Φέρνουμε την Άνοιξη στα μπαλκόνια μας!

Η Άνοιξη έχει έρθει και είναι ώρα να δώσουμε χρώμα στο μπαλκόνι μας, ανανεώνοντας και τα λουλούδια μας!

Πάντα μου άρεσαν οι λουλουδιασμένες αυλές! Αν και το μπαλκόνι μας  δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, αποτελεί το αγαπημένο σημείο του σπιτιού, με τα λουλούδια να δίνουν χρώμα και στις πιο μουντές μέρες του Χειμώνα!

μπαλκόνι

Βέβαια για να πω την αλήθεια, δίπλα είναι η αυλή της μαμάς μου, η οποία πραγματικά λατρεύει τα λουλούδια και ξέρει να τα φροντίζει! Έτσι λοιπόν ακόμη κι όταν έχω κάποιες …απώλειες δεν αγχώνομαι,αφού πάντα φροντίζει να έχει φυτώρια και έτσι δεν ξεμένουν άδειες οι γλάστρες μου!

λουλούδια

Ώρα λοιπόν για κηπουρική! Μια  δραστηριότητα που μας χαλαρώνει και μας φτιάχνει τη διάθεση, ενώ τα αποτελέσματα της τα καμαρώνουμε για καιρό!!

Ποια λουλούδια όμως να προτιμήσουμε για να είναι όμορφο το μπαλκόνι μας όλο το χρόνο;

Γεράνια ή μολόχες ή βαμβακούλες ή μαστιχάκια

γεράνι

Σίγουρα τα γεράνια ή μολόχες, είναι ανάμεσα στα πιο ανθεκτικά λουλούδια που είναι ανθισμένα ακόμη και το Χειμώνα. Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε το γεράνι ως ένα από τα φυτά που είναι σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Τα γεράνια είναι μεγάλη οικογένεια και συνήθως στη χώρα μας το όνομα γεράνι, το δίνουμε στο φυτό που λέγεται αλλιώς μολόχα. Το ίδιο όνομα έχει και η άγρια μολόχα, που είναι αυτοφυής στην Ελλάδα. Στα γεράνια όμως ανήκουν και τα πελαργόνια ή μαυρομάτες όπως και οι βαμβακούλες ή μαστιχιές που είναι τα κρεμαστά ή έρποντα γεράνια. Υπάρχουν αμέτρητες ποικιλίες γερανιών, με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών, δίχρωμα μερικές φορές, σε νάνες ή ψηλές μορφές, ή ακόμα και με αρωματικά λουλούδια.

Βερβένα ή τεμάρι

Η βερβένα ή τεμάρι είναι πολυετές ποώδες φυτό εδαφοκάλυψης με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, ενώ υπάρχουν και δίχρωμες ποικιλίες. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική, η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Αγαπημένη επιλογή από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς, η βερβένα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Αν φυτευτεί στο έδαφος, η βερβένα μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο σε ύψος και τα δυο μέτρα σε πλάτος.

λουλούδια

Σκυλάκι ή αντίρρινο

Από τα παλαιότερα καλλωπιστικά φυτά, που πάντα συγκινούσε και συγκινεί τα παιδιά καθώς, όταν πιέζει κανείς το άνθος του απ’ το πλάι, αυτό ανοιγοκλείνει, μοιάζοντας με στόμα ζώου.  Το Σκυλάκι είναι ανθεκτικό στο κρύο, ετήσιο φυτό, που καλλιεργείται για τα άνθη του. Το ύψος του αρχίζει από τα 15 εκ. και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 120, ανάλογα με την ποικιλία. Όσο για την ποικιλία του, αυτή κι αν είναι μεγάλη: μπορεί να είναι λευκό, κίτρινο, πορτοκαλί ή και να έχει κάποια απόχρωση του κόκκινου ή του φούξια.

Εύκολο στην καλλιέργεια του, μονόχρωμο ή δίχρωμο, το πάντα εντυπωσιακό σκυλάκι κοσμεί κήπους, βεράντες και ανθοδοχεία και εμείς δεν έχουμε παρά να διαλέξουμε ανάμεσα σε αποχρώσεις του λευκού, κίτρινου, πορτοκαλί, κόκκινου, φούξια, ροζ ή βυσσινί.

Έχει μεγάλη αντοχή στο κρύο, αφού αντέχει ακόμη και σε θερμοκρασίες κάτω από τους 8° C, το σκυλάκι ή αντίρρινο, φυτρώνει όλο το χρόνο ακόμα και σε σχισμές τοίχων ή πεζοδρομίων μέσα στις πόλεις.

Ζουμπούλι

λουλούδι

Ζουμπούλι, το έντονο μεθυστικό άρωμα των λουλουδιών του παραμένει μοναδικό! Ένα από τα ομορφότερα λουλούδια φθινοπωρινής φύτευσης που συναντάμε σε παρτέρια, σε μεγάλους κήπους, καθώς και σε γλάστρες σε μπαλκόνια!

Λεβάντα

λουλούδι

Η λεβάντα είναι ένα από τα διασημότερα αρωματικά φυτά που φυτεύουμε σε γλάστρα και αποτελεί βασικό φυτό που συναντάμε σε κάθε κήπο σε μπαλκόνι. Η λεβάντα δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα για να μας χαρίσει το μοναδικό γκριζοπράσινο φύλλωμα της, τα εντυπωσιακά αρωματικά μπλε και μωβ λουλούδια της και το υπέροχο άρωμα. Είναι ένα από πιο ανθεκτικά φυτά για το μπαλκόνι, ενώ τα κλαδιά και τα λουλούδια της λεβάντας χρησιμοποιούνται για στολισμό σε βάζο, επίσης αφού τα αποξηράνουμε τα τοποθετούμε σε συρτάρια και ντουλάπια για να διώξουμε το σκώρο.

Δεντρολίβανο

λουλούδι

Το δεντρολίβανο είναι αυτοφυές στη νότια Ευρώπη και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε όλο τον κόσμο. Πολλαπλασιάζετε με σπόρους αλλά πιο εύκολα με μοσχεύματα. Προτιμά τα θερμά, ξηρά κλίματα. Αντέχει εύκολα μέχρι -10 βαθμούς Κελσίου και είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στους ανέμους.
Σύμφωνα με τη λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω στο θάμνο. Μέχρι το επόμενο πρωί, τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.

Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης. Οι μαθητές φορούσαν στεφάνια από δεντρολίβανο όταν είχαν εξετάσεις, γιατί βοηθούσε την συγκέντρωση και την μνήμη.

Αυτά από το δικό μου μπαλκόνι, που γέμισε με χρώματα και αρώματα της Άνοιξης! 

Σχολιάστε