα αυτά χάρη  στο πρώτο όχι της Ρόζας.

Αμέλια Έρχαρτ, Αεροπόρος (1897-1937)

Αμέλεια Έρχαρτ

Μια φορά κι ένα καιρό ένα κορίτσι που το έλεγαν Αμέλια μάζεψε αρκετά χρήματα και αγόρασε ένα αεροπλάνο που το ονόμασε The Canary(Το Καναρίνι).

Μερικά χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη γυναίκα που πέταξε μόνη της πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Της άρεσε να κάνει πράγματα που δεν είχε κάνει ποτέ ξανά. Η μεγαλύτερη πρόκληση για εκείνη ήταν να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα έκανε το γύρω του κόσμου, πετώντας. Μπορούσε να πάρει μαζί της μόνο μια μικρή τσάντα, καθώς όλος ο χώρος του αεροπλάνου θα χρησίμευε για την  αποθήκευση καυσίμων. Η μεγάλη της πτήση πήγαινε καλά. Υποτίθεται ότι θα προσγειωνόταν ατο νησί Χάουλαντ, αλλά ποτέ δεν έφτασε εκεί. Παρά την τεράστια προσπάθεια διασωσης η Αμέλια δεν βρέθηκε ποτέ, αλλά  έδειξε στον κόσμο τι απίστευτα πράγματα μπορεί να κάνει ένα κορίτσι που έχει την περιπέτεια στη καρδιά της.

Για τις ξεχωριστές γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο, όπως η Νέτι Στίβενς Γεννετίστρια, Έλεν Κέλερ ακτιβίστρια, Εβίτα Περόν πολιτικός, Μαρία Κάλλας τραγουδίστρια όπερας, Μέϊ Τζέμισον, αστρονάυτης και γιατρός, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες, μπορείτε να μάθετε περισσότερα στα αγαπημένα βιβλία “Ιστορίες της καληνύχτας για επαναστάτριες” και “Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο”.

Σχολιάστε