Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Μαρία Μαθιουδάκη, Νηπιαγωγός στο Τυμπάκι

Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Μαρία Μαθιουδάκη, Νηπιαγωγός στο Τυμπάκι

Τo familytime.gr δίνει το λόγο στους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Κάθε εβδομάδα φιλοξενούμε έναν εκπαιδευτικό, της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά την κ. Μαρία Ντισπυράκη από το Δημοτικό σχολείο των Αγίων Δέκα, ο λόγος στην κ. Μαρία Μαθιουδάκη, νηπιαγωγό στο 1ο Νηπιαγωγείο Τυμπακίου.

Λίγα λόγια για σένα, όπως συστήνεσαι στους μαθητές σου…

Ονομάζομαι Μαθιουδάκη Μαρία, γεννήθηκα στα Χανιά και ξαναγύρισα σ’ αυτήν την όμορφη και αγαπημένη πόλη για τις σπουδές μου. Είχα πολύ όμορφα σχολικά χρόνια και αυτό ήταν ένα πρώτο ερέθισμα για να γίνω εκπαιδευτικός, αυτό και η αγάπη μου για τα παιδιά. Όταν ήρθε η στιγμή να επιλέξω ποια βαθμίδα εκπαίδευσης θα ακολουθούσα μου φάνηκε αυτονόητο να θέλω να ξαναγυρίσω στο Νηπιαγωγείο και ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω αλλάξει γνώμη !

 Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου σαν εκπαιδευτικό; Αυστηρό ή επιεική;

Τώρα που το σκέφτομαι….νομίζω πως είμαι πολύ επιεικής μες στην αυστηρότητά μου χαχαχα ! Άλλωστε πως μπορείς να διατηρήσεις ένα αυστηρό ύφος όταν έρχεται το παιδάκι και σου λέει:« αγαπώ σε κυρία!».
Είναι γεγονός πάντως ότι τα παιδιά σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο έχουν ανάγκη από ένα ιδιαίτερα ασφαλές πλαίσιο και ένα πρόσωπο φροντίδας να τους εμπνέει, καθώς μπορεί να είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται έκτος οικογενειακού περιβάλλοντος.

Από ποιον παιδαγωγό έχεις επηρεαστεί;

Νομίζω από όλους! Ο καθένας έχει κάτι να σου προσφέρει και να σε βοηθήσει να διαμορφώσεις την δική σου μοναδική εκπαιδευτική προσωπικότητα. Εξάλλου δεν είναι μόνο η γνώση γνώμονας για την πορεία ενός παιδαγωγού, είναι η εμπειρία, το περιβάλλον, το εκάστοτε έμψυχο υλικό, η στάση του απέναντι στα πράγματα….
Ένα είναι σίγουρο, όταν πασχίζεις για το καλό των παιδιών, τις ανάγκες , τα θέλω και τις αγωνίες τους, αφουγκράζεσαι τα συναισθήματά τους, τότε θα νιώσεις ικανοποίηση και χαρά στο τέλος της ημέρας.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάποια πράγματα στο ελληνικό σχολείο, ποια θα ήταν αυτά;

Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή, έχει χαθεί η ισορροπία και το νόημα του Νηπιαγωγείου. Οι ιθύνοντες αγνοούν παντελώς τις ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας και το ρόλο της Νηπιαγωγού. Την επιφορτίζουν με ατέρμονες άχρηστες υποχρεώσεις, που της αφαιρούν χρόνο με τα παιδιά της.
Ταυτόχρονα η πολιτεία αγνοεί τις υποχρεώσεις της και προσπαθεί να τις καλύψει με υμήμετρα. Θα ήθελα λοιπόν:
• Έγκαιρη πλήρωση των καινών θέσεων.
• Στελέχωση των σχολείων με μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
• Τοποθέτηση μόνιμου ψυχολόγου σε κάθε σχολείο για την στήριξη παιδιών, εκπαιδευτικών αλλά και γονέων.
• Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα εκπαιδευτικά αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα σπουδών.
• Ενίσχυση του ρόλου της πολλαπλής νοημοσύνης και της αξίας της στην ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών.
• Αποδέσμευση της διευθύντριας του Νηπιαγωγείου από το τμήμα, με καθορισμένο χρόνο για τα διοικητικά της καθήκοντα.

Τι θέλεις να θυμούνται οι μαθητές σου, από τη δασκάλα τους;

Πόσο σημαντικές είναι οι αναμνήσεις και οι μνήμες από αυτή την ηλικία!!!! Εμένα με οδήγησαν στο να γίνω παιδαγωγός .
Αυτή είναι και η αγωνία μου, είμαι αρκετά καλή για τα παιδιά μου στο σχολείο;
Κάνω το καλύτερο για εκείνα;
Τα βοηθάω να γίνουν ανεξάρτητοι, δυνατοί, δίκαιοι, μοναδικοί και σωστοί άνθρωποι;
Αισθάνονται την αγάπη και την έννοια μου κάθε στιγμή;
Όταν φεύγουν από το Νηπιαγωγείο και ανοίγουν τα φτερά τους, άραγε με παίρνουν και μένα σε μια μικρή γωνίτσα, εκεί στο μυαλό και στην καρδιά τους;
Αυτά και πολλά άλλα στροβιλίζουν καθημερινά μες στο μυαλό μου.
Την ίδια στιγμή όμως έρχονται, μετά από 25 χρόνια στο σχολείο, τα ίδια τα παιδιά να μου δώσουν την απάντηση στα ερωτήματά μου.
Με το πλατύ τους χαμόγελο και τα λαμπερά τους μάτια, όταν με βλέπουν και με χαιρετούν. Όταν έρχονται στο Νηπιαγωγείο ξανά, δημοτικάκια ή και γυμνασιόπαιδα πια, με αγκαλιάζουν και μου λένε πόσο τους έλειψα.
Ακόμα και φοιτητές ή επιτυχημένοι ενήλικες με προσφωνούν ακόμα «κυρία».
Όλα αυτά μου επιβεβαιώνουν κάθε στιγμή πόσο σπουδαίο είναι το λειτούργημά μου και πόσο τυχερή είμαι που μπορώ να δίνω και να παίρνω αγάπη μέσα απ’ αυτό.


Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε ή να μας στέλνετε όμορφες φωτογραφίες, αλλά και ότι ενδιαφέρον γίνεται στον τόπο σας!

Σχολιάστε