Πως θα αποφύγουμε την αύξηση βάρους στη νηστεία

Πως θα αποφύγουμε την αύξηση βάρους στη νηστεία

Μπήκαμε στην περίοδο της νηστείας των Χριστουγέννων και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να νηστέψουν αλλά φοβούνται μήπως αυξήσουν το βάρος τους, λόγω του περιορισμού των τροφών ζωικής προέλευσης.

Βέβαια η νηστεία των Χριστουγέννων μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού, όπου είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης και καλών λιπαρών οξέων.
Ας δούμε παρακάτω μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις την αύξηση βάρους, σε όλη την περίοδο της νηστείας.

• Πρόσεξε τις ποσότητες: Γέμισε το πιάτο σου μέχρι το στεφάνι του πιάτου, μην βάλεις περισσότερο, ούτε δεύτερη μερίδα. Συνόδευε πάντα το κυρίως γεύμα σου με σαλάτα εποχής ή βραστά λαχανικά.
• Μην παραλείπεις γεύματα. Με αυτό τον τρόπο δεν θα έχεις το αίσθημα της πείνας σε μεγάλο βαθμό, ώστε να κάνεις υπερκατανάλωση του κυρίως γεύματος.
• Επίλεξε φρούτα και λαχανικά. Η καλύτερη επιλογή για σνακ είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν αρκετές βιταμίνες και φυτικές ίνες όπου θα σε κρατήσουν χορτάτο για περισσότερη ώρα. Επίσης μπορείς να καταναλώσεις και ξηρούς καρπούς ( με μέτρο όμως).
• Απέφυγε το πολύ ψωμί. Είναι συχνό λάθος όσοι νηστεύουν να καταναλώνουν περισσότερες ποσότητες ψωμιού, κράκερ, κριτσίνια, μπισκότα, κ.α
• Ενυδατώσου αρκετά. Τώρα που έχει αρχίσει και παγώνει ο καιρός, η κατανάλωση νερού μειώνετε. Μην ξεχνάς όμως ότι το σώμα χρειάζεται την ενυδάτωση ώστε να κάνει κάποιες λειτουργίες και επίσης έτσι ενισχύεται και το αίσθημα του κορεσμού.
• Τι γλυκό να φας; Υπάρχουν τόσες επιλογές σε γλυκό και υγιεινές επιλογές, όπως είναι ένα κέικ ή κουλουράκια με ελαιόλαδο, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, παστέλι, χαλβάς, κ.α . Προσοχή όμως στις ποσότητες και στην συχνότητα κατανάλωσής του. Η ποσότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 30-50γρ και όχι παραπάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα.
• Μην ξεχνάς την άσκηση. Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση. Προσπάθησε να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητά σου. Ακόμα και ένα γρήγορο περπάτημα για 30 λεπτά, 4-5 φορές την εβδομάδα, κάνει την διαφορά.

Ειρήνη Πετειναράκη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ειρήνη Πετειναράκη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Σχολιάστε