3η Δεκεμβρίου , Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία: Θετική εξέλιξη για τη δημιουργία αυτόνομου ειδικού σχολείου, στο Δήμο Φαιστού!

3η Δεκεμβρίου , Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Ένα αίτημα πολλών χρόνων φαίνεται να έχει επιτέλους δρομολογηθεί και αφορά τη δημιουργία αυτόνομου Ειδικού Σχολείου στο Δήμο Φαιστού, με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές!

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου από το 4/θεσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Μοιρών και Ειδικό Νηπιαγωγείο Μοιρών, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία:

“Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ με σκοπό την αφύπνιση και την ευκαιρία για συζήτηση και υπενθύμιση των αναγκών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας με εμπόδια στη ζωή και τη μάθηση.

Η μέρα αυτή δε θα έπρεπε να είναι όμως μια μέρα υπενθύμισης αλλά να συνιστά αφορμή για την επίτευξη ενός διαχρονικού στόχου, την ισότιμη και ουσιαστική ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ το 80% των ατόμων με αναπηρία ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες (Ηνωμένα Έθνη 2020), το 46%των ηλικιωμένων πάνω από 60 ετών είναι άτομα με αναπηρία. Μία στις πέντε γυναίκες είναι πιθανό να βιώσει αναπηρία στη ζωή της, ενώ ένα στα δέκα παιδιά είναι παιδί με αναπηρία (Ηνωμένα Έθνη 2020).

Η υγεία σωματική, ψυχική και συναισθηματική αλλά και η υψηλής ποιότητας ζωή και καθημερινότητα δεν είναι δεδομένες για όλους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο καθένας από εμάς είναι εν δυνάμει ΑμΕΑ, η ανάγκη για την ουσιαστική και πραγματική ένταξή τους στην καθημερινότητα όπως οι υπόλοιποι τη βιώνουμε είναι ένας από τους βασικούς μας στόχους ως ειδικά σχολεία.

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Μοιρών υποστηρίζουν, εξυπηρετούν, διδάσκουν, ενθαρρύνουν και υπερασπίζονται το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των Δήμων Φαιστού και Γόρτυνας και συστεγάζονται με το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Πόμπιας. Πρώτη και βασική προϋπόθεση για την ένταξή μας είναι η δημιουργία ενός αυτόνομου σχολείου. Το σχολείο θα πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές και θα βρίσκεται κοντά σε μονάδες τυπικής εκπαίδευσης, ώστε να επιτυγχάνεται επί της ουσίας η συμπερίληψη.

Έπειτα από χρόνιες προσπάθειες των συλλόγων διδασκόντων, των συλλόγων γονέων και της εκάστοτε δημοτικής αρχής, έγινε το πρώτο βήμα και έφτασε στο Δήμο μας η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Τρίτσης. Ευελπιστούμε ότι σύντομα οι μαθητές μας θα μπορούν να  εκπαιδεύονται στο σχολείο που θα πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές με υποδομές και
εγκαταστάσεις. Ευελπιστούμε στο άνοιγμα του σχολείου μας στην τοπική κοινωνία ώστε να κατανοήσουν τις ανάγκες των μαθητών μας και να οδηγηθούν οι τελευταίοι στην κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Η 3η Δεκεμβρίου δεν είναι μια μέρα για Άτομα με Αναπηρία, είναι μια μέρα για όλους.
Όλοι Ίδιοι και όλοι Διαφορετικοί.”

Σχολιάστε