Φτιάχνουμε ένα κήπο για τα παιδιά μας!

Σε λίγες μέρες θα υποδεχτούμε τον 1ο μήνα της Άνοιξης, είναι ο μήνας που μας δημιουργεί τη διάθεση για μια δημιουργική ενασχόληση! Συνήθως καταπιανόμαστε με την ανανέωση του σπιτιού μας και της αυλής ή του κήπου μας.

Βλέποντας τα παιδιά μου πόσο όμορφα περνούν όταν επισκεπτόμαστε το περιβόλι του παππού και της γιαγιάς, σκεφτόμουν πόσο χρήσιμη μπορεί να γίνει αυτή η ενασχόληση με τη φύση, από τη σπορά και φροντίδα των λαχανικών, μέχρι και τη συγκομιδή τους.

κήπος

Η ενασχόληση των παιδιών με την κηπουρική, προσφέρει εκπαίδευση, αλλά και διασκέδαση παράλληλα, δίνοντας τους τη δυνατότητα να ασχοληθούν με κάτι τόσο δημιουργικό και παραγωγικό.

Επιλέγουμε να φυτέψουμε σπόρους από λαχανικά όπως ντομάτες, πιπεριές, φασόλια, φακές που αναπτύσσονται γρήγορα και εύκολα.

Εναλλακτικά μπορούμε να φυτέψουμε ανθοφόρα φυτά με εύκολη και γρήγορη ανάπτυξη όπως τα γεράνια ή βότανα όπως δυόσμο, μέντα κ.λπ.

Μπορούμε ανάμεσα στα είδη που θα φυτέψουμε, να είναι κάποια που θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε σε ένα αγαπημένο φαγητό της οικογένειας.

Το να διδάξουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε την κηπουρική είναι ένας τρόπος να κατανοήσουν έννοιες της οικολογίας, όπως η ανακύκλωση και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Επιπλέον μέσα από την κηπουρική τα παιδιά λαμβάνουν την ικανοποίηση ότι φροντίζουν κάτι δικό τους, παρατηρούν τον κύκλο ζωής των φυτών μέσα από τη δική τους ματιά και μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, ενισχύοντας παράλληλα την αυτοπεποίθηση τους.

Τα οφέλη από την ενασχόληση της κηπουρικής για τα παιδιά, σύμφωνα με τους ειδικούς:

– Υπευθυνότητα, που είναι απαραίτητη για τη σωστή φροντίδα των φυτών.
-Υπομονή, για όσο χρόνο περιμένουν να αναπτυχθούν τα φυτά.
-Αυτοπεποίθηση, μέσω της επίτευξης των στόχων τους και ικανοποίηση, όταν γεύονται τις τροφές που τα ίδια καλλιέργησαν.
-Εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους,  γύρω από τη βοτανική, τη διατροφή και τις απλές κατασκευές.
– Σωματική άσκηση, αφού η ενασχόληση με τον κήπο περιλαμβάνει διασκεδαστική και παραγωγική φυσική δραστηριότητα.
– Υγιεινή διατροφή, αφού μαθαίνουν να τρώνε τις τροφές που τα ίδια καλλιέργησαν.

Το να ασχοληθούμε με την κηπουρική είναι μια ευκαιρία για να περάσει η οικογένεια ποιοτικό χρόνο μαζί και βέβαια να αφήσουμε τις οθόνες στην άκρη!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να σχεδιάζουμε τον ανοιξιάτικο κήπο μας, είτε είναι λαχανόκηπος, βοτανόκηπος ή ανθόκηπος!

Κι αν δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε σε κήπο ή σε χωράφι, δεν πειράζει και το μικρό μας μπαλκόνι μπορεί να χαρίσει πρωτόγνωρες εμπειρίες μάθησης και δημιουργίας στους μικρούς μας κηπουρούς!

Κείμενο-Φωτογραφίες: Αγγελική Λενακάκη

Σχολιάστε