Σύλλογος Προστασίας Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ΟΛΟ τον κόσμο, αλλά αλλάζουμε τον κόσμο κάθε παιδιού που υποστηρίζουμε»

Σύλλογος Προστασίας Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ΟΛΟ τον κόσμο, αλλά αλλάζουμε τον κόσμο κάθε παιδιού που υποστηρίζουμε»

Ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός φιλανθρωπικός φορέας με έδρα την Κατερίνη, ο οποίος υποστηρίζει  μέχρι την ενηλικίωσή του, στο μονογονεϊκό οικογενειακό του περιβάλλον, κάθε παιδί που διαβιεί κάτω από δύσκολες συνθήκες, είτε γιατί είναι ορφανό, είτε γιατί είναι απροστάτευτο, είτε γιατί  είναι παιδί  που βρίσκεται σε ανάγκη, φροντίζοντας  όχι μόνο για τις βασικές του  ανάγκες, αλλά προσφέροντας  συγχρόνως και συναισθηματική στήριξη, ασφάλεια, σταθερότητα, καθώς και κάθε ευκαιρία να πετύχει στη ζωή του.

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο familytime.gr το νέο  πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ, κ. Άρη Πετρίδη,  ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου, με την υπόσχεση να συνεχίσει το σημαντικό έργο των ιδρυτών και να υλοποιεί τη δέσμευση του Συλλόγου για αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση σε παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών.


Συνέντευξη στην Αγγελική Λενακάκη


Ποια είναι η ιστορία πίσω από την ίδρυση του Συλλόγου;

Η ιστορία του Συλλόγου ΒΕΝΙΑΜΙΝ ξεκίνησε από παιδιά που έζησαν στο Ορφανοτροφείο της Κατερίνης τη δεκαετία του 1950.

Ένα από αυτά τα παιδιά, ορφανός από γονείς, υπήρξε ο Χάρης Αναστασίου, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Παιδιών ΒΕΝΙΑΜΙΝ, ο οποίος εγκατέλειψε μια επιτυχημένη σταδιοδρομία στον Καναδά και  επέστρεψε στην Ελλάδα με τη σύζυγό του Τζοάννα με σκοπό να αφιερωθούν ανιδιοτελώς στη συμπαράσταση παιδιών που στερούνται οικογενειακής φροντίδας.

Η  γέννηση της προσπάθειας αυτής έγινε  το Πάσχα 1984 στο Τορόντο, σε μια συνάντηση 6 «παιδιών» του ορφανοτροφείου με τον Σπύρο Ζωδιάτη, τον τότε διευθυντή του Ορφανοτροφείου. Τότε ο κ. Ζωδιάτης  εξέφρασε την επιθυμία να ξαναδεί τα «παιδιά» του Ορφανοτροφείου Κατερίνης.

Ο Χάρης Αναστασίου πήρε την πρωτοβουλία και προσκάλεσε τα «παιδιά» του ορφανοτροφείου στα τέλη του Ιουλίου του επόμενου έτους, στην Ελλάδα. Παρών ήταν και ο κ. Ζωδιάτης. Έγιναν και άλλες συναντήσεις των «παιδιών»,  πάντα με την παρουσία του κ. Ζωδιάτη. Στην τρίτη συνάντηση το 1994 αποφασίστηκε η ίδρυση του ΒΕΝΙΑΜΙΝ η οποία επισημοποιήθηκε με  την υπ’ αριθμό 148/1994  απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κατερίνης.

Την ημέρα της ίδρυσης του συλλόγου τα ιδρυτικά μέλη του ΒΕΝΙΑΜΙΝ διακήρυξαν:

«Είμαστε ευγνώμονες στον Θεό και στο ορφανοτροφείο που μας φιλοξένησε τη δεκαετία του 1950.  Νιώθουμε πως κι εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο για παιδιά του ΣΗΜΕΡΑ  που χρειάζονται τη συμπαράστασή μας. Είμαστε τα παιδιά του 1950 που υποστηρίζουν παιδιά του 21ου αιώνα».

Αξίζει να τονισθεί ότι πολλά από τα παιδιά που υποστηρίχτηκαν από τον σύλλογο στο παρελθόν, συμμετέχουν ενεργά είτε ως υποστηρικτές άλλων παιδιών, είτε ως εθελοντές, είτε ως μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ποιος είναι ο σκοπός του Συλλόγου;

Σκοπός του συλλόγου ΒΕΝΙΑΜΙΝ είναι να υποστηρίζει  μέχρι την ενηλικίωσή του στο μονογονεϊκό οικογενειακό του περιβάλλον κάθε παιδί που διαβιεί κάτω από δύσκολες συνθήκες, είτε γιατί είναι ορφανό, είτε γιατί είναι απροστάτευτο, είτε γιατί  είναι παιδί  που βρίσκεται σε ανάγκη, φροντίζοντας  όχι μόνο για τις βασικές του  ανάγκες, αλλά προσφέροντας  συγχρόνως και συναισθηματική στήριξη, ασφάλεια, σταθερότητα, καθώς και κάθε ευκαιρία να πετύχει στη ζωή του.

