Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Παπαδάκη, από το νηπιαγωγείο Πηγαϊδακίων

Εκπαίδευση και Εκπαιδευτικοί: Κατερίνα Παπαδάκη, αναπληρώτρια στο νηπιαγωγείο Πηγαϊδακίων.

Τo familytime.gr δίνει το λόγο στους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Κάθε εβδομάδα φιλοξενούμε έναν εκπαιδευτικό, της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά την κ. Ζαμπία Λαζανάκη νηπιαγωγό στο 28ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου, ο λόγος στην κ. Κατερίνα Παπαδάκη, αναπληρώτρια στο νηπιαγωγείο Πηγαϊδακίων.

Λίγα λόγια για σένα, όπως συστήνεσαι στους μαθητές σου;

Ονομάζομαι Κατερίνα Παπαδάκη και μεγάλωσα στο όμορφο χωριό, Καμηλάρι. Τα τελευταία χρόνια μένω με το σύζυγό μου στο Τυμπάκι και εκτός από τα παιδάκια μου στο σχολείο, έχω ακόμα ένα παιδάκι που με περιμένει στο σπίτι. Κάπως έτσι ξεκινάμε και τη γνωριμία μας στην τάξη προσθέτοντας πως το αγαπημένο μου φαγητό ξεκινάει από «μ» και το αγαπημένο μου χρώμα από «α»…

Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου σαν εκπαιδευτικό; Αυστηρό ή επιεική;

Σίγουρα δε με εκφράζει η πρακτική της τιμωρίας, αντιθέτως πιστεύω στην επιβράβευση της επιθυμητής συμπεριφοράς. Καθημερινά φροντίζω να ενθαρρύνω τους μαθητές μου να εκφράζονται, να προτείνουν λύσεις, να προσπαθούν. Αυτό δεν ξέρω πόσο εύκολα μπορεί να συμβεί σε ένα αυστηρό πλαίσιο. Ωστόσο, όταν πρόκειται για θέματα συμπεριφοράς, όρια και κανόνες θα με χαρακτήριζα αυστηρή. Τώρα, αν υπερτερεί κάτι από τα δυο, νομίζω οι μικροί μου μαθητές είναι αυτοί που θα δώσουν την απάντηση.

Από ποιον παιδαγωγό έχεις επηρεαστεί;

Δεν είναι μονάχα ένας. Επιρροές έχω δεχτεί από γνωστούς παιδαγωγούς αλλά και από παιδαγωγούς λιγότερο γνωστούς που δεν είναι άλλοι από αυτούς που έχω συναντήσει από τα σχολικά μου χρόνια εώς και σήμερα. Ενημερώνομαι, επιμορφώνομαι και δοκιμάζω. Υιοθετώ τα χαρακτηριστικά εκείνα που μου ταιριάζουν και κρίνω ότι «δουλεύουν» και σε συνδυασμό με την εμπειρία διαμορφώνουν και εξελίσσουν την εκπαιδευτική μου ταυτότητα.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάποια πράγματα στο ελληνικό σχολείο, ποια θα ήταν αυτά;

Τι θα άλλαζα..; Ιδανικά τι θα ήθελα.. Η σύντομη εκδοχή: Ένα νηπιαγωγείο που να διαθέτει φυσικό περιβάλλον, σύγχρονες αίθουσες και εξοπλισμό, ολιγομελή τμήματα, ειδικότητες (ψυχολόγους-διατροφολόγους-λογοθεραπευτές- εργοθεραπευτές) που να δρουν υποστηρικτικά και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς και για τους γονείς.

Τι θέλεις να θυμούνται οι μαθητές σου, από τη δασκάλα τους ;

Θα ήθελα στο τέλος της χρονιάς να έχω καταφέρει οι μαθητές μου να έχουν όμορφες αναμνήσεις από τα πρώτα τους σχολικά χρόνια και όταν με θυμούνται να σχηματίζεται ένα χαμόγελο στο προσώπό τους σαν κι αυτό που κρύβεται πίσω από τη μάσκα τους όταν φωνάζουν: «Κυρία, έλα να δεις τι έκανα!». Ελπίζω αυτή τη χαρά της ανακάλυψης, της δημιουργίας, της μάθησης να τη διατηρήσουν και να τους συνοδεύει ως την ενήλικη ζωή τους…


Και μην ξεχάσετε! Κάντε την εγγραφή σας στην ομάδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε ή να μας στέλνετε όμορφες φωτογραφίες, αλλά και ότι ενδιαφέρον γίνεται στον τόπο σας!

Σχολιάστε