Οι γεύσεις και οι μυρωδιές των γιορτών στο σπίτι μας!

|

Από τότε που έγινα μαμά είχα αποφασίσει ότι στις αναμνήσεις των παιδιών μου πάντα θα υπάρχουν οι μυρωδιές από τα φρεσκοψημένα γλυκά των γιορτών και όχι μόνο!

Έτσι λοιπόν συνήθως τα Σαββατοκύριακα, όλο και κάτι θα φτιάξουμε ένα κέικ, κουλουράκια, μπισκότα ή κάτι πιο δύσκολο ανάλογα με την περίσταση και βέβαια τα Χριστούγεννα, απαραίτητα τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες! Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι όλες οι απόπειρες έχουν απόλυτη επιτυχία, όμως στην κουζίνα μας πάντα κάτι μοσχοβολάει και τα παιδιά έχουν συνδέσει αυτές τις γεύσεις με στιγμές από τη ζωή τους!

Πρωταγωνιστές των Χριστουγέννων τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες! Μπορεί στο φούρνο της γειτονιάς να βρούμε τα πιο νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά, όμως αν δεν φτιάξουμε έστω μια δόση έτσι για το καλό των ημερών, δεν γίνεται! Ναι μπορεί να έχουν κόπο, αλλά χαλάλι! Ειδικά όταν η συνταγή πετύχει, τότε η χαρά και η ικανοποίηση δεν συγκρίνεται! Άσε τη χαρά που δίνεις όταν στέλνεις πεσκέσι στον παππού και στη γιαγιά! Τα τελευταία χρόνια στη διαδικασία συμμετέχουν και τα κορίτσια! Αυτό τα κάνει ακόμα πιο απολαυστικά!

Φέτος λοιπόν μετά από χρόνια, είπα να αλλάξω συνταγή και να εμπιστευθώ την Εύα Παρακεντάκη, η οποία όταν της ζήτησα να μου προτείνει μια συνταγή για να ανεβάσω στο site, μου είπε να τα φτιάξω οπωσδήποτε! Μελομακάρονα του ονείρου, τα χαρακτήρισε…Έτσι λοιπόν αποφάσισα να ακολουθήσω τη συμβουλή της! Ένα θα σας πω τρώγονται και χωρίς πιατάκι…απευθείας από το τάπερ!!!!

Η συνταγή μας λοιπόν για τα μελομακάρονα της Εύας

-430 ml ελαιόλαδο
-190 ml νερό
-125 ml χυμό από φρέσκα πορτοκάλια
-230 γρ ζάχαρη
-200 γρ καρύδι
-Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
-25 ml κονιάκ
-10 γρ μπέικιν πάουντερ
-7 γρ. σόδα
-1 κ.γ κανέλα
-1/4 κ.γ γαρύφαλλο
-800 – 900 γρ. αλεύρι

Για το σιρόπι
-1 κιλά ζάχαρη καστανή
-750 ml νερό
-Χυμό από μισό λεμόνι και την φλούδα του
-150 γρ μέλι θυμαρίσιο
-1 ξύλο κανέλας

Για την επικάλυψη
-300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
-σουσάμι
-καρύδι
-μέλι

Πρώτα απ’όλα φτιάχνουμε το σιρόπι. Γιατί πρέπει να είναι απόλυτα κρύο και να βουτάμε μέσα τα καυτά μελομακάρονα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα για το σιρόπι. Από εκείνη την στιγμή μετράμε πέντε λεπτά να βράζει το σιρόπι μας και μετά σβήνουμε.

Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα το ξύσμα και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και την σόδα. Τέλος βάζουμε τα καρύδια.
Καβουρντίζουμε το σουσάμι και το περνάμε από το μπλέντερ μαζί με καρύδια.

Tip-άκι: Δεν πλάθουμε πολύ γιατί θέλουμε ένα αφράτο μείγμα!
Ξεκινάμε να πλάθουμε και να αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Το σχέδιο το πετυχαίνουμε με πιρούνι. Εγώ έχω ένα παλιό κρυστάλλινο της γιαγιάς μου, το οποίο απο την πίσω πλευρά έχει σχέδια. Περνάω λοιπόν το μελομακάρονο από επάνω και δημιουργώ μία στάμπα!

Ψήνω στους 180° 20-25 λεπτά αναλόγως το φούρνο.

Καβουρντίζουμε το σουσάμι και το περνάμε από το μπλέντερ μαζί με καρύδια.
Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε απο τον φούρνο, βουτώντας το ζεστό μελομακάρονο στο κρύο σιρόπι. Και αμέσως τα βουτάμε στο μείγμα σουσάμι-καρύδια.
Αυτά που θέλουμε να τα σοκολατιάσουμε δεν τα βουτάμε στο σουσάμι. Αυτό που κάνουμε είναι να αφήσουμε να κρυώσουν τα μελομακάρονα, σε ένα μπεν μαρί να λιώσουμε τη κουβερτούρα και στη συνέχεια βουτάμε ένα-ένα τα μελομακάρονα.

Τα αραδιάζω σε ένα ταψί με λαδόκολλά και τα πασπαλίζω με καρύδι.

Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!

Προηγούμενες

Απολογήσου στον εαυτό σου!

Τα μικρόβια…

Επόμενη

Σχολιάστε