Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Πορεία στο χρόνο…

Βενιζέλειο Νοσοκομείο: Πορεία στο χρόνο…
Επιχειρώντας την ιστορική διαδρομή του Βενιζελείου Νοσοκομείου, διαπιστώνει κανείς από τους ενδιάμεσους σταθμούς, τη μακρά του πορεία στο χρόνο και την ιδιότητα του να προσαρμόζεται στις ανάγκες για υπηρεσίες υγείας της κάθε εποχής, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και σήμερα, γεγονός που έχει κατορθώσει να κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του κάθε Ηρακλειώτη και του Κρητικού λαού.

1936 Η Παγκρήτια Ένωση των Κρητών Αμερικής αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μεγάλο έργο στη μνήμη του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου το οποίο να έχει παγκρήτιο χαρακτήρα.

1949 Συνάπτεται σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, Αμερικανικής Αντιπροσωπείας, της Παγκρήτιας Ένωσης των Κρητών των ΗΠΑ και του Δήμου Ηρακλείου για την κατασκευή του έργου. Οι τρεις πρώτοι αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση και ο Δήμος Ηρακλείου παραχωρεί το οικόπεδο.

1953 Εγκαινιάζεται στις 22 Αυγούστου 1953 το νέο νοσοκομείο και ονομάζεται ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΥΜΑΤΙΩΝΤΩΝ. Λειτουργεί αρχικά σαν σανατόριο.

1967 Μετατρέπεται σε Γενικό Νοσοκομείο με 200 κρεβάτια και λειτουργεί με τις βασικές ιατρικές ειδικότητες.

1973 Συγχώνευση του ΠΑΝΑΝΕΙΟΥ με το ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο. Λειτουργεί με 270 κρεβάτια.

1986 Λειτουργεί ως ΝΠΔΔ και εντάσσεται στο ΕΣΥ με 500 οργανικά κρεβάτια, με τίτλο ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΝΕΙΟ”.

2012 Λειτουργεί ως διασυνδεόμενο νοσοκομείο με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με 440 κλίνες, με την επωνυμία ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ – Γ.Ν. “ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ” και με ενιαία διοίκηση (ΦΕΚ 1681Β/28-07-2011).

2019 Επαναφορά διοικητικής και περιουσιακής αυτοτέλειας σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. (άρθρο 165, Τεύχος Α’ 43/09.03.2019)- Κατάργηση ενιαίου και αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία “Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου – Γενικό Νοσοκομείο Βενιζέλειο” και μετατροπή αποκεντρωμένης οργανικής μονάδας σε ανεξάρτητο ΝΠΔΔ του ΕΣΥ, υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της 7ης ΥΠΕ.

πηγή 

Σχολιάστε