Ο Ορφέας και το φεγγαρομεγάλωμα, ένα μαθηματικό παραμύθι από τη Ζαμπία Λαζανάκη

Ο Ορφέας και το φεγγαρομεγάλωμα, ένα μαθηματικό παραμύθι από τη Ζαμπία Λαζανάκη

Πρόσφατα έφτασαν στα χέρια μου τα βιβλία της Ζαμπίας Λαζανάκη και ακολούθησε η συνάντηση και γνωριμία μας, δια ζώσης!!! Όσο η Ζαμπία μου μιλούσε για τα βιβλία της, ένιωθα ότι μου μιλούσε για τα παιδιά της! Ξεκινήσαμε λοιπόν με το “στερνοπούλι” της τον “Ορφέα και το φεγγαρομεγάλωμα”!

Ένα παραμύθι που συνδυάζει την αφήγηση με τις μαθηματικές έννοιες…Οι μικροί αναγνώστες, εκτός από τα προβατάκια που θα μετρήσουν…θα μάθουν για τους αστερισμούς, για το μεγάλωμα του φεγγαριού και τόσα άλλα, συντροφιά με την πιο λαμπερή παρέα αστεριών!!! Θα ταξιδέψουν σε γαλάζια βουνά και πράσινα δάση, θα γνωρίσουν τον περήφανο Πήγασο, ένα λαμπερό Αετό, μια σιωπηλή Σαύρα κι ένα χαμογελαστό Δράκο, που στριμώχτηκαν στον ουρανό για να χωρέσει κι ο μονοκέρατος Μονόκερος!!!

Μάλιστα στη συγγραφή αυτού του παραμυθιού, όπως αποκάλυψε η μαμά Ζαμπία, έχει βάλει το χεράκι της και η μικρή της κόρη η Μάρα, ενώ το 2020 τιμήθηκε με το βραβείο των βιβλίων της χρονιάς του ΕΠΟΚ (Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος).

Φέτος όμως ο Ορφέας συντροφεύει και στην τάξη τους μαθητές της Ζαμπίας Λαζανάκη, η οποία είναι νηπιαγωγός στο 28ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου! Επειδή λοιπόν τα παιδιά είχαν ενθουσιαστεί με το βιλίο της κυρίας τους, προχώρησαν στη δημιουργία διαθεματικής τάξης! Έτσι λοιπόν προβατάκια, αστερισμοί, φεγγάρι και αστέρια ζωντανεύουν καθημερινά στην τάξη της κ. Ζαμπίας…

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ζωντανεύουν τα βιβλία;
Ζουν;
Βάζουν μολύβια στο αυτί;
Συνδετήρα στα μαλλιά;
Κάνουν αστέρια από σελιδοδείκτη;
Χορεύουν;
Νυστάζουν;
Κοιμούνται αγκαλιά;
Μαζεύουν αστερισμούς οι λέξεις τους;
Μεγαλώνουν φεγγάρια και παιδιά;»

Ο πρωταγωνιστής μας, ο μικρός Ορφέας, προσπαθει να διαβάσει το καινούργιο βιβλίο του. Κάθε βράδυ Κάθε βράδυ σαν επαναλαμβανόμενη εξίσωση στην αριθμητική. Αλλά και κάθε βράδυ, με τη λαμπερή παρέα αστεριών να τον συνόδευει.
Γιατί, όμως, ο Ορφέας ποτέ δεν καταφέρνει να θυμηθεί το πού έχει σταματήσει, οπότε διαβάζει και ξαναδιαβάζει το βιβλίο του από την αρχή;! Και τ’ αστέρια του, γιατί κάθε βράδυ γίνονται όλο και περισσότερα; Κι ακόμη, γιατί τα προβατάκια χορεύουν με τις ακρίδες; Γιατί φτιάχνουν γλυκό σταφύλι και αστέρια από σελιδοδείκτη; Ποια μαγικά ταξίδια γίνονται στις λέξεις των πράσινων δασών και τ’ απέραντου ουρανού;


Η συγγραφέας
Η Ζαμπία Λαζανάκη κατάγεται από τον Αμπελούζο Μεσαράς και διαμένει στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Κρήτης ενώ επιπλέον παρακολούθησε σεμινάρια συστημικής κι εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση προτού περάσει στη δημόσια, τα τελευταία 15 χρόνια.
Είναι μέλος της Ομάδας Βιβλιου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Δομήνικος Θεοτοκοπουλος», με πολλές πολιτιστικές δράσεις σχετιζόμενες με τη φιλαναγνωσία στο σχολείο καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων στο ενεργητικό της.
Έχει τιμηθεί, ως συμμετέχουσα μαζί με το Νηπιαγωγείο της, με το διεθνές βραβείο Camera Zizanio. Επίσης, διακρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού από τη Βιβλιοθήκη της Καβαλας.
Στο συγγραφικό έργο της περιλαμβάνεται Η Γαλατένια γαρδένια, το πρώτο παραμύθι της που κυκλοφόρησε (αν και η ίδια λέει ότι έχει γράψει αμέτρητα!…). Τώρα, Ο Ορφέας και το Φεγγαρομεγάλωμα είναι το δεύτερο παραμύθι της που ταξιδεύει στον αναγνωστικό κόσμο των παιδιών από τις Εκδόσεις Γραφομηχανη.


Η εικονογράφος
Η Κατερίνα Στρατήγη ασχολείται με τη γραφιστική τέχνη παράλληλα με τον σχεδιασμό ιστοσελίδων και διαφημιστικών εφαρμογών. Σπούδασε Πολιτισμική Τεχνολογία και σε μεταπτυχιακό επίπεδο Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η εικονογράφηση του «Ορφέα» αποτελεί τη δεύτερη συνεργασία της με τη Ζαμπία Λαζανάκη (2018).

Σχολιάστε