Έφηβοι και ψυχοθεραπεία

Η εφηβεία είναι μία από τις πιο ευαίσθητες περιόδους στη ζωή ενός ανθρώπου. Γι’ αυτό και συχνά η παρέμβαση ενός ειδικού είναι αναγκαία.

Πολλοί γονείς ωστόσο θεωρούν την επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο ταμπού ενώ συχνά και οι ίδιοι οι έφηβοι μπορεί να αντιδρούν εξίσου αρνητικά.

Ωστόσο υπάρχουν τουλάχιστον 7 οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν από μια τέτοια κίνηση.

1. Τους μαθαίνει πώς να είναι ανεξάρτητοι και υπεύθυνοι

Η ανεξαρτησία για κάποιους εφήβους είναι αυτοσκοπός όμως για κάποιους άλλους, ένας μεγάλος φόβος. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη σε έναν ειδικό είναι ένας υγιής τρόπος που μπορεί να βοηθήσει τον έφηβο να αποκτήσει σαφή εικόνα του τι πραγματικά σημαίνει ανεξαρτησία καθώς τον βοηθά να αποκτήσει τον έλεγχο στα συναισθήματα, στα βιώματά του και στην ψυχική του υγεία. Επιπλέον, μέσα από τη θεραπεία ανακαλύπτουν γιατί τους συμβαίνει οτιδήποτε ενώ μαθαίνουν να αναλαμβάνουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί και πώς να προχωρήσουν από κει και ύστερα.

2. Διευκολύνει τη μετάβαση στην ενηλικίωση

Το πέρασμα στην ενηλικίωση είναι ένα δύσκολο μονοπάτι το οποίο, εκτός από τον έφηβο, καλείται να περάσει και η οικογένειά του. Η παρέμβαση ενός ψυχολόγου θα τον βοηθήσει να χειριστεί τα αναμενόμενα σκαμπανεβάσματα εποικοδομητικά και ψύχραιμα.

3. Τους δίνει χώρο

Η ώρα που περνάνε κατά τη διάρκεια της θεραπείας δίνει στους εφήβους την αίσθηση του προσωπικού χωροχρόνου μακριά από το σπίτι τους και την αίσθηση ότι περνάνε αυτό το διάστημα με κάποιον που μπορούν να εμπιστευθούν χωρίς να τον φοβούνται όπως μπορεί, κάποιες φορές, να συμβαίνει με τους γονείς τους. Επιπλέον, εκεί νιώθουν περισσότερο ότι τους φέρονται σαν “μεγάλους” και όχι σαν “μωρά”.

4. Ωφελεί την ψυχική τους υγεία

Η εφηβεία είναι “μαγνήτης” για κάθε είδους συναίσθημα, εμπειρία, πειρασμό και άλλους παράγοντες που μπορεί να φέρουν ανισορροπία στην ψυχοσύνθεση των παιδιών. Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές όπως και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής κ.λπ. “χτυπάνε” συχνά αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, η συμβολή ενός ειδικού ψυχικής υγείας μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια συχνά ακόμα και για την ίδια τη ζωή των εφήβων.

5. Κάνει καλό σε όλη την οικογένεια

Αναπόφευκτα, όταν ένας έφηβος κάνει ψυχοθεραπεία, αυτό έχει αντίκτυπο και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αυτό συμβαίνει με πολλούς τρόπους. Από τη μία μπορεί να βγουν στην επιφάνεια πτυχές του που ίσως και ο ίδιος δεν ήξερε ότι υπάρχουν και πιθανότατα θα χρειαστεί βοήθεια από το περιβάλλον του για να τις χειριστεί. Αυτή είναι μία διαδικασία που μπορεί να είναι δύσκολη, όμως τελικά δένει την οικογένεια. Επιπλέον, όσο περνάει ο καιρός οι ισορροπίες που ίσως έχουν χαθεί, επανέρχονται με αποτέλεσμα το οικογενειακό κλίμα να γίνεται πιο σταθερό και ευχάριστο.

6. Νιώθουν ότι αξίζουν

Ένα από τα αισθήματα που κατακλύζουν τους εφήβους καθημερινά είναι η αμφιβολία για το αν αξίζουν κάτι για τους άλλους. Όλοι έχουν απαιτήσεις από αυτούς και όταν δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν, η αυτοεκτίμησή τους καταβαραθρώνεται. Η ανάγκη τους να νιώσουν πώς αξίζουν, πώς τους καταλαβαίνουν και τους αποδέχονται είναι πολύ πιο εύκολο να καλυφθεί και να εξισορροπηθεί μέσα από τις συνεδρίες με έναν ειδικό που θα τους βοηθήσει να βρουν τη θέση τους στον κόσμο χωρίς να βλέπουν παντού εχθρούς.

 

Αλεξάνδρα Καππάτου  Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος

Σχολιάστε