ΣΚΟΥΤΕΛΙΚΟ Δήμου Φαιστού: Το μεγαλείο του εθελοντισμού και της ανθρωπιάς!

Το Σκουτελικό, είναι μια λέξη γεμάτη ανθρωπιά και αγάπη για το συνάνθρωπο και αποτελεί παράδοση της Κρήτης από τα πολύ παλιά χρόνια! Τι σημαίνει; Από το φαγητό που μαγειρεύω στο σπίτι μου, βγάζω μια μερίδα για να την προσφέρω σ΄ενα συνάνθρωπο μου…

Ποια είναι όμως η ιστορία πίσω από το Σκουτελικό και πως ξεκίνησε το ταξίδι του;

Όπως μας διηγείται, η διαχειρίστρια της ομάδας Σκουτελικού Δήμου Φαιστού κ. Μαρία Βασιλάκη, όλα ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου του 2020, λίγο μετά το πρώτο lockdown, με την ιδέα να προκύπτει μέσα στο Δήμο, ενώ η ίδια, προσέφερε ήδη σκουτελικό σε συνανθρώπους μας που το είχαν ανάγκη!

Με πρωτοβουλία της λοιπόν η κ. Βασιλάκη, προχωράει σε μια ανάρτηση  στο FB, παροτρύνοντας κι άλλες γυναίκες να συμμετάσχουν σε αυτή την εθελοντική κίνηση! Πράγματι η ανταπόκριση ήταν άμεση, με πέντε εθελόντριες να ξεκινούν να μαγειρεύουν καθημερινά στο σπίτι τους για 12 συνανθρώπους μας, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα ή την ικανότητα να μαγειρεύουν μόνοι τους.

Και το όνομα αυτής της εθελοντικής ομάδας: ΣΚΟΥΤΕΛΙΚΟ!

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι εθελόντριες μαγείρευαν αποκλειστικά με δικά τους έξοδα, ενώ η διανομή γινόταν από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Μοιρών κ. Γιώργο Κακουλάκη.

Όμως όσο προχωρούσαν οι μήνες οι ανάγκες αυξανόταν, ενώ μεγάλωνε και η ομάδα…

Παράλληλα ξεκίνησε η στήριξη του Σκουτελικού από επιχειρηματίες όχι μόνο της περιοχής, όχι μόνο του νησιού, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα, στέλνοντας προϊόντα για τις ανάγκες της ομάδας.

Έτσι σήμερα, οι εθελόντριες μαγειρεύουν καθημερινά, φαγητό για 30 συνανθρώπους μας, από διάφορα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Φαιστού.

Όπως αναφέρει η κ. Βασιλάκη, η Δημοτική Αρχή έχει παραχωρήσει ένα χώρο στο ισόγειο του Δημαρχείου, όπου γίνεται η παρασκευή και η διανομή του φαγητού, με υλικά της ομάδας, ενώ μέρος της διανομής έχουν αναλάβει πλέον οι Δομές Βοήθεια στο σπίτι Μοιρών και Τυμπακίου.

Επίσης η διαχειρίστρια του Σκουτελικού Δήμου Φαιστού, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης και η Δημοτική Αρχή, στήριξαν και στηρίζουν όσο μπορούν αυτή την προσπάθεια.

Οι δράσεις του Σκουτελικού

Μία από τις σημαντικές δράσεις του Σκουτελικού Δήμου Φαιστού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου στο Αρκαλοχώρι, με αφορμή το σεισμό, με τους εθελοντές της ομάδας να μαγειρεύουν εκεί 1350 μερίδες φαγητού, με όλα τα υλικά προσφορά από επιχειρηματίες και δημότες του Δήμου Φαιστού, ενώ η μεταφορά της ομάδας έγινε με μεταφορικά μέσα του Δήμου. Σύμφωνα με την κ. Βασιλάκη η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της ομάδας ΔΡΩ και βοήθεια των εθελοντικών ομάδων. Αποστολή Αγάπης με έδρα το Ηράκλειο, με υπεύθυνη την κ. Ροδάνθη Διαλυνά και την Κοινωνική Κουζίνα Σητείας “ο άλλος άνθρωπος”, με υπεύθυνο τον Νίκο Άττια.

