Συμβουλές για τη συντήρηση του ηλιακού θερμοσίφωνα

Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας χρειάζεται κάθε δύο με τρία χρόνια, οπωσδήποτε αλλαγή του ανοδίου για να μην γίνεται ηλεκτρόλυση στο καζάνι και τρυπήσει!!!

Ανόδιο έχουν όλα τα boiler (ανοξείδωτα & glass) εκτός από τα χάλκινα. Η ηλεκτρόλυση είναι πιο έντονη τα τελευταία χρόνια λόγω των σωληνώσεων των δικτύου που έχουν αντικατασταθεί από πλαστικές σωλήνες, σε αντίθεση με παλαιοτέρα που το δίκτυο ύδρευσης ήταν από μεταλλικούς αγωγούς.

Γι’ αυτό και παλιά οι ηλιακοί άντεχαν περισσότερο ακόμα και αν κάποιος ξέχναγε να κάνει την συντήρηση. Τώρα είναι απαραίτητη σε όλες τις μάρκες και είναι και απαραίτητος όρος στις εγγυήσεις των εργοστασίων.

Επίσης μια άλλη ενέργεια ώστε να έχει το μέγιστο της απόδοσης ένας ηλιακός είναι να συμπληρώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αντιψυκτικό που κυκλοφορεί μέσα στο κλειστό κύκλωμα. Προσδιορίζετε περίπου μια φορά τον χρόνο συνήθως μετά το καλοκαίρι λόγο του ότι τους θερμούς μήνες από τις υψηλές θερμοκρασίες τα υγρά εξατμίζονται. Αποτέλεσμα της έλλειψης υγρών είναι να μην θερμαίνει ο ηλιακός ή να έχει πολύ μειωμένη απόδοση ακόμα και σε μέρες με πολύ ηλιοφάνεια.

Τέλος ελέγχονται τα ασφαλιστικά του ηλιακού και αλλάζονται αν κριθεί απαραίτητο, για να μην σκάσει το καζάνι σε μια πιθανή υπερθέρμανση. Ακόμα είναι επιθυμητό να αλλάζεται η μόνωση των εξωτερικών σωληνώσεων, οι οποίες φθείρονται με τον χρόνο και βρίσκονται εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες, με κίνδυνο να σπάσουν σε έναν ενδεχόμενο παγετό ή στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε πολύ μειωμένη απόδοση στο ζεστό νερό που έρχεται στη βρύση του σπιτιού μας ή οποιασδήποτε εγκατάστασης μας!

Μην ξεχνάτε λοιπόν να ελέγχετε τις συσκευές σας, για να συνεχίσετε να εκμεταλλεύεστε τη δύναμη του ήλιου αλλά πάνω από όλα με ασφάλεια!

home.kadianakis.gr

Σχολιάστε