Στόχος του ΒΕΝΙΑΜΙΝ είναι  να μη βιώσουν άλλα παιδιά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ιδρυτές του, στο απρόσωπο και σκληρό περιβάλλον του ορφανοτροφείου. Βέβαια οι συνθήκες αλλάζουν, όμως, η  έλλειψη των γονιών, της γονικής φροντίδας και η δυσκολία απόκτησης των προς το ζην παραμένουν για κάποια από τα παιδιά, στιγματίζοντας τις αθώες παιδικές τους ψυχές.

Εκεί  παρεμβαίνει ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ προσφέροντας σε αυτά τα παιδιά όχι μόνο υλικά αγαθά αλλά παράλληλα αγάπη, φροντίδα και ασφάλεια.

Οι δράσεις του ΒΕΝΙΑΜΙΝ απευθύνονται σε όλη τη χώρα ή περιορίζονται στη Βόρεια Ελλάδα , όπου είναι και η έδρα του ;

Ο Σύλλογος ΒΕΝΙΑΜΙΝ έχει έδρα την Κατερίνη αλλά δραστηριοποιείται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε πόλεις όπως Αθήνα , Θεσσαλονίκη , Δράμα , Γιαννιτσά, Σέρρες , Άμφισσα, Κομοτηνή και Κόρινθο. Ο σύλλογος είναι εκεί, όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Μερικές από τις δράσεις του συλλόγου είναι:

Η μηνιαία κάλυψη των βασικών αναγκών της διατροφής των παιδιών μέσω της μηνιαίας οικονομικής στήριξης για οικογένειες εκτός Πιερίας και μέσω της τράπεζας τροφίμων για τις οικογένειες εντός Πιερίας.
Η ηθική και ψυχολογική υποστήριξη των ωφελούμενων με τις επισκέψεις καταρτισμένων επιστημόνων, με την διεξαγωγή ημερίδων, εκδρομών και επιπλέον, με την Ομάδα Στήριξης Μονογονεϊκών Οικογενειών.

Επίσης ο σύλλογος δραστηριοποιείται:

-Μέσω του κατασκηνωτικού προγράμματος καλύπτοντας τα έξοδα των τροφείων της κατασκήνωσης για 25 παιδιά σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού
-Παρέχοντας στα παιδιά του χριστουγεννιάτικα & πασχαλινά δώρα
-Οργανώνοντας γιορτές και άλλες δράσεις για τα παιδιά

Υπάρχει συνεργασία και στήριξη από την πολιτεία ή από κάποιους φορείς για την επίτευξη των στόχων σας;

Όλες οι παραπάνω δράσεις που αναφέρθηκαν πραγματοποιούνται χάρη στην οικονομική βοήθεια που προσφέρουν φίλοι και υποστηρικτές του Συλλόγου από όλη την Ελλάδα αλλά και από βοήθεια που λαμβάνει από Έλληνες του εξωτερικού . Δεν υπάρχει- μέχρι στιγμής- καμία κρατική επιχορήγηση. Έτσι ο ΒΕΝΙΑΜΙΝ έχει κατορθώσει να υλοποιεί σταθερά την δέσμευση του να είναι δίπλα σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη με έσοδα που προέρχονται αποκλειστικά από τα μέλη του, αλλά και από ευαισθητοποιημένους ανθρώπους ανά τον κόσμο, οι οποίοι υποστηρίζουν έμπρακτα το έργο μας .

