Το κεφίρ στη διατροφή μας

|

Το κεφίρ στη διατροφή μας
Το κεφίρ είναι ένα ρόφημα που κατά κύριο λόγω παρασκευάζεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Το οποίο θα υποστεί ζύμωση με την προσθήκη ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος(μετατρέπουν την λακτόζη σε γαλακτικό οξύ , από εκεί προκύπτει και η όξινη γεύση του προϊόντος).

Το κεφίρ είναι πλούσιο σε Ασβέστιο, σε βιταμίνη Α, Β12 , C, B1.
Είναι γνωστή η υψηλή περιεκτικότητα του σε προβιοτικά , περισσότερα και από το γιαούρτι, τα προβιοτικά είναι συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ζωντανούς οργανισμούς βακτήρια και ζυμομύκητες , τους οποίους τους συναντάμε στο ανθρώπινο έντερο και έχουν ως ιδιότητα να βοηθούν στην σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Σημαντικές ιδιότητες του κεφίρ

– Ισχυρή αντιβακτηριακή δράση , προστασία από σαλμονέλα , e.coli κλ.
– Βελτίωση υγείας των οστών , εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε ασβέστιο, καθώς επίσης βοηθάει και στην μείωση κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης.
– Προστατευτική δράση έναντι στην εμφάνιση καρκίνου.
– Καλύτερη λειτουργία πεπτικού συστήματος ,(η επιλογή κεφίρ με γεύσης φρούτων πιθανόν να βοηθήσει στην δυσκοιλιότητα)
Σημαντικό..
Φαίνεται ότι το κεφίρ είναι ανεκτό ως προς την κατανάλωση του απο άτομα με δυσανεξία στην λακτόζη , αυτό οφείλεται πιθανόν από την διαδικασία μετατροπής γαλακτικού οξέος από λακτόζη επομένως τα επίπεδα μειώνονται.
Πως μπορούμε να καταναλώσουμε κεφίρ..
Πλέον στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε είτε σε πόσιμη μορφή , σε πολλές γεύσης, φράουλα, ροδάκινο, εσπεριδοειδή , ακτινίδιο, σύκο δαμάσκηνο, καθώς και ως επιδόρπιο(σε κεσεδάκι).

Προτάσεις ώστε μπορούν μικροί μεγάλοι να το απολαύσουμε…
– Για smoothies με γεύση μάνγκο
– 100ml κεφίρ
– ½ ώριμο μάνγκο
– 1 κ.σ μέλι
– 2 κ.σ γιαούρτι 2%
– ½ μπανάνα

– Για smoothies με γεύση φράουλα
– 100 ml κεφίρ
– 3-4 φράουλες
– ½ μπανάνα
– 1 κ.σ μέλι
– 2 κ.σ γιαούρτι 2%

– Για smoothies με ηλιόσπορους
– 1/2 μπανάνα,
– 1/2 μήλο,
– 1 χούφτα, παγωμένα berries
– 3-4 φράουλες
1 κουταλάκι του γλυκού́ ηλιόσποροι
– 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι 2%
– 1 κ.σ μέλι

– Porridge με Κεφίρ
– ½ ποτήρι κεφίρ (100ml)
– 3 κ.σ κοφτές νιφάδες βρώμης
– ½ μπανάνα ή ½ μήλο ή 1 αχλάδι
– 1 κ.σ ξηρούς καρπούς ή 1 κ.σ σταγόνες σοκολάτας υγείας
– 1 κ.γ μέλι
– Κανέλα Κεϋλάνης
Μπορούμε επίσης όλα τα παραπάνω υλικά να τα προσθέσουμε σε επιδόρπιο με κεφίρ(κεσεδάκι) , ώστε να έχουμε ένα εύκολο γεύμα.

Δήμητρα Σωπασή, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης)

Προηγούμενες

Εκδήλωση με θέμα “Οδική Ασφάλεια και Παιδί”, από την Παγκρήτια Παιδιατρική Εταιρεία!

Ο Κρητικός αμπελώνας στα βάθη των αιώνων

Επόμενη

Σχολιάστε