Ονείρων…παγίδες!

Τα τελευταία χρόνια στη διακόσμηση των σπιτιών μας και ιδιαίτερα στα παιδικά δωμάτια, συμπεριλαμβάνουμε και τις αγαπημένες μας ονειροπαγίδες!

Το ιδιαίτερο αυτό διακοσμητικό στοιχείο κατασκευάστηκε αρχικά από μια φυλή ινδιάνων, οι οποίοι έπλεκαν σε δίχτυ κλωστές από νεύρα μέσα σε στεφάνια από ξύλο ιτιάς, με μια πλέξη που θύμιζε ιστό αράχνης. Η διακόσμηση τους γινόταν με χάντρες και φτερά και τις κρεμούσαν πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών, για να τα προστατέψουν από τα κακά όνειρα.

ονειροπαγίδες

Πίστευαν ότι από την κεντρική τρύπα της ονειροπαγίδας μπορούσαν να περάσουν μόνο τα καλά όνειρα, ενώ τα κακά σκάλωναν και έμεναν παγιδευμένα. Τα παγιδευμένα όνειρα διαλύονταν με το πρώτο φως της μέρας.
Η χρήση της ονειροπαγίδας άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή και σε άλλα ινδιάνικα έθνη, ειδικά στη δεκαετία 1960-1970 όπου αναπτύχθηκε το ινδιάνικο κίνημα.
Στη συνέχεια άτομα και ομάδες του χώρου της Νέας Εποχής άρχισαν να κατασκευάζουν και να πωλούν Ονειροπαγίδες. Αυτή η πρακτική καταδικάζεται από τους Ινδιάνους ως σφετερισμός του πολιτισμού τους.

Κάπως έτσι λοιπόν φτάσαμε στις ονειροπαγίδες της εποχής μας που αποτελούν μία ιδιαίτερη επιλογή δώρου για παιδιά, αλλά και μια ξεχωριστή διακοσμητική πρόταση για το σπίτι μας.

Πρώτη φορά είδα ονειροπαγίδες στο pinterest, πριν από περίπου οκτώ χρόνια, από τότε έχω φτιάξει πολλές. εννοείται για τα κορίτσια μου, αλλά και για όλες τις φίλες τους! Ήταν το αγαπημένο δώρο σε γενέθλια και γιορτές, ενώ πολύ ιδιαίτερες ήταν και οι ονειροπαγίδες μπομπονιέρα για τη βάπτιση της ανηψιάς μου καθώς επίσης και για τη διακόσμηση της Πασχαλινής μας λαμπάδας!

ονειροπαγίδες

Πρόσφατα έψαχνα κάτι φωτογραφίες και είδα και τις ονειροπαγίδες που πέρασαν από τα χέρια μου… Πρόκειται για μια όμορφη και δημιουργική κατασκευή, που σίγουρα θα ενθουσιάσει μαμάδες και παιδιά!

Κείμενο-φωτογραφίες: Αγγελική Λενακάκη

Σχολιάστε