Εκπαίδευση και εκπαιδευτικοί: Γιώργος Αναγνωστάκης, δάσκαλος στις Μοίρες

Εκπαίδευση και εκπαιδευτικοί: Γιώργος Αναγνωστάκης, δάσκαλος  στις Μοίρες

Τo familytime.gr δίνει το λόγο στους λειτουργούς της δημόσιας εκπαίδευσης. Κάθε εβδομάδα θα φιλοξενούμε έναν εκπαιδευτικό, της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά τον κ. Αριστείδη Σταυρακάκη, ο λόγος στον κ. Γιώργο Αναγνωστάκη, εκπαιδευτικό στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών.

Λίγα λόγια για σένα, όπως συστήνεσαι στους μαθητές σου…

Ονομάζομαι Αναγνωστάκης Γιώργος και μεγάλωσα στη Φανερωμένη, σε ένα μικρό χωριουδάκι, του Δήμου Φαιστού. Η ζωή μου στο χωριό με βοήθησε να ψάχνω παράθυρα στον κόσμο, κάτι που έκανα διαβάζοντας βιβλία. Μου αρέσει πάρα πολύ να είμαι με συνανθρώπους μου και μου αρέσει να τους ακούω να μιλούν γιατί η ελληνική γλώσσα είναι σαν να ακούς μουσική! Η αγάπη μου για την ελληνική γλώσσα ήταν καθοριστική στο να γίνω εκπαιδευτικός, μαζί με την πίστη ότι τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν τους μεγάλους να δουν τον κόσμο με μια διαφορετική και πιο αισιόδοξη ματιά!

Πως θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου σαν δάσκαλο; Αυστηρό ή επιεική;

Είμαι πολύ επιεικής και ξεχνάω σχεδόν αμέσως τα λάθη που μπορεί να κάνουν οι μαθητές μου. Το μόνο που δεν ξεχνάω και προσπαθώ να είμαι πολύ αυστηρός για να το διορθώσω, είναι όταν ένας μαθητής μου φερθεί με ασέβεια απέναντι σε ένα συμμαθητή του.

Από ποιον παιδαγωγό έχεις επηρεαστεί;

Αυτό που με έχει επηρεάσει σε όλη μου την πορεία ως δάσκαλος είναι η φράση του αρχαίου Έλληνα Σωκράτη “Ουδείς εκών κακός”. Όλοι μας θέλουμε να κάνουμε το καλό, αρκεί να το ξέρουμε. Αυτός νομίζω είναι και ο σκοπός της εκπαίδευσης.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάποια πράγματα στο ελληνικό σχολείο, ποια θα ήταν αυτά;

Αν είχα τη δυνατότητα να αλλάξω κάτι στο σχολείο θα έκανα νομίζω τρία πραγματα: α) θα έδινα την ευκαιρία στο δάσκαλο και στους μαθητές να ασχολούνται περισσότερο με το διάβασμα παραμυθιών, β) θα έλεγα στους μαθητές να επιλέγουν μόνοι τους κάποια μαθήματα που τους αρέσουν περισσότερο και γ) το παιχνίδι θα συμπεριλαμβανόταν στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.

Τι θέλεις να θυμούνται οι μαθητές σου , από το δάσκαλο τους, Γιώργο Αναγνωστάκη;

Θα ήθελα να μην φοβούνται το λάθος. Να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους και να προσπαθούν να συμπεριφέρονται με τον τρόπο που θα ήθελαν να τους συμπεριφέρονται. Τέλος θα ήθελα να ξέρουν πως είμαι πολύ υπερήφανος για όλα τα παιδιά που δουλέψαμε μαζί.

Σχολιάστε