Ζαρός: Το χωριό του Ψηλορείτη, με το καλύτερο νερό!

Το πανέμορφο χωριό Ζαρός που βρίσκεται στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη, εκτός την περίφημη λίμνη, το φαράγγι και τα άλλα αξιοθέατα, κρύβει και μια μοναδική ιστορία επιτυχίας.

Το τοπικό εμφιαλωμένο νερό Ζaros, που αποτελεί το καμάρι του χωριού, κερδίζει το ένα βραβείο μετά το άλλο σε διαγωνισμούς σε Ευρώπη, Αμερική και Κίνα με αποκορύφωμα την ανακήρυξη του σε «καλύτερο νερό στον κόσμο» στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ, όπου διεθνούς φήμης γευσιγνώστες νερού αξιολόγησαν κριτήρια όπως η οσμή, όψη, γεύση, επίγευση και υφή.

Το νερό προέρχεται από την ξακουστή πηγή Αμάτι που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη και οδηγείται στο εμφιαλωτήριο χωρίς να υποστεί καμία επεξεργασία, με αποτέλεσμα το νερό να φτάνει τελικά στον καταναλωτή διατηρώντας την ίδια φυσικοχημική σύσταση και μικροβιακή καθαρότητα που είχε στην πηγή.

ζαρός

Η ιστορία του νερού ξεκινά το 1980 στο χωριό Ζαρός που απέχει 44 χλμ. από το Ηράκλειο και σήμερα ανήκει στον Δήμο Φαιστού, ξεκίνησε μια εταιρεία με μετόχους τους κατοίκους του χωριού που ήθελε να αξιοποιήσει τις εξαιρετικές τοπικές πηγές νερού.

Άλλωστε, το όνομα Ζαρός ήταν γνωστό για την αφθονία νερού από την αρχαιότητα και μάλιστα ετυμολογείται από το Zα (πολύ) + Pους (ροή). Το 1988, ξεκινά εκεί η παραγωγή μεταλλικού, εμφιαλωμένου νερού με τους κατοίκους να μαζεύουν κυριολεκτικά δραχμή – δραχμή το αναγκαίο για εκκίνηση κεφάλαιο με αποτέλεσμα αρχικά να βρεθούν 800 μικρομέτοχοι.

Πλέον, η ZARO’S είναι ανώνυμη εταιρεία με μεγαλομέτοχό της τον Δήμο Φαιστού με ποσοστό περίπου 44% και το υπόλοιπο 56% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει σε περίπου 1.050 μικρομετόχους, κατοίκους ή φορείς της ευρύτερης περιοχής του Ζαρού, κανείς ωστόσο από τους οποίους δεν διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό του 2%.

Πρόκειται για μια επιχείρηση που παρουσιάζει μια σταθερά αναπτυσσόμενη οικονομική πορεία, από το 2012. Μάλιστα σε μια επταετία σημείωσε αύξηση 100 % σε πωλήσεις, φτάνοντας το 2019 στις 14 εκατ. ευρώ πωλήσεις, ενώ έχει καθιερωθεί στην κορυφαία πεντάδα των ελληνικών εμφιαλωμένων νερών σε μερίδιο αγοράς.

Ζαρός: Πώς ένα χωριό του Ψηλορείτη κατάφερε να έχει το «καλύτερο νερό του κόσμου»

Μπορεί η πανδημία να ανέκοψε τις προβλέψεις για σημαντικές αυξήσεις σε πωλήσεις και εξαγωγές, όμως η εταιρεία κατάφερε πρόσφατα μια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία για να βρεθεί στα ράφια της Cermak Fresh Market, που αποτελεί μία από τις κορυφαίες αλυσίδες τροφίμων στις ΗΠΑ με έδρα την πόλη του Σικάγο και δραστηριοποίηση στις κεντροδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η εταιρεία εξάγει σημαντικές ποσότητες σε Ουκρανία, Αυστραλία, Ν. Αφρική, Ισραήλ, Καναδά, Βέλγιο, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κίνα, ενώ πρόσφατα επιλέχθηκε από το Υπουργείο ‘Άμυνας των ΗΠΑ στη λίστα των προμηθευτών του αμερικανικού στρατού.

Πηγή lifo.gr

Σχολιάστε