8+1 ερωτήσεις για την interior designer, Αναστασία Γιατράκη!

Η διακόσμηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία στη διαμόρφωση του χώρου μας, είτε πρόκειται για το σπίτι μας, είτε για τον επαγγελματικό μας χώρο.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η τάση όλο και περισσότεροι να εμπιστεύονται έναν επαγγελματία διακοσμητή, για τη διαμόρφωση του χώρου τους. Όμως εξακολουθεί να υπάρχει η εντύπωση ότι η επιλογή ενός interior designer, είναι πολυτέλεια για λίγους!

Σήμερα στο familytime.gr φιλοξενούμε την Αναστασία Γιατράκη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Τυμπάκι.

Σπούδασε διακόσμηση και τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην ευρύτερη περιοχή. Η Αναστασία δημιουργεί χώρους με προσωπικότητα, ενώ η ίδια δηλώνει λάτρης της αρμονίας και της συμμετρίας!

Αναστασία γιατί αποφάσισες να γίνεις διακοσμήτρια;
– Είμαι λάτρης της καλαισθησίας και του ιδιαίτερου design. Πάντα μου άρεσε να αλλάζω τακτικά τον χώρο στον οποίο διαμένω, τα χρώματα, τα έπιπλα, τις υφές. Από μικρή ηλικία είχα επαφή με το σχέδιο και την δημιουργική ενασχόληση σε κάθε τι. Μου άρεσε πάντα να δημιουργώ μέσα από παράξενα υλικά, να αναμιγνύω υφές και χρώματα, να κατασκευάζω διάφορα χρηστικά αντικείμενα και πολλά άλλα. Έτσι λοιπόν, αγάπησα την διακόσμηση και έπειτα το interior design.

 Που έχεις σπουδάσει;
– Έχω σπουδάσει στον AKTO ART & DESIGN, κλάδος εφαρμοσμένων τεχνών, κατακτώντας πτυχίο BA (Bachelor of Arts) Degree in Interior Architecture & Interior Design, με επικύρωση από το Middlesex University London.

Ποιους σχεδιαστές θαυμάζεις;
– Αγαπημένοι μου, ο Jean-Louis Deniot και Karim Rashid, ο πρώτος για την ατμοσφαιρική εικόνα που προσδίδει στον χώρο, δημιουργεί έκφραση χωρίς να δεσμεύεται στην καθαρότητα του στιλ του κάθε χώρου και ο δεύτερος απλά γι’ αυτό που κατορθώνει να κάνει είναι μαγεία. Αυτό ακριβώς αγαπώ στον συγκεκριμένο interior designer.
Επίσης, εξαίσιοι οι Bobby Berk, για τις βιομηχανικές πινελιές και τα φυσικά υλικά που λατρεύω και η Michelle Boudreau, για την άριστη συνύπαρξη νέων και παλιών αντικειμένων, αποτυπώνοντας σε φρέσκιες ιδέες πλούσιες σε vintage style.

Τι είναι αυτό που αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;
-Αγαπάω να βλέπω χαμόγελα ευτυχίας ολοκληρώνοντας κάθε έργο ! Πραγματικά αυτό είναι υπέροχο συναίσθημα! Η μεταμόρφωση ενός χώρου πάντα είναι μαγευτική!

 Τι είναι αυτό που σε εμπνέει;
– Αυτό που μου δίνει έμπνευση σε κάθε έργο είναι η προσωπικότητα του κάθε πελάτη. Συνύπαρξη λοιπόν για μένα τα θέλω του πελάτη με τις δικές μου τεχνικές και διακοσμητικές γνώσεις, φέρνουν πάντα ένα αρμονικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα. Όμως, οτιδήποτε μπορεί να δώσει έμπνευση… από το χρώμα του ουρανού, ένα αγαπημένο σου τραγούδι, μία σπασμένη πέτρα πάνω σε ένα βουνό… μέχρι ένα δυνατό χαμόγελο! Η έμπνευση δημιουργείται… δεν καλείται.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που προσέχεις σ΄ ένα χώρο;
– Είναι πολλά πράγματα μαζί.. συνήθως, αναλόγως και για ποιο λόγο καλούμε στον εκάστοτε χώρο, παρατηρώ την εργονομία του χώρου και αν υπάρχουν παλαιά αντικείμενα γιατί κατέχουν μία ιδιαίτερη αισθητική για μένα. Πάντα κάτι θα κρατήσω από κάτι πολύ παλιό αν υπάρχει και θα το αναδείξω με έναν διαφορετικό τρόπο παρουσίασης, χωρίς να χάσει την φυσικότητά του. Επιπλέον, το φυσικό φως του χώρου αν και πόσο υπάρχει θεωρώ είναι από τα σημαντικότερα που θα παρατηρήσω.

Ποιος είναι ο χρυσός κανόνας της διακόσμησης;
– Δεν νομίζω να υπάρχουν χρυσοί κανόνες διακόσμησης. Η διακόσμηση είναι έκφραση, μία δημιουργική διαδικασία όπου δεδομένα αξιοποιούνται πάνω σε μια αισθητική πρόταση που αφορά την οργάνωση, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό του χώρου, ολοκληρώνοντας την Αρχιτεκτονική σύνθεση. Επίσης το interior design, προϋποθέτει υψηλή αισθητική και καλλιέργεια, σχεδιαστική ικανότητα, γνώση των ιδιοτήτων του φωτισμού, των υλικών και των εφαρμογών τους.

Αναστασία πες μας 5 πράγματα που δεν θα έβαζες ποτέ στο δικό σου σπίτι…
Δεν υπάρχουν do & don’t… οτιδήποτε είναι όμορφο αν συνδυαστεί σωστά. Το μόνο που σκέφτομαι ότι μπορώ να απορρίψω είναι τα ψεύτικα λουλούδια μέσα σε ένα χώρο.. προσδίδουν ένα τόνο νεκρής φύσης που δεν αγαπώ και δεν χρησιμοποιώ ποτέ. Όπως επίσης και οι έντονες αντιθέσεις… λατρεύω την αρμονία και την συμμετρία.

Η επιλογή ενός επαγγελματία διακοσμητή, τελικά είναι πολυτέλεια;
– Φυσικά και δεν είναι πολυτέλεια. Ζούμε σε μία εποχή που όλο αλλάζει, οι απαιτήσεις μεγαλώνουν, υπάρχουν άπειρα υλικά και αμέτρητες εφαρμογές που σίγουρα γνωρίζει ένας διακοσμητής, οπότε σίγουρα η επιλογή ενός επαγγελματία interior designer είναι απαραίτητη.

Σχολιάστε