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Κάποιοι από τους βασικούς μας στόχους είναι :

-Αρχικά, η εύρεση οικονομικών αναδόχων. Αναζητούμε άτομα που θα αναλάβουν την ετήσια οικονομική υποστήριξη ενός παιδιού
-Η αυτονομία της τράπεζας τροφίμων
-Η ανάπτυξη και ενεργοποίηση του Δικτύου Εθελοντών προς υποβοήθηση δράσεων του συλλόγου
-Η παροχή βοήθειας σε ακόμα περισσότερα παιδιά σε όλη την Ελλάδα
-Η οργάνωση & διενέργεια ημερίδων / σεμιναρίων για θέματα που ενδιαφέρουν τόσο τις ωφελούμενες μητέρες, τα παιδιά τους όσο και την κοινωνία γενικότερα

Ο πρωταρχικός και σημαντικότερος στόχος του συλλόγου ΒΕΝΙΑΜΙΝ είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Η.Φ.) που αποτελεί τον βασικό οραματισμό του νέου προέδρου και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Το Κ.Η.Φ. του ΒΕΝΙΑΜΙΝ θα λειτουργεί ως φορέας παροχής υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας παιδιών σε ανάγκη ή σε κίνδυνο και στήριξης οικογένειας, καθώς επίσης και τη δημιουργία ξενώνων βραχείας φιλοξενίας.

Πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες για το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Η.Φ.) , ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του;

Η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου (Κ.Η.Φ.), που αυτή την στιγμή λείπει από την πόλη μας, θα συμβάλει στην καταπολέμηση της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών, της ενδοοικογενειακής βίας, των διακρίσεων, των ανισοτήτων και της φτώχειας, που πλήττουν παιδιά και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα γυναίκες-αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών. Ο στόχος του Κ.Η.Φ. είναι η προστασία και φροντίδα παιδιών σε κίνδυνο και η στήριξη της οικογένειας . Το Κέντρο θα υποστηρίζει και τα μέλη των οικογενειών των φιλοξενούμενων παιδιών με σκοπό την ενίσχυση της οικογένειας προς άρση των αιτιών που δημιουργούν την οικογενειακή δυσλειτουργία

Το Κέντρο θα παρέχει ημερήσια-ανοικτή κοινωνική φροντίδα με σκοπό:

-Το σπάσιμο του φαύλου κύκλου της βίας με την ανάσχεση της ροής παιδιών από τη δυσλειτουργική οικογένεια και το κακοποιητικό περιβάλλον στο περιθώριο και την παραβατικότητα
-Την αποφυγή ένταξης παιδιών σε κίνδυνο σε δομές μακράς φιλοξενίας, με παροχή εντατικής ψυχοκοινωνικής φροντίδας και την παραμονή τους στην οικογένεια, με συστηματικές παρεμβάσεις και παράλληλη στήριξη των μελών της
-Τη μείωση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της συνεπαγόμενης περιθωριοποίησης παιδιών δυσλειτουργικών οικογενειών, την άρση του σχολικού και κοινωνικού αποκλεισμού τους, την κοινωνικοποίηση και την ένταξή τους
-Την αλλαγή κατάστασης κινδύνου των ωφελούμενων και τη μετάβαση από την κατάσταση υψηλού σε αυτή μηδενικού κινδύνου, με άρση-άμβλυνση των παραγόντων που τη συνιστούν
-Την κοινωνική ένταξη και την εμπέδωση υγιούς συστήματος αξιών, με την ένταξη σε σταθερό περιβάλλον, την ανάπτυξη σταθερών και υγιών σχέσεων, την καλλιέργεια του δυναμικού και των δεξιοτήτων των παιδιών

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η λειτουργία του Κ.Η.Φ. σαν εναλλακτικής μορφής κοινωνική φροντίδα  θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην κοινωνία και στο σύστημα παιδικής προστασίας της τοπικής κοινωνίας.

Η δημιουργία του Κ.Η.Φ. αποτελεί βασικό κομμάτι του οραματισμού του ΒΕΝΙΑΜΙΝ και στην όλη αυτή προσπάθειά μας ευελπιστούμε να σας έχουμε αρωγούς.

Πως μπορεί ο απλός πολίτης να βοηθήσει το έργο του σωματείου;

Μπορείτε να βοηθήσετε το έργο του συλλόγου με τους παρακάτω τρόπους:

-Καταθέτοντας ηλεκτρονικά οποιοδήποτε ποσό
-Γενόμενος οικονομικός υποστηρικτής ενός παιδιού στην Ελλάδα με 0,85 λεπτά την ημέρα
-Πραγματοποιώντας δωρεά τροφίμων μακράς διάρκειας.
-Φιλοξενώντας έναν κουμπαρά του ΒΕΝΙΑΜΙΝ σε κάποιο κατάστημα.
-Κάνοντας αγορές από το e-shop του ΒΕΝΙΑΜΙΝ ,www.veniamin.gr

Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο του συλλόγου αλλά και για τους τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε , επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συλλόγου www.benjaminorphans.com

Το σύνθημα μας

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ΟΛΟ τον κόσμο αλλά αλλάζουμε τον κόσμο κάθε παιδιού που υποστηρίζουμε»

Σχολιάστε