1ο Βιωματικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο: Οι ενημερωμένοι γονείς, αποτελούν το κλειδί στην εξέλιξη του παιδιού τους

1ο Βιωματικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο: Οι ενημερωμένοι γονείς, αποτελούν το κλειδί στην εξέλιξη του παιδιού τους

Νέα ομάδα για την οργάνωση της σχολικής μελέτης το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 17.30μμ


Η οργάνωση της μελέτης θεωρείται από τους βασικούς πυλώνες της μαθησιακής διαδικασίας.
Γονείς και εκπαιδευτικοί αναζητούν τρόπους, μεθόδους και μέσα, έτσι ώστε η διαδικασία της μελέτης να γίνει αποτελεσματική.

Πως μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να οργανώσουν τη μελέτη τους από τις πρώτες κιόλας τάξεις του Δημοτικού; Είναι σωστός ο τρόπος που εμείς τα βοηθάμε στα μαθήματα τους; Γιατί πολλές φορές τα παιδιά δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τη μελέτη τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένταση;

Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους γονείς που συμμετείχαν στο 1ο Βιωματικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο, με θέμα “Η οργάνωση μελέτης σε παιδιά σχολικής ηλικίας”, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου στο Δημιουργικό Εργαστήρι Robo-Place στον Κόκκινο Πύργο.

Η  Ειρήνη Κοτσάνπαπα, Λογοπαθολόγος-Λογοπεδικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ειδική Διαπαιδαγώγηση, μας ανάλυσε στρατηγικές και μεθόδους μελέτης, επισημαίνοντας ότι στόχος της οργάνωσης μελέτης, είναι:

H οριοθέτηση της διάρκειας της καθημερινής μελέτης μαθημάτων.
Η ενίσχυση των μαθησιακών δεξιοτήτων του μαθητή μέσα από απλές τεχνικές.
Η κατανόηση από την πλευρά του μαθητή ότι η καθημερινή μελέτη είναι προσωπική του υπόθεση και ότι αποτελεί ένα από τα βασικότερα καθήκοντα της ζωής του.

Οι γονείς που συμμετείχαν στο σεμινάριο είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα και να πάρουν απαντήσεις για το πως μπορεί να βοηθηθεί το κάθε παιδί, ανάλογα τις δυνατότητες και τις ανάγκες του.

Οι ενημερωμένοι γονείς αποτελούν το κλειδί στην εξέλιξη του παιδιού τους

Μεταξύ άλλων η κ. Κοτσάνπαπα επεσήμανε ότι η οργάνωση της μελέτης έχει καθοριστική σημασία στην επίδοση του παιδιού στο σχολικό πλαίσιο, καθώς και στη σχέση, που θα αναπτύξει με το διάβασμα, γενικότερα.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αρκετοί μαθητές αντιμετωπίζουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις και το διάβασμα ως καταναγκαστικό έργο, με συνέπεια να μην έχουν την επιθυμία να προετοιμάζονται και να διαβάζουν για την επόμενη μέρα στο σχολείο.

Από την άλλη, υπάρχει και μία κατηγορία μαθητών, που χρειάζονται αρκετές ώρες για να ολοκληρώσουν τις σχολικές τους εργασίες, δίχως πάντοτε να το καταφέρνουν με επιτυχία.
Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να τους αποθαρρύνει, να τους ματαιώνει, καθώς να τους δημιουργεί εκνευρισμό, έντονο άγχος και κούραση, αντίστοιχα.
Με αποτέλεσμα, ένα μέγιστο ποσοστό γονέων να διερωτώνται καθημερινώς εάν τελικά υπάρχει κάποιος τρόπος, έτσι ώστε η μελέτη του παιδιού μπορεί να γίνει πιο εποικοδομητική και διασκεδαστική για τα παιδιά. Διότι, παρατηρούν στα παιδιά τους να παρουσιάζουν είτε χαμηλή αυτοεκτίμηση, είτε συναισθηματικές δυσκολίες ( για παράδειγμα, άγχος, φόβο), είτε συμπεριφορικά προβλήματα, είτε ακόμη να διαταράσσεται ο ύπνος τους.

Οι στρατηγικές μελέτης αναφέρονται σε τεχνικές – μεθόδους, που έχουν ως κύριο στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες μελέτης, ώστε να είναι σε θέση αφενός να κατανοήσουν και να χειριστούν όλες τις πληροφορίες, που μελετούν και αφετέρου να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σχολικές τους
εργασίες.

Κάθε οικογενειακό σύστημα χαρακτηρίζεται ως το μοναδικό συστατικό της επιτυχίας της συμβουλευτικής διαδικασίας, η οποία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της κάθε οικογένειας.


Επειδή πολλοί γονείς ζήτησαν να συμμετέχουν στο 1ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την οργάνωση μελέτης σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αλλά δεν ήταν εφικτό λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, σας ενημερώνουμε ότι θα το Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 17.30μμ θα πραγματοποιηθεί με νέα ομάδα. 

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Δημιουργικού Εργαστηρίου Robo-Place στον Κόκκινο Πύργο και όσοι γονείς ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν θα πρέπει να επικοινωνήσουν στο τηλ. 6972212126 για να δηλώσουν συμμετοχή. Η διάρκεια του σεμιναρίου θα είναι 90 λεπτά, ενώ οι συμμετέχοντες, θα λάβουν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα δράση για γονείς από το Δημιουργικό Εργαστήρι Robo-Place, στον Κόκκινο Πύργο σε συνεργασία με την Κλινική Λογοθεραπείας, της Ειρήνης Κοτσάνπαπα!

Σχολιάστε