Ελένη Κατσούλη, νηπιαγωγός, blogger και συγγραφέας!

Πρόσφατα γνωρίσαμε και αγαπήσαμε τον μικρό Πάρη και τις χαριτωμένες περιπέτειες του στην κουζίνα, ώρα να γνωρίσουμε και τη δημιουργό του! Ο λόγος για την Ελένη Κατσούλη, νηπιαγωγό, blogger και συγγραφέα!

Από την Αγγελική Λενακάκη

H Ελένη Κατσούλη ζει στο Ηράκλειο της Κρήτης και σπούδασε νηπιαγωγός στο Ρέθυμνο. Από τις αίθουσες διδασκαλίας βρέθηκε να πετάει στα σύννεφα κι έπειτα πάλι να προσγειώνεται ανάμεσα σε παιδιά σκαρώνοντας μαζί τους θεατρικά παιχνίδια. Τα παραμύθια τα αγαπάει από τότε που ήταν παιδί, και μάλιστα τα ίδια αλλά και πολλά νέα παιδικά βιβλία συνεχίζει να τα διαβάζει στον γιο της και μαζί εμπλουτίζουν τη βιβλιοθήκη του. Αφότου έγινε μητέρα, γνώρισε καλύτερα και αγάπησε τη μαγειρική και την υγιεινή διατροφή.

Έτσι κάπου το 2019 άρχισε να γεννιέται το kids food blog Little Hands με συνταγές για παιδική και βρεφική διατροφή που την έκανε να ανακαλύψει την αγάπη της και για τη μαγειρική αλλά και για τη φωτογράφιση φαγητών.

Το 2020 ξεκίνησε μαγειρικές δράσεις για παιδιά, συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες της αγάπες, κι όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν και γίναμε όλοι «μασκοφόροι», δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια.

Έπρεπε να επιτευχθεί ο στόχος να μπει η υγιεινή διατροφή στις καρδιές των παιδιών και να αναλάβουν τα ίδια δράση στην κουζίνα: έτσι γεννήθηκαν οι Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη, το πρώτο της βιβλίο με εύκολες, νόστιμες και κυρίως υγιεινές (παραμυθο) συνταγές για μικρούς σεφ.


Το βιβλίο της Ελένης ΚατσούληΠεριπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη, Συνταγές για μικρά χεράκια, από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, είναι ένα πρωτότυπο εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά με εύκολες, νόστιμες και υγιεινές συνταγές, τις οποίες ο Πάρης μας παρουσιάζει μέσα από ευχάριστες ιστορίες. Ο μικρός μας  ήρωας εκτελεί τις συνταγές, δείχνοντάς μας πώς η μαγειρική μπορεί να γίνει η αγαπημένη απασχόληση κάθε παιδιού με πολλαπλά οφέλη για το ίδιο και την οικογένειά του.


Η σχέση σου με τη μαγειρική πότε ξεκίνησε;

Θα ήθελα πολύ να απαντήσω «μαγειρεύω από παιδί», αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Στο γυμνάσιο έμαθα να φτιάχνω κρέπες και στο λύκειο καρμπονάρα και αυτό ήταν όλο. Ουσιαστικά η σχέση μου με τη μαγειρική ξεκίνησε μετά τα 22 μου, αλλά κατάλαβα πόσο δημιουργική και μαγική είναι στα 30 μου πια.

 Πώς προέκυψε η ιδέα για ένα βιβλίο μαγειρικής το οποίο θα απευθύνεται σε παιδιά; Ποια είναι τα μηνύματα που στέλνει ο Πάρης στους μικρούς αναγνώστες;

Η ιδέα για ένα βιβλίο μαγειρικής για παιδιά γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, όταν μόλις είχα ξεκινήσει μαγειρικές δράσεις με παιδιά και είχα συνειδητοποιήσει πόσο το χαίρονταν. Σκέφτηκα λοιπόν ότι θα πρέπει να ενθαρρύνω τα παιδιά να μπαίνουν πιο συχνά στην κουζίνα χωρίς την παρουσία μου και όλα τα άλλα είναι ιστορία πλέον! Ο Πάρης δείχνει τον μαγειρικό δρόμο στα παιδιά, τους διδάσκει ότι δεν πρέπει να έχουμε στερεότυπα στην κουζίνα, τους δείχνει ότι μπορούν να είναι ανεξάρτητα και ότι η υπομονή είναι αρετή.

