Ένα μύθο θα σας πω… στα Γκρίκο, Κάτω Ιταλία

Στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας  θα σας ταξιδέψουμε σήμερα, με ένα μύθο του Αισώπου, την αλεπού και τον κόρακα!
Η μικρού μήκους ταινία είναι γυρισμένη στην περιοχή της Απουλίας, συγκεκριμένα στα ελληνόφωνα χωριά Καλημέρα και Μαρτάνο (Grecìa Salentina), στο Λέτσε και στον Τάραντα, αρχαία ελληνική αποικία.

Πριν ξεκινήσουμε όμως αυτό το διαφορετικό ταξίδι, ας δούμε ποιοι είναι οι Γραίκοι και ποια είναι η γλώσσα τους!

Οι Ελληνόφωνοι της Κάτω Ιταλίας ή Γρίκοι ή Γραίκοι ή Γραικάνοι, είναι μια ελληνική μειονότητα της νότιας Ιταλίας, η οποία βρίσκεται κυρίως στις περιοχές της Γκρετσία Σαλεντίνα (Απουλία) στη χερσόνησο του Σαλέντο, και της Καλαβρίας. Θεωρούνται πως είναι οι εναπομείναντες πληθυσμοί των ελληνικών αποικιών της αρχαιότητας, της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Graecia), και των κατόπιν Βυζαντινών κατοίκων της νότιας Ιταλίας.

Αν και οι περισσότεροι Έλληνες της κάτω Ιταλίας έχουν πλέον ιταλοποιηθεί πλήρως  στο πέρασμα των αιώνων, η κοινότητα των Γκρίκο κατόρθωσε να διατηρήσει τον χαρακτήρα της ελληνικής της ταυτότητας, καθώς και τις παραδόσεις, γλώσσα και ξεχωριστή κουλτούρα.

Παραδοσιακά μιλούν τη γλώσσα Γκρίκο η οποία είναι μια διάλεκτος της Ελληνικής γλώσσας. Κατά τα πρόσφατα χρόνια, ο αριθμός των ομιλητών της γλώσσας έχει μειωθεί κατά πολύ, με τους νεότερους να χρησιμοποιούν κυρίως την Ιταλική γλώσσα πλέον.

Τον μύθο αφηγείται ο Giuseppe De Pascalis, φυσικός ομιλητής των Γκρίκο και καταδεικνύει πόσο κοντά είναι η Γκρίκο με τα σύγχρονα ελληνικά. Αξίζει τον κόπο να τον ακούσετε!

 

Πηγή greektoys

Σχολιάστε