Άλλες δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το Σκουτελικό Δήμου Φαιστού:

-Το Σκουτελικό Δήμου Φαιστού, στηρίζει 35 οικογένειες απ΄όλα τα Δ.Δ., προσφέροντας τους κάθε μήνα είδη σούπερ μάρκετ, κρεατικά, ψαρικά, μαναβικά, είδη ατομικής υγιεινής, απορρυπαντικά και χαρτικά.

– Προσφέρει καθημερινά 83 δεκατιανά σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων και το Κέντρο Κοινότητας Δ. Φαιστού.

-Όποτε υπάρχει ανάγκη βρίσκεται στο πλευρό του  ΠΑΗΠΑΚ Πόμπιας.

-Τον Μάϊο του 2020, παρασκεύασαν 150  πασχαλινά γεύματα τα οποία μοιράστηκαν σε όλα τα Δ.Δ. του Δήμου Φαιστού.

-Συμμετέχουν στις διανομές τροφίμων για 150 οικογένειες του Δήμου Φαιστού.

Έχεις πεσκέσι…

Κάθε δύο μήνες διανέμονται σε 25 φοιτητές, που διαμένουν εκτός δήμου, πακέτα με τρόφιμα μακράς διάρκειας, απορρυπαντικά, χαρτικά κτλ. σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης.

-Συμμετείχε στην αποστολή φαρμακευτικού υλικού και είδη μακράς διαρκείας για την Ουκρανία.

-Συνεργάζεται με τον Ερυθρό Σταυρό και το τμήμα Σαμαρειτών στις διανομές τροφίμων.

Στο πλαίσιο των δράσεων της ομάδας, την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε στο Αλσύλιο Κούλε στις Μοίρες, μια συναυλία για τη στήριξη της δράσης των δεκατιανών και στην οποία συμμετείχαν αφιλοκερδώς οι καλλιτέχνες: Ραφαέλα Περγιανάκη, Μιχάλης Φραγκιαδάκης -Πύλη του Ήχου, τα συγκροτήματα Χαρίτος Τζαγκαράκης, Γιώργος Γκερεδάκης, Νίκος Σεβαστάκης, Γιάννης Σπινθάκης και οι “Νότες του Νότου” (Λαϊκά). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού και τη στήριξη του Δημάρχου κ. Νικολιδάκη, ενώ συμμετείχαν: Δρω, Πολιτιστικοί Σύλλογοι Γαλιάς, Πόμπιας, Καλαμακίου, Σύλλογοι Γυναικών Αντισκαρίου και Γαλιάς, Τ.Σ. Μοιρών και Ερυθρός Σταυρός, ενώ η παρουσίαση έγινε από την κ. Ύβα Κουμαντάκη.

Όσον αφορά τον επόμενο στόχο της πολύ δραστήριας και δημιουργικής ομάδας “Σκουτελικό”, όπως μας λέει η κ. Βασιλάκη, είναι μια Γιορτή Εθελοντισμού, σε συνεργασία και με άλλες εθελοντικές ομάδες της Κρήτης, ενώ το όραμα της ομάδας, είναι η δημιουργία ενός χώρου φιλοξενίας, όπου θα διαμένουν όσοι δεν έχουν στέγη. 

Περισσότερες πληροφορίες για όσους θέλουν να συμμετέχουν και να βοηθήσουν τις δράσεις του Σκουτελικού: στην ομάδα Σκουτελικό, στο τηλέφωνο 6936992453 ή στο χώρο που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου, απέναντι από το ασανσέρ.

Σχολιάστε