Οι «Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη», εκτός από τις συνταγές που προτείνει, είναι και ένα κίνητρο για να μπούμε στην κουζίνα με τα παιδιά και να περάσουμε όμορφα. Πιστεύεις ότι μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των γονέων στο θέμα της υγιεινής διατροφής των παιδιών, αλλά και όλης της οικογένειας;

Δεν ξέρω αν ένα παιδικό βιβλίο μαγειρικής μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά την υγιεινή διατροφή, μάλλον για να το διατυπώσουμε καλύτερα, σε πιο θρεπτικές επιλογές. Είμαι σίγουρη όμως ότι μπορεί να συμβάλει στη θεμελίωση γερών βάσεων στα μικρά μας. Βάσεις και γνώσεις που αφορούν τη διατροφή οι οποίες είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθούν ή να γίνουν αντιληπτές μελλοντικά κι αυτό είναι εξίσου σημαντικό.

Είναι εύκολο για τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού της οικογένειας;

Θεωρώ πως είναι πολύ εύκολο. Τα παιδιά μπορούν να μας βοηθήσουν από το να επιλέξουμε τα ψώνια της εβδομάδας μέχρι την τακτοποίησή τους ή το στρώσιμο του τραπεζιού. Ακόμα κι αυτά είναι κομμάτι της διαδικασίας του φαγητού και είναι σημαντικό να τους δίνουμε αρμοδιότητες.

Ποια είναι τα οφέλη από την ενασχόληση των παιδιών με τη μαγειρική;

Τα οφέλη είναι πραγματικά πάρα πολλά, κάποια αναφέρθηκαν ήδη σε προηγούμενη απάντησή μου. Πέρα όμως από το γνωστικό κομμάτι, όπου εκεί πραγματικά η μαγειρική έχει πολλά να προσφέρει, θα ήθελα να εστιάσουμε στα οφέλη που αφορούν τον ψυχισμό τους. Οι αναμνήσεις και ο δεσμός που αναπτύσσεται όταν είμαστε μαζί τους στην κουζίνα, το να κινούνται αυτόνομα φροντίζοντας τον ίδιο τους τον εαυτό και τους αγαπημένους τους, η καλλιέργεια της υπομονής και η αυτοπεποίθησή τους που εκτοξεύεται με το αποτέλεσμα που έφεραν είναι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει να τους δώσουμε χώρο στην κουζίνα.

Τι θα έλεγες στις μαμάδες που για διάφορους λόγους διστάζουν να αφήσουν τα παιδιά τους να μπουν στην κουζίνα και να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, ανάλογα και με την ηλικία τους;

Αν αυτό που τους τρομάζει είναι τα θέματα ασφάλειας, τότε θα πρέπει να αναφέρω ότι στο βιβλίο γίνονται σαφείς αναφορές για το ποιος βάζει κάτι στην πρίζα ή ανάβει τον φούρνο για παράδειγμα. Αν πάλι αυτό που τους ανησυχεί είναι ένα βομβαρδισμένο τοπίο στο τέλος, τότε και γι’ αυτό δίνονται κατευθύνσεις από τον ήρωα του βιβλίου, τον Πάρη, και ο γιος μου χάρη στο βιβλίο άρχισε επιτέλους να βοηθά και στο συμμάζεμα της κουζίνας στο τέλος. Επίσης, σημαντικό είναι να επιλέγουμε συνταγές που μπορούν να τις ακολουθήσουν και δεν θα κουράσουν τα μικρά μας, αλλά ούτε θα βαρεθούν. Εννοώ ότι δεν θα επιλέξουμε να φτιάξουμε για παράδειγμα μουσακά, γιατί σίγουρα θα υπάρχουν εντάσεις στο τέλος. Όλες οι συνταγές στο βιβλίο είναι εύκολες και γρήγορες, ενώ στο εισαγωγικό σημείωμα για γονείς υπάρχουν συμβουλές για να απολαύσουμε τη διαδικασία όλοι μαζί.

Εκτός από παιδαγωγός, συγγραφέας είσαι και μια επιτυχημένη blogger. Μίλησέ μας για το Little Hands-BLW.

Το littlehandsblw.com δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και προσωπικό χρόνο με σκοπό να μπορέσει να δίνει καθημερινά απάντηση στο αιώνιο ερώτημα «Τι θα μαγειρέψω σήμερα», ενώ ταυτόχρονα να δίνει λύση στο κλασικό «Μαμά, πεινάω». Εκεί θα βρει κανείς εύκολες και γρήγορες συνταγές, αλλά κυρίως συνταγές για τις οποίες δεν θα σπαζοκεφαλιάζει για το πώς θα τις προσαρμόσει για να τις προσφέρει στο παιδί του. Και από ό,τι φαίνεται μέχρι σήμερα κατάφερε τον σκοπό του έχοντας πλέον χιλιάδες χρήστες σε καθημερινή βάση και χαίρομαι ειλικρινά για όλο αυτό το αγκάλιασμα του κόσμου.

Σχολιάστε