Συμβουλές για προστασία από τον καλοκαιρινό ήλιο

Το καλοκαίρι έρχεται κι εμείς σιγά σιγά έχουμε αρχίσει να προμηθευόμαστε τα απαραίτητα αντηλιακά για όλη τη  οικογένεια!

Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, με πολλή ηλιοφάνεια και όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, δεν χρησιμοποιούμε τα αντηλιακά που πραγματικά έχουμε ανάγκη και αυτό δεν αφορά μόνο την ποσότητα.

Οι δείκτες προστασίας που κυρίως χρησιμοποιούμε είναι αρκετά χαμηλοί – συνήθως ο SPF 15 είναι ο ανώτερος.

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με στοιχεία-σοκ. Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής μας τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες.

Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνου που εμφανίζονται συχνότερα στην Ευρώπη. Περίπου 130.000 μελανώματα διαγιγνώσκονται παγκοσμίως και 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτόν τον τύπο καρκίνου. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, με 400-500 νέες διαγνώσεις ετησίως, καθιστώντας τον τον 6ο συχνότερο τύπο καρκίνου στους άνδρες και τον 7ο στις γυναίκες.

Γι’ αυτό, εύλογα διερωτόμαστε:

Ποιος είναι ο υψηλότερος δείκτης προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιούμε;

Αν θέλεις να χρησιμοποιείς ένα αντηλιακό σωστά, να θυμάσαι ότι ο (δείκτης προστασίας UVB) SPF 50+ σου προσφέρει τη μέγιστη προστασία που έχεις ανάγκη.

Πόσο διαρκεί ο SPF στο αντηλιακό μου;

Αν δεν ιδρώσεις, αν δεν σκουπιστείς ή αν δεν εκτεθείς σε έντονο ήλιο για πολλή ώρα, η προστασία διαρκεί από 2 έως 4 ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση, χρειάζεται να ανανεώνεις το αντηλιακό σου πιο συχνά.

Μπορεί το δέρμα μου να έχει ευαισθησία στα αντηλιακά;

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποιοι οργανισμοί να εκδηλώσουν αλλεργία στα συστατικά των αντηλιακών. Η αλλεργία αυτή έχει τη μορφή δερματίτιδας εξ επαφής ή, σπανιότερα, φωτοδερματίτιδας και εκφράζεται με συμπτώματα όπως κοκκινίλες, φαγούρα και σπυράκια στις περιοχές όπου άλειψες το αντηλιακό και όχι μόνο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να σταματήσεις τη χρήση του αντηλιακού και να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου. Αν έχεις ιστορικό δυσανεξίας στα χημικά αντηλιακά φίλτρα, καλό θα ήταν να επιλέξεις αντηλιακά με φυσικά φίλτρα και χωρίς άρωμα.

Περισσότερα εδώ

Σχολιάστε