Οικογένειες Ουκρανών στο Τυμπάκι: Από την φρίκη του πολέμου, στον φιλόξενο Κρητικό Νότο!

Οικογένειες Ουκρανών στο Τυμπάκι: Από την φρίκη του πολέμου, στον φιλόξενο Κρητικό Νότο!

Η ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία, μέρα με τη μέρα μεγαλώνει! Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ απ’ την αρχή της εισβολής περίπου 3,2 εκατομμύρια Ουκρανοί πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς προς άλλες χώρες! Ανάμεσα σε αυτές και η χώρα μας, με τον Ελληνικό λαό να δείχνει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του!

Της Αγγελικής Λενακάκη

Ο Ανδρέας με τη Χριστίνα και ο Νίκος με τη Λαρίσσα, με τα παιδιά τους, ξεκίνησαν από το Ιβάνο-Φράνκιβσκ της Ουκρανίας, με προορισμό την Κρήτη και συγκεκριμένα το Τυμπάκι, αφού η μητέρα τους κ. Γαλήνη, ζει εκεί τα τελευταία 20 χρόνια, με τον σύζυγο της κ. Γιώργο.

Τους συναντήσαμε στο νέο τους σπίτι, όταν ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τυμπακίου, μέσω του Προέδρου κ. Ν. Μαυρομανωλάκη, μετά από προσφορά των γονέων του σχολείου, τους παρέδωσε κάποια είδη πρώτης ανάγκης για να στήσουν το σπιτικό τους, σαν ένα θερμό καλοσώρισμα από τους συμμαθητές του μικρού Αλέξανδρου!

Όπως μας είπαν ο Ανδρέας, γιατρός ορθοπαιδικός-τεχνικός προσθετικός, και ο Νίκος ιδιοκτήτης βιοτεχνίας μαρμάρων στο Ιβάνο-Φράνκιβσκ, οι ίδιοι δεν πίστευαν ότι θα γινόταν πόλεμος. Η κ. Γαλήνη ήταν αυτή που ανησυχούσε και τους έλεγε συνεχώς ότι θα επιτεθούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία και να είναι έτοιμοι να φύγουν!

Έτσι λοιπόν την πρώτη μέρα του πολέμου, μια ώρα μετά τον πρώτο βομβαρδισμό της πόλης τους, εγκατέλειψαν την πόλη και τη χώρα τους και ξεκίνησαν οδικώς το ταξίδι τους, με μοναδικό σκοπό να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου τις οικογένειες τους! Ταξίδευαν ασταμάτητα για τρεις μέρες μέχρι να φτάσουν ασφαλείς στον τελικό προορισμό τους, όμως το βλέμμα τους συνεχίζει να είναι μελαγχολικό, άφησαν πίσω τα σπίτια, τους, τις δουλειές τους, τους συγγενείς και φίλους τους και δεν ξέρουν αν μπορέσουν να τους δουν ποτέ ξανά! Όμως ακόμα κι αν βρίσκονται τόσο μακριά, η σκέψη τους είναι εκεί, μάλιστα ο Νίκος παραχώρησε το σπίτι της οικογένειας του, σε μια οικογένεια από τη Μαριούπολη!

Ωστόσο η ανάγκη για επιβίωση είναι πιο δυνατή και οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι παρά τις δυσκολίες να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να στηρίξουν τις οικογένειες τους!

Συγκινήθηκαν πολύ με την πρωτοβουλία του Συλλόγου και την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, και μας ζήτησαν να μεταφέρουμε τις ευχαριστίες τους προς τον κόσμο που τους συμπαραστέκεται, όμως αυτό που έχουν ανάγκη και θα τους βοηθήσει πραγματικά είναι να μπορέσουν να εργαστούν για να μπορέσουν οι ίδιοι να καλύψουν τις ανάγκες τους!

Στιγμές χαράς, λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος!

Όπως έχει ανακοινωθεί η Ελλάδα θα εκδώσει άδειες παραμονής στους Ουκρανούς πρόσφυγες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μείνουν για τουλάχιστον 12 μήνες, με δικαίωμα εργασίας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.


Το Ιβάνο-Φράνκιβσκ ( Івано-Франківськ) είναι πόλη της Ουκρανίας. Βρίσκεται 114 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Λβιβ και 452 χιλιόμετρα Δυτικά-νοτιοδυτικά του Κιέβου. Η πόλη ήταν μέρος της Πολωνίας κατά τον μεσοπόλεμο. Το 2017, η πόλη είχε πληθυσμό 233.360 κατοίκων και απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1962, προς τιμήν του ουκρανού συγγραφέα Ιβάν Φράνκο, μέχρι το 1962 η πόλη ήταν γνωστή ως Στανισλαβίβ

Σχολιάστε