Tι είναι το Ικιγκάι για το οποίο μιλούν όλοι;

Ικιγκάι: Η ιαπωνική φιλοσοφία που σε βοηθά να βρεις το πάθος σου και να βγάλεις χρήματα από αυτό
Αλήθεια μήπως έχεις αναρωτηθεί και εσύ τι είναι το Ικιγκάι για το οποίο μιλούν τόσο πολύ όλοι;

Η έννοια αυτή μας έρχεται από την Ιαπωνία και όπως ίσως ήδη γνωρίζεις, πολλοί άνθρωποι που έγιναν εξαιρετικά πετυχημένοι στο είδος τους, πριν κάνουν οτιδήποτε, εκπαιδεύτηκαν και «θεμελίωσαν» τις εταιρείες τους σύμφωνα με τεχνικές που διδάχθηκαν στην Ιαπωνία. Από τον Steve Jobs μέχρι τον Phill Knight, ιδρυτή της Nike η Ιαπωνική φιλοσοφία στάθηκε οδηγός για εκείνους. Όταν λοιπόν διαβάζεις τις βιογραφίες τους και βρίσκεις κοινά σημεία στις ζωές διαφορετικών πετυχημένων ανθρώπων δεν μπορείς παρά να ψάξεις περισσότερο και να μάθεις ό,τι μπορείς να μάθεις από αυτούς.

Πίσω στα παιδικά χρόνια
Προσπάθησε να θυμηθείς πώς ήταν η ζωή σου όταν ήσουν παιδί και αργότερα μέχρι να αρχίσουν οι πραγματικές ευθύνες της ζωής μας. Θεωρώ ότι όλοι γεννιόμαστε με αυτό το αυθόρμητο αίσθημα της χαράς, του χαμόγελου και του ενθουσιασμού που κρύβεται στα απλά πράγματα. Στην πορεία, παύουμε να χαμογελάμε όπως παιδιά, ξεχνάμε να αφοσιωνόμαστε σε αυτό που μας αρέσει και μοιράζουμε το χρόνο μας σε πράγματα και καταστάσεις που δεν μας προσφέρουν χαρά και ολοκλήρωση.

Do what you love-love what you do!

Σαν το γνωστό ρητό με την κότα και το αυγό, τελικά πώς γινόμαστε ευτυχισμένοι; Ένας από τους τρόπους είναι κάνοντας περισσότερο από αυτό που αγαπάμε. Ή να αγαπήσουμε αυτό που κάνουμε; Φαντάζομαι ότι αν με κάποιον τρόπο καταφέρουμε να βάλουμε σε μια ισορροπία την αγάπη (πάθος) μας στον χρόνο και στην ενέργεια που διαθέτουμε, θα είμαστε περισσότερο ευτυχισμένοι.

Τι είναι το Ικιγκάι

Δημιουργώντας ισορροπία ανάμεσα σε τέσσερις παράγοντες που θα πρέπει ο ίδιος να ανακαλύψεις και να βρεις πού ανήκεις. Συχνά μιλάμε για το πόσο σημαντικό είναι να βρούμε το σκοπό της άφιξή μας, μόνο έτσι θα φτάσουμε στην αυτοπραγμάτωσή μας. Οι Ιάπωνες με την φιλοσοφία τους από τα αρχαία χρόνια είχαν δώσει σε αυτή την διαδικασία το όνομα Ικιγκάι το οποίο είναι ο συνδυασμός των 4 αξόνων:

Ποιο είναι το πάθος σου;
Από τι θα μπορούσες να βγάλεις χρήματα;
Τι είναι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος;
Σε τι είσαι καλός;
Στην ουσία είναι να πάρεις ένα χαρτί και ένα μολύβι και να γράψεις τις 4 αυτές λίστες. Να γράψεις αναλυτικά τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχάσεις να φας και να δεις το κινητό σου, με δυο λόγια, το πάθος σου. Σε τι είσαι πραγματικά καλός; Τι από αυτά που γνωρίζεις χρειάζεται ο κόσμος εκεί έξω; Και τέλος με ποιον τρόπο αυτό που ξέρεις χρειάζεται ο κόσμος και μπορείς να το πουλήσεις.

Μικρές συμβουλές από τους Ιάπωνες που θα σε σώσουν!

Μείνε αιώνιος μαθητής. Μην σταματήσεις ποτέ να μαθαίνεις νέα πράγματα, πάντα να ψάχνεις και να ενημερώνεσαι. Να διαβάζεις και να γυρεύεις τη γνώση από εκείνους που γνωρίζουν πώς να σε βοηθήσουν. Να παίρνεις ρίσκα και να ψάχνεις για τυφλά σημεία. Να εξερευνείς και να μαθαίνεις.
Βρες ανθρώπους που πιστεύουν σε σένα. Μέντορες, coaches, ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να αναδείξεις τον καλύτερό σου εαυτό και πιστεύουν ότι μπορείς. Σου δίνει απίστευτη αυτοπεποίθηση και σε βοηθά να μην τα παρατήσεις αν δεν φτάσεις.
Το EQ νικά στη μάχη με το IQ. Αυτή είναι μια αλήθεια που θα σου μαρτυρήσουν όλοι οι πετυχημένοι CEO και μέντορες που γνωρίζουν τα των επιχειρήσεων. Ο τεχνικά άρτιος και προικισμένος με υψηλό IQ υπάλληλος δεν κερδίζει την μάχη ανάμεσα σε εκείνον που έχει ενσυουναίσθηση, μπορεί να ανιχνεύσει και να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό είναι ένα skill που είναι από τα πιο δυνατά που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και ευτυχώς μπορείς να το εξασκήσεις.
Να είσαι πάντα πεινασμένος αλλά παράλληλα να παραμένεις ταπεινός και προσγειωμένος όσο ψηλά και αν φτάσεις. Αυτή είναι μια τέχνη που οι Ιάπωνες γνωρίζουν πολύ καλά.

«Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου»

Είναι τέχνη και θέλει δουλειά για να το βρεις
Ανάμεσα στην επιβίωση και την απόλαυση υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που τις διαχωρίζει. Κανείς δεν λέει όμως ότι δεν μπορούν αυτά τα δύο να συνδυαστούν. Η ζωή μας δεν είναι και δεν θα έπρεπε να είναι μόνο κόπος, δουλειά και μάλιστα μια δουλειά που δεν αγαπάμε. Άλλωστε όταν το 1/3 της ζωής μας το περνάμε στη δουλειά θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο είτε να την απολαμβάνουμε είτε να βρούμε μια δουλειά για τη οποία θα προσφέρουμε αξία στους άλλους και θα αγαπάμε κιόλας παράλληλα.

Πηγή: ipop.gr

Σχολιάστε