«Φελίτσια ένα δρακάκι κάπως διαφορετικό ….» της Μάνιας Μ. Περάκη Μακρή

«Φελίτσια ένα δρακάκι κάπως διαφορετικό ….» της Μάνιας Μ. Περάκη Μακρή, μια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισμό, τη ξενοφοβία και τη διαφορετικότητα.

Η μαθητική ταινία μικρού μήκους δημιουργήθηκε το 2019 από την νηπιαγωγό κ. Μάνια Περάκη Μακρή σε συνεργασία με τα νήπια και τους γονείς του 3ου Νηπιαγωγείου Βουτών, με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά!

Μια ιστορία την οποία έγραψε, διασκεύασε και δραματοποίησε η κ. Μάνια Περάκη Μακρή, για την ξενοφοβία, τη διαφορετικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό.


Η ταινία διακρίθηκε στον “9ο Διαγωνισμό Μαθητικών ταινιών μικρού μήκους Σινεμά διάβασες;” παίρνοντας το 3ο Βραβείο Μυθοπλασίας, από το Bravo Schools ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση και από το Χαμόγελο του Παιδιού για την πολύτιμη προσφορά στην Κοινωνία. Επίσης βραβεύτηκε από τον οργανισμό Education LEADERS AWARDS ως καινορομία στην διδασκαλία.

«Φελίτσια ένα δρακάκι κάπως διαφορετικό ….» από τις εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ

Όμως μετά την ταινία, ακολούθησε και η έκδοση της ιστορίας… Ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά με δυνατά μηνύματα για για τη διαφορετικότητα και τον σχολικό εκφοβισμό!

Συγγραφέας: Μάνια Μ. Περάκη-Μακρή
Εικονογράφηση: Ευαγγελία Μακρή & Ηλιάννα-Μιχαέλα Μακρή

Η Φελίτσια το μικρό πορτοκαλί δρακάκι, η οικογένειά της και πολλοί άλλοι πορτοκαλί δράκοι ξεριζώνονται από τον τόπο τους και ψάχνουν να βρουν την τύχη τους σε άλλους τόπους μακρινούς. Εκεί αντιμετωπίζουν την καχυποψία και την επιφυλακτικότητα. Η Φελίτσια έχει να αντιμετωπίσει στο σχολείο της μπλε χώρας, την κοροϊδία, τον χλευασμό και τον εκφοβισμό. Τι θα κάνει η Φελίτσια;
Πώς θα αντιμετωπίσει την κατάσταση η δασκάλα της; Θα την αποδεχτούν τα μπλε δρακάκια. Άραγε έχει ένα μόνο χρώμα η αγάπη;

Η ταινία μπορεί να αποτελέσει εκπαιδευτικό εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα ξενοφοβίας, διαφορετικότητας και σχολικού εκφοβισμού. Ιδιαίτερα τώρα με τον πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία, είναι επίκαιρη γιατί μιλά για τον ξεριζωμό όσων έφυγαν από την πατρίδα τους για να φτιάξουν μια νέα ζωή, τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Μάνια Περάκη!


Η συγγραφέας

Η Μάνια Περάκη-Μακρή γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι Νηπιαγωγός, Κοινωνική Λειτουργός και Ειδική Παιδαγωγός. Έχει Μaster Ed. (στην Εκπαίδευση) στις Ειδικές Εκ-παιδευτικές Ανάγκες από το University του Manchester. Το 2021 ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διοίκηση και Επιμόρφωση στην εκπαίδευση. Έχει δουλέψει ως Επιστημονικός και Εργαστηριακός συνεργάτης στο ΑΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, και ως Κοινωνική Λειτουργός σε Ειδικά Σχολεία του Ηρακλείου και στον Ξενώνα «Ψυχαργώς» του ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου. Εχει ειδίκευση στη Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία παιδιών με ειδικές ανάγκες. Τα τελευταία χρόνια δουλεύει ως Νηπιαγωγός. Έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το Θέατρο και το Ραδιόφωνο.
Το 2019 δημιούργησε σε συνεργασία με τα νήπια και τους γονείς του 3ου Νηπιαγωγείου Βουτών, στο οποίο είναι Προϊσταμένη, τη μαθητική ταινία μικρού μήκους με πρωταγωνιστές τα νήπια. Η ταινία έχει τον ομώνυμο τίτλο του παραμυθιού και απέσπασε τρία σημαντικά Βραβεία σε Διεθνείς και Πανελλήνιους Διαγωνισμούς: το 3ο Βραβείο Μυθοπλασίας στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό ταινιών Μικρού Μήκους «Σινεμά Διάβασες;», διάκριση από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Bravo Schools» ως η καλύτερη εκπαιδευτική προσέγγιση κατά των ανισοτήτων και Βραβείο από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την πολύτιμη προσφορά μας στην Κοινωνία.

Σχολιάστε