Τηγανητές πατάτες της γιαγιάς!

Τι να πει κανείς γι΄αυτό το φαγητό…πατάτες τηγανητές στην παρασθιά, τις λέμε στην Κρήτη! Ένα φαγητό τόσο απλοϊκό, αλλά γεμάτο νοστιμιά και όμορφες αναμνήσεις, αφού στις μέρες μας, ο τρόπος αυτός για το μαγείρεμα δεν συνηθίζεται!

Θυμάμαι όταν πηγαίναμε ξαφνική επίσκεψη στη γιαγιά, η απάντηση μας στο τι θέλουμε να μας μαγειρέψει, ήταν: “πατάτες τηγανητές στη φωτιά”! Προετοίμαζε η γιαγιά τη φωτιά, έβαζε το τηγάνι με το λάδι να ζεσταθεί και η μαμά στο μεταξύ καθάριζε τις πατάτες! Η πρώτη τηγανιά έφευγε, τσιμπολογώντας τις πατάτες με το χέρι, τι κι αν έκαιγαν, ήταν σκέτη απόλαυση!

Η γιαγιά Αγγελιώ καθαρίζοντας πατάτες….

Τα χρόνια πέρασαν…η γιαγιά έφυγε και στο χωριό πλέον πάμε σπάνια! Σε μία από αυτές τις σπάνιες επισκέψεις μας γευτήκαμε και τις τηγανητές πατάτες της θείας Παναγιώτας, η οποία στην όμορφη αυλή της, έχει την παρασθιά, όπου συνήθως βράζει το γάλα και φτιάχνει τα νόστιμα τυράκια της!

Περιμένοντας την πρώτη τηγανιά!

Αφού λοιπόν καθαρίσαμε και κόψαμε τις πατάτες, ξεκίνησε το τηγάνισμα…ευτυχώς ήταν αρκετές οι πατάτες και έφτασαν και για το μεσημεριανό γεύμα στο καζάνι του χωριού!

Τελικά κάποια φαγητά είναι περισσότερο νόστιμα γιατί τα έχουμε συνδέσει με όμορφες αναμνήσεις και συναισθήματα! Ένα από αυτά είναι και οι τηγανητές πατάτες!

Κείμενο-φωτογραφίες: Αγγελική Λενακάκη

Σχολιάστε