Πως ντύνουμε το μωρό μας τις ζεστές μέρες!

Οι θερμοκρασίες σταδιακά ανεβαίνουν και ένα από τα ερωτήματα των ημερών είναι το πόσα ρούχα πρέπει να φοράει το μωρό μας. 

Όπως βλέπουμε στην εικόνα, τα στρώματα των ρούχων που χρειάζεται ένα βρέφος είναι σαφώς λιγότερα από όσα έχουμε στο μυαλό μας. Σίγουρα πολύ λιγότερα από όσα θεωρεί απαραίτητα η μέση Ελληνίδα γιαγιά . . .

Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα και ταχύπνοια στο μικρό βρέφος. Μπορεί επίσης να προκαλεί ανορεξία, δυσφορία, εφίδρωση και το χαρακτηριστικό εξάνθημα από ιδρώτα που εμφανίζεται στο λαιμό, στον κορμό και τη ράχη και στις πτυχές του σώματος.
Τα μικρά νεογέννητα υποφέρουν επίσης από το υπερβολικό ντύσιμο. Μπορεί να παρουσιάζουν δυσφορία και εικόνα ληθάργου. Θα καταλάβουμε αν ένα μικρό νεογέννητο είναι υπερβολικά ντυμένο από την θερμοκρασία στο κεφαλάκι του καθώς από το σημείο αυτό διοχετεύει στο περιβάλλον την υπερβολική θερμότητα.

Το κεφάλι του μωρού τότε μας φαίνεται πολύ ζεστό και ερυθρό. Τα χεράκια ταυτόχρονα μπορεί να είναι πιο ψυχρά λόγω της φυσιολογικής περιφερικής αγγειοσύσπασης που παρουσιάζει το νεογέννητο.
Για τα βρέφη, τις πολύ ζεστές μέρες, ένα απλό κοντομάνικο κορμάκι (ίσως και καλτσάκια για το νεογέννητο) είναι αρκετό. Γενικά τα κορμάκια επειδή είναι κλειστά από παντού θεωρούνται πολύ ζεστά ρούχα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας αρκεί ένας λεπτός καλοκαιρινός υπνόσακος και το καλοκαιρινό κορμάκι.
Τέλος, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 28 με 30 βαθμούς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το air-condition. Στην περίπτωση αυτή, αν έχουμε βρέφος, κάποια παράθυρα θα πρέπει να μένουν λίγο ανοιχτά ή σε ανάκλιση για να μην προκαλείται τέλεια ψύξη του χώρου.
Επίσης είναι απαραίτητη η ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού καθώς είναι μία συσκευή που συγκεντρώνει μικροοργανισμούς και ατμοσφαιρικούς ρύπους. Για τη συντήρησή του, εκτός από το πλύσιμο των φίλτρων στη βρύση θα πρέπει να τοποθετηθεί και το ειδικό υγρό που εφαρμόζει ο κατάλληλα εκπαιδευμένος τεχνικός (ψυκτικός).

Κυριάκος Δουλγέρης, Παιδίατρος

kdoulgeris.blogspot.com

Σχολιάστε